MEW-01 - dwa przekładniki pod jedną fazę MEWa01?
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
A potrzebujesz mieć zużycie osobno dla grzałki 3-fazowej i osobno dla agregatu?
Edit:
@miroph, jeśli przekładnik jest na przewodzie pierwszej fazy ale zasilającym tylko agregat, to brakuje zużycia na pierwszej fazie z grzałki.
Edit:
@miroph, jeśli przekładnik jest na przewodzie pierwszej fazy ale zasilającym tylko agregat, to brakuje zużycia na pierwszej fazie z grzałki.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
stratus84
Nie potrzebuję osobnego zużycia dla agregatu oraz grzałki 3-fazowej, najważniejszy jest realny pomiar a same grzałki włączają się sporadycznie lub w ciężkich sytuacjach wspomagająco.
Jest dokładnie jak napisał Pan Robert Błaszczak, brakuje jednego przekładnika na fazie 1 od grzałki. Pytanie czy jeśli nawet jestem w stanie gdzieś kupić dodatkowy przekładnik czy licznik obsłuży taką sytuację?
Jest dokładnie jak napisał Pan Robert Błaszczak, brakuje jednego przekładnika na fazie 1 od grzałki. Pytanie czy jeśli nawet jestem w stanie gdzieś kupić dodatkowy przekładnik czy licznik obsłuży taką sytuację?
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Nie możesz podłączyć dodatkowego, 4 przekładnika. To tak nie zadziała. Należy przekładnik na pierwszej fazie założyć w takim miejscu na przewodzie (najlepiej pojedynczym) przed rozdziałem na zasilanie grzałki i agregatu.
Ps. Na Forum sobie nie panujemy
Ps. Na Forum sobie nie panujemy
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
stratus84
Nie ma sprawy, nie Panujemy sobie 
Nie wiem czy dobrze rozumiem, przez jeden przekładnik mogą przechodzić dwa kable zasilające tzn jeden od agregatu a drugi od pierwszej fazy grzałki? Porozmawim ze znajomym elektrykiem, najważniejsze jest, że jest jakaś opcja aby to zadziałało.
Nie wiem czy dobrze rozumiem, przez jeden przekładnik mogą przechodzić dwa kable zasilające tzn jeden od agregatu a drugi od pierwszej fazy grzałki? Porozmawim ze znajomym elektrykiem, najważniejsze jest, że jest jakaś opcja aby to zadziałało.
-
stratus84
Dziękuję za informacje, porozmawiam z elektrykiem, może kiedyś jakoś się to ogarnie, teraz jest zima, sprzęt działa to nie będę grzebał ale w przyszłości fajnie by było udoskonalić pomiar. Ogólnie zamel mew01 fajny podlicznik i super rozwiązanie, nie będąc w domu wiem co się dzieje.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Masz te same obwody opomiarowane raz LEM-ami, i drugi raz MEW-ką?stratus84 wrote: Mon Jan 18, 2021 9:26 pm Dziękuję za informacje, porozmawiam z elektrykiem, może kiedyś jakoś się to ogarnie, teraz jest zima, sprzęt działa to nie będę grzebał ale w przyszłości fajnie by było udoskonalić pomiar. Ogólnie zamel mew01 fajny podlicznik i super rozwiązanie, nie będąc w domu wiem co się dzieje.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
stratus84
Tego nie wiem jak to wygląda, impulsowe LEMy sa doprowadzone do sterownika pompy, później przyszedł pomysł na MEWa. Wieczorem postaram się podesłać foty jak to się przedstawia pod obudową.klew wrote: Mon Jan 18, 2021 10:59 pm
Masz te same obwody opomiarowane raz LEM-ami, i drugi raz MEW-ką?
-
stratus84
Tak wyglądają bezpieczniki i przekładniki od MEWa, sprężarka jest jednofazowa na bezpieczniku B25, grzałki trójfazowe również na osobnym zabezpieczeniu.

Ogólnie chyba nie da się wykorzystać MEWa aby opomiarować wszystko, na tą chwilę nie mierzy jednej fazy z grzałki. Jedyne co mi przychodzi na myśl to dołożyć LIW-01, z tego co doczytałem działa na zasadzie odczytu impulsów z zewnętrznego licznika, akurat mam LEM-02, czyli sprężarkę jednofazową obsługiwałby LEM-02+LIW01 natomiast grzałki MEW-01 i wszytko online na supli.
Mam dwa pytania ale już poza tematem:
1. jest gdzieś na forum aktualizowany post odnośnie wersji firmware produktów ZAMEL jak MEW-01 oraz z opisem historii wprowadzonych zmian?
2. gdzie można pisać jakieś uwagi czy też pomysły odnośnie wprowadzenia dodatkowych opcji w apce Supla?

Ogólnie chyba nie da się wykorzystać MEWa aby opomiarować wszystko, na tą chwilę nie mierzy jednej fazy z grzałki. Jedyne co mi przychodzi na myśl to dołożyć LIW-01, z tego co doczytałem działa na zasadzie odczytu impulsów z zewnętrznego licznika, akurat mam LEM-02, czyli sprężarkę jednofazową obsługiwałby LEM-02+LIW01 natomiast grzałki MEW-01 i wszytko online na supli.
Mam dwa pytania ale już poza tematem:
1. jest gdzieś na forum aktualizowany post odnośnie wersji firmware produktów ZAMEL jak MEW-01 oraz z opisem historii wprowadzonych zmian?
2. gdzie można pisać jakieś uwagi czy też pomysły odnośnie wprowadzenia dodatkowych opcji w apce Supla?