MEW-01 - dwa przekładniki pod jedną fazę MEWa01?

Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

To powinno wszystko działać tak jak napisałeś w poście pierwszym.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

A potrzebujesz mieć zużycie osobno dla grzałki 3-fazowej i osobno dla agregatu?

Edit:
@miroph, jeśli przekładnik jest na przewodzie pierwszej fazy ale zasilającym tylko agregat, to brakuje zużycia na pierwszej fazie z grzałki.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
stratus84

Nie potrzebuję osobnego zużycia dla agregatu oraz grzałki 3-fazowej, najważniejszy jest realny pomiar a same grzałki włączają się sporadycznie lub w ciężkich sytuacjach wspomagająco.
Jest dokładnie jak napisał Pan Robert Błaszczak, brakuje jednego przekładnika na fazie 1 od grzałki. Pytanie czy jeśli nawet jestem w stanie gdzieś kupić dodatkowy przekładnik czy licznik obsłuży taką sytuację?
Robert Błaszczak

Nie możesz podłączyć dodatkowego, 4 przekładnika. To tak nie zadziała. Należy przekładnik na pierwszej fazie założyć w takim miejscu na przewodzie (najlepiej pojedynczym) przed rozdziałem na zasilanie grzałki i agregatu.

Ps. Na Forum sobie nie panujemy :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

stratus84

Nie ma sprawy, nie Panujemy sobie :D

Nie wiem czy dobrze rozumiem, przez jeden przekładnik mogą przechodzić dwa kable zasilające tzn jeden od agregatu a drugi od pierwszej fazy grzałki? Porozmawim ze znajomym elektrykiem, najważniejsze jest, że jest jakaś opcja aby to zadziałało.
Robert Błaszczak

Lepiej byłoby, aby przechodził jeden kabel i rozdzielał się na grzałkę i na agregat za przekładnikiem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

stratus84

Dziękuję za informacje, porozmawiam z elektrykiem, może kiedyś jakoś się to ogarnie, teraz jest zima, sprzęt działa to nie będę grzebał ale w przyszłości fajnie by było udoskonalić pomiar. Ogólnie zamel mew01 fajny podlicznik i super rozwiązanie, nie będąc w domu wiem co się dzieje.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

stratus84 wrote: Mon Jan 18, 2021 9:26 pm Dziękuję za informacje, porozmawiam z elektrykiem, może kiedyś jakoś się to ogarnie, teraz jest zima, sprzęt działa to nie będę grzebał ale w przyszłości fajnie by było udoskonalić pomiar. Ogólnie zamel mew01 fajny podlicznik i super rozwiązanie, nie będąc w domu wiem co się dzieje.
Masz te same obwody opomiarowane raz LEM-ami, i drugi raz MEW-ką?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
stratus84

klew wrote: Mon Jan 18, 2021 10:59 pm
Masz te same obwody opomiarowane raz LEM-ami, i drugi raz MEW-ką?
Tego nie wiem jak to wygląda, impulsowe LEMy sa doprowadzone do sterownika pompy, później przyszedł pomysł na MEWa. Wieczorem postaram się podesłać foty jak to się przedstawia pod obudową.
stratus84

Tak wyglądają bezpieczniki i przekładniki od MEWa, sprężarka jest jednofazowa na bezpieczniku B25, grzałki trójfazowe również na osobnym zabezpieczeniu.

Image

Image

Image

Image

Ogólnie chyba nie da się wykorzystać MEWa aby opomiarować wszystko, na tą chwilę nie mierzy jednej fazy z grzałki. Jedyne co mi przychodzi na myśl to dołożyć LIW-01, z tego co doczytałem działa na zasadzie odczytu impulsów z zewnętrznego licznika, akurat mam LEM-02, czyli sprężarkę jednofazową obsługiwałby LEM-02+LIW01 natomiast grzałki MEW-01 i wszytko online na supli.

Mam dwa pytania ale już poza tematem:

1. jest gdzieś na forum aktualizowany post odnośnie wersji firmware produktów ZAMEL jak MEW-01 oraz z opisem historii wprowadzonych zmian?
2. gdzie można pisać jakieś uwagi czy też pomysły odnośnie wprowadzenia dodatkowych opcji w apce Supla?

Return to “ZAMEL MEW-01”