Wybór routera. Router a ilość urządzeń? 150+?

Budek
Has thanked: 1 time

szym3k wrote: Sat Jan 09, 2021 10:46 pm
Budek wrote: Wed Dec 23, 2020 9:08 pm

Masz jakiegoś homelaba? Bo do normalnej sieci domowej Fortigate 80E to jak strzelania z czołgu do mrówki :D
W pracy mam 4x 80E. W domu mam 30E.

/Budek
kerth

Unifi od ubiquiti.
Z mikrotikiem się nie lubimy (tzn ja i mikrotik się nie lubimy), a z unifi bardzo - Konfigurator przejrzysty i co ważne (jeśli nie jesteś informatykiem ogarniającym 5 firm na mikrotiku), to jak wrócisz po pół roku nieużywania, to jest dość intuicyjnie i nie musisz sobie z manualem w ręku przypominać wszystkiego. Rozbudowa, wymiana sprzętu też bezbolesna.
robrog

Skorzystam z tego postu z prośbą o poradę kogoś kto zna urządzenia Ubiquiti.
Mam do routera ZTE WF830 już podpięty UBIQUITI UNIFI UAP-AC-M (MESH) jako punkt dostępowy na terenie zewnętrznym oraz UBIQUITI UNIFI UAP-AC-LR jako punkt na 2 piętrach małego domku. Ze względu na to że w piwnicy jest przewidziane kilka sterowników wifi potrzebuję podpiąć dodatkowy punkt bo tam wifi jest słabiusieńkie. Najekonomiczniej by mi wyszedł Ubiquiti NanoStation LOCO M2. Wszystko spięte po kablu dp routera.
Teraz pytanie, czy ten Nanostation pokaże mi się automatycznie w kontrolerze i będzie mi współdziałać z pozostałymi punktami ubiquiti na zasadzie roamingu?
MEW-01, 16xSRW-01, 5xROW-02, 1x SBW-02, 5xSONOFF MINI, 2xLORA TAP, 1xYUNSHAN i cdn.
Maniek913
Been thanked: 3 times

robrog wrote: Sun Feb 14, 2021 2:41 pm Skorzystam z tego postu z prośbą o poradę kogoś kto zna urządzenia Ubiquiti.
Mam do routera ZTE WF830 już podpięty UBIQUITI UNIFI UAP-AC-M (MESH) jako punkt dostępowy na terenie zewnętrznym oraz UBIQUITI UNIFI UAP-AC-LR jako punkt na 2 piętrach małego domku. Ze względu na to że w piwnicy jest przewidziane kilka sterowników wifi potrzebuję podpiąć dodatkowy punkt bo tam wifi jest słabiusieńkie. Najekonomiczniej by mi wyszedł Ubiquiti NanoStation LOCO M2. Wszystko spięte po kablu dp routera.
Teraz pytanie, czy ten Nanostation pokaże mi się automatycznie w kontrolerze i będzie mi współdziałać z pozostałymi punktami ubiquiti na zasadzie roamingu?
Oczywiście że pokaże się automatycznie w kontrolerze, ale roaming należy włączyć i oczywiście dobrze działa tylko jeżeli w sieci jest na stałe uruchomiony sprzętowy, bądź softwarowy kontroler.
robrog

Maniek913 wrote: Sun Feb 14, 2021 3:26 pm
robrog wrote: Sun Feb 14, 2021 2:41 pm Skorzystam z tego postu z prośbą o poradę kogoś kto zna urządzenia Ubiquiti.
Oczywiście że pokaże się automatycznie w kontrolerze, ale roaming należy włączyć i oczywiście dobrze działa tylko jeżeli w sieci jest na stałe uruchomiony sprzętowy, bądź softwarowy kontroler.
Dzięki za odp. Czyli jeżeli nie ma konrolera to nic nie da zaznaczenie opcji roamingu w ustawieniach?
MEW-01, 16xSRW-01, 5xROW-02, 1x SBW-02, 5xSONOFF MINI, 2xLORA TAP, 1xYUNSHAN i cdn.
Maniek913
Been thanked: 3 times

