MEW-01 przez API

tom42

Dobra robota, dopiero zaczynam ale już działa. Czy można ustawić, żeby wyniki wyświetlane były z dwoma lub czterema miejscami po przecinku
Pan O

tom42 wrote: Sat Jan 02, 2021 9:54 pm Dobra robota, dopiero zaczynam ale już działa. Czy można ustawić, żeby wyniki wyświetlane były z dwoma lub czterema miejscami po przecinku
w kodzie za zaokraglanie odpowiada ten kawałek:

Code: Select all

round(2)
Pan O

hoauser wrote: Wed Dec 30, 2020 7:42 pm

Testowe publikacje pojawiają się w HOA na wszystkich tematach a przy ręcznym wykonaniu automatyzacji tylko jedna dział :(

pewnie sie blokuja bo moga maja warunek ze odpala sie w pierwszy dzien miesiaca i roku.

Sprobuj przez MQTT lens opublikowac sobie jakas wartosc w "energia/licznik1/mc/stan". Mozesz sobie tez w MQTT przeedytowac poprzedni rok jak zaczales za pozno automatyzacje
hoauser

ręczne testowanie publikacji za pomocą MQTTlens na wszystkich tematach działa OK jak poniżej, tylko że kolejne dzienne/miesięczne/roczne obliczenia żadne już nie działa.
Przed nowym rokiem 3 dni temu (była rzeczywista sytuacja do testu 31.12.2020) ustawiałem testowo liczniki w podobny sposób i nic :-(

Testowanie MQTT Publish przy uzyciu (wtyczka Chrome):
"Publish"
state_topic:

energia/licznik1/dzien/stan 332 OK
energia/licznik1/dzien/timestamp_raportu 401 OK
energia/licznik1/dzien/wczoraj/stan 403 OK
energia/licznik1/mc/stan 501 OK
energia/licznik1/mc/timestamp_raportu 601 OK
energia/licznik1/mc/poprzedni/stan 605 OK
energia/licznik1/rok/stan 701 OK
energia/licznik1/rok/timestamp_raportu 801 OK

MEW-01__16.JPG
MEW-01__17.JPG

tutaj w"....data_raportu" ma pojawiać się data i czas raportu ? Format daty ?
testował wstawiając daty i też nic :-(

podaj proszę przykład zmiany w kodzie, która wymusi odczyt w danym dniu/miesiącu/roku dla celów testowych ?
MEW-01__18.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pan O

hoauser wrote: Sun Jan 03, 2021 12:42 pm
tutaj w"....data_raportu" ma pojawiać się data i czas raportu ? Format daty ?
testował wstawiając daty i też nic :-(
ten kawałek kodu z automation mozna pousuwac - dodałem go sobie tylko zeby szybko sparwdzic czy automatyzacja zadziałała i kiedy zostaly opubloikowane te stany. Do niczego innego to nie sluzy

- service: mqtt.publish
      data_template:
        payload_template: '{{ now() }}'
        topic: 'energia/licznik1/mc/poprzedni/timestamp_raportu'
        retain: true
wiec te kawałki powyzej mozesz bez bólu pousuwać i via mqtt lens pokasuj sobie watki z timestamp raportu...

wiec kawałek w automation.yaml:

automation.yaml

- id: "Broadcast Licznik licznik1 stan na koniec dnia MQTT"
  alias: 'Broadcast Licznik licznik1 stan na koniec dnia MQTT'
  trigger:
    - platform: time
      at: "23:59:00"
  action:
      data_template:
        payload_template: '{{ states.sensor.licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy.state | round(2) | float }}'
        topic: 'energia/licznik1/dzien/stan'

- id: "Broadcast Licznik licznik1 zuzycie na koniec dnia MQTT"
  alias: 'Broadcast Licznik licznik1 zuzycie na koniec dnia MQTT'
  trigger:
      at: "23:58:00"
  action:
      data_template:
        payload_template: '{{ states.sensor.licznik1_licznik_mqtt_zuzycie_dzis.state | round(2) | float }}'
        topic: 'energia/licznik1/dzien/wczoraj/stan'

