Z tego co pamiętam, to podanie wartości min/max na odwrót (tzn. coś w stylu max = 10 cm, min = 100 cm) powoduje obrócenie odczytu i liczenie w drugą stronę.krycha88 wrote: Sun Feb 07, 2021 10:51 pmWydaje mi się, że można to oprzeć tylko na jednej wartości max_sensor_read, 4 wartości w GUI to na pewno nie dodam.klew wrote: Sun Feb 07, 2021 9:28 pm elmaya niedawno dorzucił poszerzenie dla czujnika odległości. Wszystkie te "bajery" są dostępne w bibliotece.
Natomiast życzę powodzenia w implementacji ustawień tych wszystkich niuansów w GUI Generic
https://github.com/SUPLA/supla-arduino/pull/29
GUI Generic
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
Ja myślę, że może być "grzanie" i "chłodzenie", bo na takich zasadach działają termostaty. Natomiast jest to bardzo ubogi i prosty termostat z jedną wartościa, histerezą oraz brakiem jakichkolwiek innych funkcji.krycha88 wrote: Sun Feb 07, 2021 11:07 pm Zaproponujcie zmianę w GUI aby w błąd nie wprowadzała. Nazwałem to wprost grzanie chłodzenie itd.bo pomysłu nie miałem. Przy ręcznym włączeniu przekaźnika powyzej warunku wyłączenia to przekaźnik się już nie wyłączy jak w termostacie.
@klew A może zmienić założenie i poprawić to w bibliotece aby jednak warunek nie był sprawdzany tylko raz.
Warunek jest celowo sprawdzany tylko raz. Jeśli ręcznie nic nie przełączysz, to będzie "grzało" aż nie zostanie spełniony warunek wyłączenia. Natomiast jak ktoś coś ręcznie zmieni (wyłączy grzanie), to ponowne załączenie nastąpi dopiero po wyjściu "poza" warunek i wejściu tam ponownie.
Jak byśmy reagowali wielokrotnie, to każda zmiana temperatury spowoduje załączenie przekaźnika. Praktycznie nie będzie się dało go ręcznie wyłączyć, bo co 10 s się będzie włączał.
-
Gang
Wg mnie to powinno być
Włącz / Wyłącz, albo załącz / rozłącz (przekaźnik)
EDIT: może być też: włącz przy, wyłącz przy
Bo to przecież może być zastosowane do masy rzeczy.
tak na szybko:
Opuści rolety jak latem temperartura wzrośnie w pomieszczeniu.
włączy wentylator w łazience jak jest za wilgotno (a automat schodowy po t wyłączy)
włączy nawilżacz jak jest z sucho (jak ktoś ma prosty nawilżacz to jest to w sam raz, bo będzie chodziło aż się woda skończy)
Włączy lampkę jak temperatura na piecu przekroczy X stopni.
odłączy ogrzewanie totalnie jak temperatura będzie np. w podłodze za wysoka.
tak na szybko:
włączy wentylator w łazience jak jest za wilgotno (a automat schodowy po t wyłączy)
włączy nawilżacz jak jest z sucho (jak ktoś ma prosty nawilżacz to jest to w sam raz, bo będzie chodziło aż się woda skończy)
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
W kanale termostatu na pewno będzie funkcja auto oraz ręczne grzanie ale wtedy wiemy co użytkownik chce zrobić. Jeżeli nie mamy takiego kanału to wydaje się bezpieczniejsze wykonywanie zawsze warunku a to, że nie będzie można ręcznie sterować - powiedział bym trudnoklew wrote: Sun Feb 07, 2021 11:55 pm Ja myślę, że może być "grzanie" i "chłodzenie", bo na takich zasadach działają termostaty. Natomiast jest to bardzo ubogi i prosty termostat z jedną wartościa, histerezą oraz brakiem jakichkolwiek innych funkcji.
Warunek jest celowo sprawdzany tylko raz. Jeśli ręcznie nic nie przełączysz, to będzie "grzało" aż nie zostanie spełniony warunek wyłączenia. Natomiast jak ktoś coś ręcznie zmieni (wyłączy grzanie), to ponowne załączenie nastąpi dopiero po wyjściu "poza" warunek i wejściu tam ponownie.
Jak byśmy reagowali wielokrotnie, to każda zmiana temperatury spowoduje załączenie przekaźnika. Praktycznie nie będzie się dało go ręcznie wyłączyć, bo co 10 s się będzie włączał.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Jeszcze można włączyć buzer lub wysłać powiadomienie jeżeli kończy się ekogroszek dla czujnika HC-SR04 ale to by trzeba dodać najlepiej odwrotne odliczanieGang wrote: Mon Feb 08, 2021 6:14 am Wg mnie to powinno być
tak na szybko:
to jakie nazwy sugerujesz aby to każdy zrozumiał biorąc pod uwagę, że działa to wg warunków
Code: Select all
ogrzewanie warunek: min < wartość kanału = ON lub wartość kanału > max = OFF
chłodzenie warunek: min > wartość kanału = ON lub wartość kanału < max = OFF
nawilżanie warunek: min < wartość kanału 2 = ON lub wartość kanału 2 > max = OFF
osuszanie warunek: min > wartość kanału 2 = ON lub wartość kanału 2 < max = OFF
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Gang
Krycha ale z tym liczeniem wstecz, aby to można było zaaplikować do pieców na ekogroszek albo pellet to sie wstrzymaj!
Miej ty litość dla mnie! Nie nadążam składać gratów!
Miej ty litość dla mnie! Nie nadążam składać gratów!
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
klew
Tu jest przykład czemu lepiej jest wykonywać akcję jeden raz po spełnieniu warunku. Czujniki odległości robią aktualnie kilka pomiarów na sekundę. Wykonywanie za każdym razem, gdy warunek jest spełniony generowałoby tysiące powiadomień 
-
alanzola
Witam.
Chciał bym wykorzystywać funkcję backupu konfiguracji do przenoszenia konfiguracji między modułami. To znaczy skonfigurować jeden moduł zgrać z niego konfigurację i wgrywać na kolejne. Zauważyłem że w pliku dat jest też zapisywany GUID modułu. Nie wiem jak się zachowają moduły i supla jeśli wszystkie moduły w sieci będą miały jednakowy GUID. Podejrzewam że będą problemy. Dla tego chciał bym zapytać czy da się jakoś wymedytować ręcznie tak przygotowany plik dat z konfiguracją aby po wgrywaniu do kolejnych modułów każdy miał swój GUID ?
Chciał bym wykorzystywać funkcję backupu konfiguracji do przenoszenia konfiguracji między modułami. To znaczy skonfigurować jeden moduł zgrać z niego konfigurację i wgrywać na kolejne. Zauważyłem że w pliku dat jest też zapisywany GUID modułu. Nie wiem jak się zachowają moduły i supla jeśli wszystkie moduły w sieci będą miały jednakowy GUID. Podejrzewam że będą problemy. Dla tego chciał bym zapytać czy da się jakoś wymedytować ręcznie tak przygotowany plik dat z konfiguracją aby po wgrywaniu do kolejnych modułów każdy miał swój GUID ?