Nie
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

robrog wrote: Sun Feb 14, 2021 3:30 pm Czyli jeżeli nie ma konrolera to nic nie da zaznaczenie opcji roamingu w ustawieniach?
Bez kontrolera pracują w trybie standalone.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
flowerek

Mam w domu 2 szt UAP-AC-LR bez pracującego w sieci na stałe kontrolera.
idąc po schodach przełacza mi sie płynnie pomiędzy AP tak ze spokojnie moge prowadzić rozmowę voip.

tak mi kiedyś poradzili w senetic.pl (dystrybutor) - powiedzieli ze kontroler jest tylko do zarzadzania i zbierania logów.
ponoć działa to tak, że antena wykrywa niski poziom sygnału i automatycznie zrywa połączenie w wówczas następuje automatyczne połączenie z drugą anteną (w zasieg któej wchodzimy). poniewaz nazwy SSID i hasła sa takie same urzadzenia podłaczają sie w mig.

i u mnie to się sprawdza

więc do domu piętrowego polecam i wiele razy już uruchamiałem
1 szt. UBNT USG https://www.senetic.pl/product/USG
2 szt UBNT UAP-AC-LR https://www.senetic.pl/product/UAP-AC-LR
niestety tanio nie wychodzi :D :D
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
Budek
Has thanked: 1 time

flowerek wrote: Sun Feb 14, 2021 5:19 pm Mam w domu 2 szt UAP-AC-LR bez pracującego w sieci na stałe kontrolera.
idąc po schodach przełacza mi sie płynnie pomiędzy AP tak ze spokojnie moge prowadzić rozmowę voip.

tak mi kiedyś poradzili w senetic.pl (dystrybutor) - powiedzieli ze kontroler jest tylko do zarzadzania i zbierania logów.
ponoć działa to tak, że antena wykrywa niski poziom sygnału i automatycznie zrywa połączenie w wówczas następuje automatyczne połączenie z drugą anteną (w zasieg któej wchodzimy). poniewaz nazwy SSID i hasła sa takie same urzadzenia podłaczają sie w mig.

i u mnie to się sprawdza

Co do UAP-AC-LR, to wg mnie kontroler zarządza podłączonymi hostami, ale postaram się dokładnie dowiedzieć.
USG - wymaga kontrolera do konfiguracji, zarządzania. Czy coś się zmieniło w tym temacie ??

/Budek
flowerek

Budek wrote: Sun Feb 14, 2021 6:46 pm
flowerek wrote: Sun Feb 14, 2021 5:19 pm Mam w domu 2 szt UAP-AC-LR bez pracującego w sieci na stałe kontrolera.

i u mnie to się sprawdza

Co do UAP-AC-LR, to wg mnie kontroler zarządza podłączonymi hostami, ale postaram się dokładnie dowiedzieć.
USG - wymaga kontrolera do konfiguracji, zarządzania. Czy coś się zmieniło w tym temacie ??

/Budek
oczywiście ze sprzęt UBNT wymaga kontrolera bo nie ma wystawionego interfejsu webowego. ale kontroler programowy czy sprzętowy potrzebny jest tylko do zarzadzania i konfiguracji. nie musi pracować cały czas jeśli nie chcemy zbierać logów, otrzymywać alertów.
UBNT charakteryzuje sie tym, że podłączasz i zapominasz :) wiem co mówie :D :D , zrobiłem już kilkanaście domów na Unifi i nigdzie nie ma kontrolera sprzętowego ani softowego pracującego non-stop. Mimo to nigdy nie musiałem jechać ponownie na jakąś interwencję.
jest też opcja kontrolera w chmurze ubnt ale jest to opcja abonamentowa płatna. raczej dla adminów dużych sieci - mogą działać wówczas zdalnie i łatwo przywracać czy importować konfiguracje,
jak kogoś stać to unifi key (kontroler sprzętowy) kosztuje coś ok 320zł :D :D
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)

Return to “Ogólna dyskusja”