- id: "Broadcast Licznik licznik1 stan na koniec mca MQTT"
  alias: 'Broadcast Licznik licznik1 stan na koniec mca MQTT'
  trigger:
      at: "00:01:00"
  condition:
    condition: template
      # Change the number here to get whatever day of the month you want.
    value_template: "{{ now().day == 1 }}"
  action:
      data_template:
        payload_template: '{{ states.sensor.licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy.state | round(2) | float }}'
        topic: 'energia/licznik1/mc/stan'

- id: "Broadcast Licznik licznik1 zuzycie na koniec mca MQTT"
  alias: 'Broadcast Licznik licznik1 zuzycie na koniec mca MQTT'
  trigger:
      at: "00:00:09"
  condition:
      # Change the number here to get whatever day of the month you want.
    value_template: "{{ now().day == 1 }}"
  action:
      data_template:
        payload_template: '{{ sensor.licznik1_licznik_zuzycie_poprzedni_miesiac_mqtt.state | round(2) | float }}'
        topic: 'energia/licznik1/mc/poprzedni/stan'

- id: "Broadcast Licznik licznik1 stan na koniec roku MQTT"
  alias: 'Broadcast Licznik licznik1 stan na koniec roku MQTT'
  trigger:
      at: "00:01:00"
  condition:
      # Change the number here to get whatever day of the year you want.
    value_template: "{{ now().timetuple().tm_yday == 1 }}"
  action:
      data_template:
        topic: 'energia/licznik1/rok/stan'

apropos automatyzacji - widze ze sensory:
- licznik1_licznik_koniec_dnia_stan
- sensor.licznik1_licznik_koniec_mca_stan
- licznik1_licznik_koniec_roku_stan

pokazuja ci wartosci (332, 501 i 701) dziwne ze w tej kolejnosci bo czym starsze wskazanie tym nizsze powinno byc....rozumiem ze sobie recznie je wyedytowałes

w kodzie w automation.yaml wyglada poprawnie.

zrzuc mi prosze via lewe menu HA->"Narzedzia deweloperskie"->Stany podglad "sensor.licznik1_licznik_mqtt_zuzycie_dzis"

zebym widzial taki widok:
Zrzut ekranu 2021-01-03 171154.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
hoauser

ten kawałek kodu z automation mozna pousuwac - dodałem go sobie tylko zeby szybko sparwdzic czy automatyzacja zadziałała i kiedy zostaly opubloikowane te stany. Do niczego innego to nie sluzy
tak domyśliłem się - tylko zastanawiam się dlaczego u mnie ten mały proces rozgłaszania daty odczytu również nie działa... nie ma poprawnego odczytu to i nie ma czasu pobrania odczytu w rejestrze
apropos automatyzacji - widze ze sensory:
- licznik1_licznik_koniec_dnia_stan
- sensor.licznik1_licznik_koniec_mca_stan
- licznik1_licznik_koniec_roku_stan

pokazuja ci wartosci (332, 501 i 701) dziwne ze w tej kolejności bo czym starsze wskazanie tym niższe powinno być ....rozumiem ze sobie recznie je wyedytowałes
tak wczystko ręcznie powstawiałam za pomocą MQTTlens aby zobaczyć czy rozgłaszania mqqt działa - mój wniosek, że działa bo wszystkie wrzucane wartości są wyświetlane (pomijamy och wartości, to tylko testy)

HA->"Narzedzia deweloperskie"->Stany podgląd "sensor.licznik1_licznik_mqtt_zuzycie_dzis"

poniżej odczyt z: Zużycie dziś licznik1 MQTT, wartości tego odczytu "6" nie wrzuciłem ręcznie - wygląda na jakieś obliczenie, zobaczę czy po 23:59:00 się zmieni pokazując dzisiejszy odczyt

