GUI Generic

krycha88
Posty: 1354
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn sty 11, 2021 12:19 pm

sebu1 pisze:
pn sty 11, 2021 9:59 am
Panowie mam pytanie, czy przy ostatnich kompilacjach nie macie problemów z łączeniem się modułu do WiFi?
Wgrywam Firmware: SuplaDevice User SW, lib 2.3.2 i bez problemów łączy mi sie NodeMCU z cloudem, a w przypadku GUI_Generic_1M_ver1.1.7, czy GUI_Generic_1M_ver1.1.6 za piernika nie chce się zalogować, status mam taki:
LAST STATE: Rozłączony
Firmware: SuplaDevice GUI 1.1.7
z jakimi ustawieniami wgrywasz soft? Jakie opcje wybierasz w GUI? Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne - zakładka tools.
Mmof
Posty: 92
Rejestracja: ndz sty 26, 2020 5:49 pm

pn sty 11, 2021 12:27 pm

Ile maksymalnie mogę podłączyć czujników MAX6675 termopara do wemos d1 mini.
sebu1
Posty: 12
Rejestracja: śr lis 07, 2018 10:55 am

pn sty 11, 2021 1:13 pm

krycha88 pisze:
pn sty 11, 2021 12:19 pm
sebu1 pisze:
pn sty 11, 2021 9:59 am
Panowie mam pytanie, czy przy ostatnich kompilacjach nie macie problemów z łączeniem się modułu do WiFi?
Wgrywam Firmware: SuplaDevice User SW, lib 2.3.2 i bez problemów łączy mi sie NodeMCU z cloudem, a w przypadku GUI_Generic_1M_ver1.1.7, czy GUI_Generic_1M_ver1.1.6 za piernika nie chce się zalogować, status mam taki:
LAST STATE: Rozłączony
Firmware: SuplaDevice GUI 1.1.7
z jakimi ustawieniami wgrywasz soft? Jakie opcje wybierasz w GUI? Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne - zakładka tools.
Wgrywam softy za każdym razem wg ustawień podanych na 1stronie, czyli:
CrystalFreq 26M
SPI SPEED 40MHz
SPI MODE DOUT
BAUDRATE 115200
FLASH SIZE 8Mbit (1MByte)
GUI_Generic.bin-------->0x00000

w GUI ustalam GPI0 dla LED i FLASH, i niezależnie czy ustalę coś więcej czy nie to na starszym sofcie bez problemu łącze się do WiFi a wg w/w ostatnich mam problem
krycha88
Posty: 1354
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn sty 11, 2021 1:42 pm

sebu1 pisze:
pn sty 11, 2021 1:13 pm
w GUI ustalam GPI0 dla LED i FLASH, i niezależnie czy ustalę coś więcej czy nie to na starszym sofcie bez problemu łącze się do WiFi a wg w/w ostatnich mam problem
A próbowałeś przywrócić ustawienia fabryczne?
Albert
Posty: 138
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

pn sty 11, 2021 2:41 pm

@krycha88 & @elmaya

czapki z głów za ten soft a za MCP23017 to już nie wiem co. SZTOS! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
LukaszH
Posty: 125
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

pn sty 11, 2021 6:42 pm

Super sprawa z tym MCP23017 :D Co prawda na razie jeszcze nie sprawdziłem jak działa jakiś prototyp ale zauważyłem że "załączenie" MCP w GUI powoduje że już wcześniej przypisane GPIO do przekaźników + przycisków nie są kasowane z pamięci przez co nie są dostępne. Oczywiście to nie jest jakiś problem ale trzeba pamiętać aby wyzerować GPIO wcześniej użyte i dopiero załączyć MCP.
zalus pisze:
pn sty 11, 2021 10:20 am
właśnie nie mam. extra wgrałem czysty soft na nowego wemosa, w 1.0.6 jest po zmianie na 1.0.7 znika możliwość wyboru
Po aktualizacji pozmieniało mi przypisane GPIO w tym zabrało RX chyba do przekaźnika - sprawdź czy tak u Ciebie nie ma


Ogólnie soft już ma tak rozbudowane funkcje że można już prawie wszystko na nim zrobić 8-) Ciekawe czy dało by radę dołożyć jeszcze opcję z ściemniaczem/RGB czy to już by psuło koncepcję softu ?
krycha88
Posty: 1354
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn sty 11, 2021 7:40 pm

LukaszH pisze:
pn sty 11, 2021 6:42 pm
Super sprawa z tym MCP23017 :D Co prawda na razie jeszcze nie sprawdziłem jak działa jakiś prototyp ale zauważyłem że "załączenie" MCP w GUI powoduje że już wcześniej przypisane GPIO do przekaźników + przycisków nie są kasowane z pamięci przez co nie są dostępne. Oczywiście to nie jest jakiś problem ale trzeba pamiętać aby wyzerować GPIO wcześniej użyte i dopiero załączyć MCP.
to już poprawiłem, faktycznie przy zmianie na MCP nie usuwały się ustawienia dla GPIO :) Jeżeli nie zgłosicie jeszcze jakiś innych problemów to jutro udostępnię nową wersję.

