Sonoff - czujnik poziomu cieczy

Post Reply
artblue
Posts: 12
Joined: Mon Jan 30, 2017 11:03 pm

Wed Mar 15, 2017 9:30 am

Czy mógłby ktoś przerobić soft do sonoffa tak aby można pod niego podpiąć czujnik poziomu cieczy z możliwością sterowania pompą plus ewentualnie termometr/wilotnościomierz. Czujnik poziomu nie musi póki co być ze skalą (choć jak w przyszłości będzie to będzie idealnie). Mam zbiornik, w którym zbiera się woda z kotła kondensacyjnego i chciałbym mieć info, że zbiornik jest pełen, wtedy załączam sobie pompę, czekam około minuty i wyłączam ręcznie (docelowo harmonogram). Przy okazji wilgotność i temperatura w pomieszczeniu i było by idealnie :) Na tę chwilę czujnik to on/off jak osiągnie poziom a w przyszłości skala. Z góry dzięki.
michal363
Posts: 35
Joined: Mon Jul 16, 2018 8:25 pm

Fri Jan 11, 2019 8:42 pm

Podpinam się do prośby
miko1282
Posts: 372
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Fri Jan 11, 2019 11:27 pm

A może jakiś pływaczek ? Z poziomem zero jedynkowym ? Nie jestem pewien, w supli na 100% to wyświetlisz, ale nie wiem czy umożliwi to automatyzację ( gdy pełny to włącz pompę)
michal363
Posts: 35
Joined: Mon Jul 16, 2018 8:25 pm

Fri Jan 11, 2019 11:58 pm

Nie potrzebuję nic włączyć potrzebuję jedynie mieć wyświetlony poziom i ewentualnie powiadomienie o zapełnieniu zbiornika.
miko1282
Posts: 372
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Sat Jan 12, 2019 12:36 am

To bez problemu obsłuży, czujnik cieczy możesz wybrać tam gdzie wybierasz czujnik bramy, drzwi,cieczy, drzwi,poczty
Attachments
Screenshot_2019-01-12-01-34-20-802_com.android.chrome.png
Screenshot_2019-01-12-01-34-20-802_com.android.chrome.png (174.57 KiB) Viewed 1135 times
miko1282
Posts: 372
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Sat Jan 12, 2019 4:02 am

michal363 wrote:
Fri Jan 11, 2019 11:58 pm
Stary czy nowy sonoff ?
michal363
Posts: 35
Joined: Mon Jul 16, 2018 8:25 pm

Sun Jan 13, 2019 6:51 am

Stary, mógłbyś podesłać link do softu oraz do czujnika?
miko1282
Posts: 372
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Sun Jan 13, 2019 8:04 am

michal363 wrote:
Sun Jan 13, 2019 6:51 am
Stary, mógłbyś podesłać link do softu oraz do czujnika?
https://botland.com.pl/pl/czujniki-pozi ... ktron.html

Sprawdź czy taki czujnik spisał by się u ciebie
gerardcool
Posts: 1
Joined: Thu Jan 10, 2019 9:12 pm

Tue May 21, 2019 11:53 pm

Podepnę się i mam kilka pytań do rozwiązania gdzie chcę podłączyć czujnik poziomu cieczy np zaproponowany przez @miko1282 oraz czujnik temperatury/wilgotności jak AM2301
1. Jaki model przekaźnika zastosować, basic, dual, TH??
2. Jaki soft wgrać - czy podstawowa supla?
3. Jak zmienić na moduł gate , czy zostawić możliwość przełączania zasilania (dodatkowo oprócz 2 czujników)?
4. Jak połączyć 2 czujniki?

Cel jaki chcę osiągnąć to poziom wody w zbiorniku na skropliny od klimatyzacji i czujnik temp/wilgotności.
Dodatkowo z opcją wyłączenia klimatyzacji.

Pozdrawiam. Marek
miko1282
Posts: 372
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Wed May 22, 2019 4:39 am

Hmmm albo multiboard, albo napisz na priv do mnie
Post Reply