MEW-01__19.JPG
Pan O

hoauser wrote: Sun Jan 03, 2021 9:04 pm

tak domyśliłem się - tylko zastanawiam się dlaczego u mnie ten mały proces rozgłaszania daty odczytu również nie działa... nie ma poprawnego odczytu to i nie ma czasu pobrania odczytu w rejestrze
widze bład

w kawału kodów # Liczniki do MQTT
odwołujesz sie do

{% set aktualny = states.sensor.licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy.state| float %}
a powinno być:

{% set aktualny = states.sensor.licznik_faza123_totalforwardactiveenergy.state| float %}
ten sam babol w Automations.yaml
zamien wszytkie odwolania do

licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy

na

licznik_faza123_totalforwardactiveenergy

i zagra...cos musiałes pomieszac jak przerabiales kod oryginalny...
sensor.licznik_faza123_totalforwardactiveenergy to zrodlo twojego aktualnego stanu Mewki....

tak apropos to jest ten kluczowy kawałek kodu ktory sumuje wszytskie wskazania z kazdej fazy :-)

licznik_faza123_totalreverseactiveenergy:
        value_template: >-
          {{ (states.sensor.licznik_faza1_totalreverseactiveenergy.state | float)
          + (states.sensor.licznik_faza2_totalreverseactiveenergy.state | float) 
          + (states.sensor.licznik_faza3_totalreverseactiveenergy.state | float) }} 
        unit_of_measurement: 'kWh'
        device_class: power
        icon_template: mdi:gauge

przy okazji - w developer tools działa fajnie filtr - mozesz sobie podejrzec wszytkie sensowy na podstawie kawałka nazwy:
Zrzut ekranu 2021-01-03 223229.png
hoauser

teraz lepiej :-) i w końcu liczniki ruszyły ale nie wszystkie ...

po zmiennie w trzech miejscach w # Liczniki do MQTT configuration.yaml
z
{% set aktualny = states.sensor.licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy.state| float %}
zmiana na:
{% set aktualny = states.sensor.licznik_faza123_totalforwardactiveenergy.state| float %}

i po zmiennie w trzech miejscach w automation.yaml
licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy
na:
licznik_faza123_totalforwardactiveenergy

MEW-01__20.JPG

jeszcze słabo rozumuję te liczniki więc w licznikach sam nie grzebie (zgodnie z zasadą że najpierw odpalamy co działa a potem patrzymy co można ewentualnie pozmieniać)

niestety te same błędne dane są również w kodach z oryginalnego postu :( :
viewtopic.php?p=65329#p65329

zerknij proszę do tych kodów bo tam coś już się pogmatwało .......
niepotrzebna jeszcze jakiś zmian aby całość poprawnie ruszyła ?

poczekam do kolejnego dnia i zobaczę czy wpadną dane z obliczeń dziennych lub coś zapodam w te stany ręcznie....

jak dotąd dziękuje za ekspercką pomoc i myślę ze za chwile cały kod będzie poprawiony ;-)
Last edited by hoauser on Mon Jan 04, 2021 3:29 pm, edited 1 time in total.
Pan O

przejrze jeszce raz - kod ktory tu opublikowalem jest po zmianach mojego oryginalnego bo uzywam wlasnych nazw na liczniki (mam dwa dzialajace rowznolegle pod HA w dwoch lokalizacjach)

Zrobie pewnie jedna pełną instrukcję i wrzuce w nowy wątek...
tom42

Profesjonalna i dobra robota, prawie wszystko mi działa. Nie wiem dlaczego ale nie pokazuje mi dat raportu i zużycia w złotówkach. Nawet poustawiałem u siebie miejsca po przecinku. Może dobrze by było mieć jeszcze jedną opcję, która pokazywała by w miarę bieżący stan (po krótszych okresach czasu a nie tylko na koniec dnia, ale to tylko zachcianka i bez tego jest super. Dziękuję za porady i czekam na nowy kod jak piszesz w swoim poscie.

Return to “ZAMEL MEW-01”