LukaszH pisze:
pn sty 11, 2021 6:42 pm
Ogólnie soft już ma tak rozbudowane funkcje że można już prawie wszystko na nim zrobić 8-) Ciekawe czy dało by radę dołożyć jeszcze opcję z ściemniaczem/RGB czy to już by psuło koncepcję softu ?
Nie mam na czym testować, więc ciężko mi dołożyć taką funkcjonalność.
krycha88
Posty: 1354
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn sty 11, 2021 7:45 pm

sebu1 pisze:
pn sty 11, 2021 1:13 pm
krycha88 pisze:
pn sty 11, 2021 12:19 pm
sebu1 pisze:
pn sty 11, 2021 9:59 am
Panowie mam pytanie, czy przy ostatnich kompilacjach nie macie problemów z łączeniem się modułu do WiFi?
Wgrywam Firmware: SuplaDevice User SW, lib 2.3.2 i bez problemów łączy mi sie NodeMCU z cloudem, a w przypadku GUI_Generic_1M_ver1.1.7, czy GUI_Generic_1M_ver1.1.6 za piernika nie chce się zalogować, status mam taki:
LAST STATE: Rozłączony
Firmware: SuplaDevice GUI 1.1.7
z jakimi ustawieniami wgrywasz soft? Jakie opcje wybierasz w GUI? Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne - zakładka tools.
Wgrywam softy za każdym razem wg ustawień podanych na 1stronie, czyli:
CrystalFreq 26M
SPI SPEED 40MHz
SPI MODE DOUT
BAUDRATE 115200
FLASH SIZE 8Mbit (1MByte)
GUI_Generic.bin-------->0x00000

w GUI ustalam GPI0 dla LED i FLASH, i niezależnie czy ustalę coś więcej czy nie to na starszym sofcie bez problemu łącze się do WiFi a wg w/w ostatnich mam problem
Spróbuj wyczyścić pamięć i dopiero wtedy wgraj soft.
LukaszH
Posty: 125
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

pn sty 11, 2021 7:56 pm

krycha88 pisze:
pn sty 11, 2021 7:40 pm
LukaszH pisze:
pn sty 11, 2021 6:42 pm
Super sprawa z tym MCP23017 :D Co prawda na razie jeszcze nie sprawdziłem jak działa jakiś prototyp ale zauważyłem że "załączenie" MCP w GUI powoduje że już wcześniej przypisane GPIO do przekaźników + przycisków nie są kasowane z pamięci przez co nie są dostępne. Oczywiście to nie jest jakiś problem ale trzeba pamiętać aby wyzerować GPIO wcześniej użyte i dopiero załączyć MCP.
to już poprawiłem, faktycznie przy zmianie na MCP nie usuwały się ustawienia dla GPIO :) Jeżeli nie zgłosicie jeszcze jakiś innych problemów to jutro udostępnię nową wersję.

LukaszH pisze:
pn sty 11, 2021 6:42 pm
Ogólnie soft już ma tak rozbudowane funkcje że można już prawie wszystko na nim zrobić 8-) Ciekawe czy dało by radę dołożyć jeszcze opcję z ściemniaczem/RGB czy to już by psuło koncepcję softu ?
Nie mam na czym testować, więc ciężko mi dołożyć taką funkcjonalność.
A mogę wysłać moduł z tego wątku: viewtopic.php?f=24&t=7523 ? - oczywiście całość funkcjonuje dzięki softowi kolegi Elmaya ale jako testowy moduł do rozbudowy GUI Generic byłby jak znalazł - 3 kanały 8-) W razie co na priv tylko potrzebowałbym adres do wysyłki - było by mi miło jeśli mógłbym dodać malutką cegiełkę do tego projektu (przez hardware :) )
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 333
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

pn sty 11, 2021 8:49 pm

Witam
Mam kilka Blitzwolf BW-SHP6.
Czy da się zrobić tak, żeby po załączeniu przekaźnika (gpio15) zaświecała się dioda led (gpio0)?
Druga dioda konfiguracyjna jest na gpio2.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”