GUI Generic

pork

Super soft :)

Właśnie testuje na 16 przekaźnikach i przyciskach na MCP i mam mały kłopot :(
Chcę sterować za pomocą zwykłych włączników bistabilnych, co mam założone w nowym domu i w sofcie przydałby się taka opcja mono/bistabilny jak w Primary GUI V2. Obecnie jest tylko mono i dziwnie się przyciska.

Jest na to szansa ? Proszę :)

Pozdrawiam
Damian
krycha88
Been thanked: 5 times

pork wrote: Thu Jan 28, 2021 3:35 pm Super soft :)

Chcę sterować za pomocą zwykłych włączników bistabilnych, co mam założone w nowym domu i w sofcie przydałby się taka opcja mono/bistabilny jak w Primary GUI V2. Obecnie jest tylko mono i dziwnie się przyciska.

Pozdrawiam
Damian
A szukałeś w ustawieniach przycisków? Reakcja na ...
https://gui-generic-builder.supla.io/
dobo

U mnie też nie mogę ustawić ciągłego podświetlenia czasem tylko błyśnie jak nacisnę przycisk.
Zauważyłem, że zmienił się kierunek zmiany wyświetlania danych wcześniej było z prawej na lewą teraz jest z lewej na prawą trzeba będzie się do tego przyzwyczaić chyba, że da radę tu również dać opcje wyboru.
Mam również sugestię zamiast "Normalnie" i 'Wolno" zastosować opcję, że samemu definiuje się czas przełączania poszczególnych czujników tak jak jest to z podświetleniem.
Jeśli chodzi o wyświetlanie znaków ja mam ich 13 DS18B20 SALON i tu ucina mi całą literę N, a w nazwie BME280 SALON mam 12 znaków i ucina mi N w połowie dodatkowo nazwa wygląda jak by była przyciągana do prawej strony wyświetlacza choć do ikony ma jeszcze trochę miejsca ze 2-3 litery by się zmieściły.
pork

krycha88 wrote: Thu Jan 28, 2021 4:08 pm
pork wrote: Thu Jan 28, 2021 3:35 pm Super soft :)

Pozdrawiam
Damian
A szukałeś w ustawieniach przycisków? Reakcja na ...

Wg mnie nie mogę ich zdefiniować, bo jak nacisnę PRZYCISK to wyrzuca mnie do menu głównego

Edit:

Po aktuazlizacji do 1.1.15 są :)
Patryk

dobo wrote: Thu Jan 28, 2021 7:40 pm U mnie też nie mogę ustawić ciągłego podświetlenia ...
Zauważyłem, że zmienił się kierunek zmiany wyświetlania danych wcześniej było z prawej na lewą teraz jest z lewej na prawą ...
Z ciekawości.
Na jakim sprzęcie to testujecie.
Może to pomoże zdiagnozować problem.
( może chodzi o gpio ).
Ja uaktualniłem do v1.1.16 ( co prawda z kodu źródłowego ), poprzez USB wemos-a d1 mini i u mnie takie problemy nie występują.
krycha88

Zobaczcie na tej kompilacji czy ciągłe podświetlenie będzie działać poprawnie. Przywróciłem przesuwanie ekranów jak było poprzednio.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
dobo

Teraz jest ok.

Z tymi czasami może warto by było zrobić dla przeskakujących "okienek" w ten sposób można by było w łatwy sposób zdefiniować czas podświetlenia np.
2 czujniki ustawiamy co 2 sekundy przesunięcie danych "okienka" i ustawiamy czas podświetlenia 4 sekundy
8 czujników ustawiamy co 1 sekundę przesunięcie danych "okienka" i ustawiamy czas podświetlenia 8 sekund

Czy tylko u mnie występuje to przesunięcie do prawej nazwy czujników i czy to z powodu, że mam w nazwie od 12 do 13 liter, a jak bym miał mniej to było by wyśrodkowane? Zaraz zresztą to sprawdzę na mniejszej ilości liter.
krycha88

dobo wrote: Thu Jan 28, 2021 8:57 pm Z tymi czasami może warto by było zrobić dla przeskakujących "okienek" w ten sposób można by było w łatwy sposób zdefiniować czas podświetlenia np.
2 czujniki ustawiamy co 2 sekundy przesunięcie danych "okienka" i ustawiamy czas podświetlenia 4 sekundy
8 czujników ustawiamy co 1 sekundę przesunięcie danych "okienka" i ustawiamy czas podświetlenia 8 sekund
Nie rozumiem problemu, ustaw sobie czas podświetlenia jaki chcesz.
dobo

Problemu nie ma chodzi mi o to że, dane na NORMALNE przeskakują co około 5 sekund czyli aby zobaczyć wszystkie wartości podświetlone ustawiam przy 4 czujnikach podświetlenie na 20 sekund i jest ok.
Ale każdy mógłby sobie dostosować parametr zmian pod siebie bo wolał by żeby przy sporej ilości czujników (np. 8) wykonywało się to szybciej, a przy 2 czujnikach wolniej niż obecna opcja WOLNE.
Tak, że jak jest więcej czujników np. 8 DS18B20 i BME 280 to do wyświetlenia jest 11 wartości "okienek" 11 x 5 = 55 sekund tyle trzeba czasu aby zobaczyć wszystkie dane z czujników, a można to by było skrócić lub wydłużyć bo np. WOLNE okazało by się za mało wolne. :D
W zakładce STEROWANIE można by dać 2 opcje AUTOMATYCZNE i RĘCZNE.
Ustawienia AUTOMATYCZNE miały by opcje z czasem zmiany "okienek" i czasem podświetlenia, a w RĘCZNE tylko czas podświetlenia z opcją "0" świeci cały czas lub inną wartością, która po naciśnięciu przycisku dawała by podświetlenie dla obecnie wyświetlanej wartości, a kolejne naciśniecie zanim zgaśnie podświetlenie zmieniało by np. na kolejny czujnik.

To takie tylko moje niewinne spostrzeżenia :D
Każdy mógłby sobie dostosować sam parametr zmian

Choć i to co jest obecnie jest już na wypasie no i tempo zmian i poprawek jest mega :D szczególnie, że OLED to mój ulubiony bajer.
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Po aktualizacji podświetlenie działa pięknie 😀. Rewelacja 😀. Dziękuje bardzo.

Return to “GUI Generic”