W pracy mam 4x 80E. W domu mam 30E.
/Budek
Oczywiście że pokaże się automatycznie w kontrolerze, ale roaming należy włączyć i oczywiście dobrze działa tylko jeżeli w sieci jest na stałe uruchomiony sprzętowy, bądź softwarowy kontroler.robrog wrote: Sun Feb 14, 2021 2:41 pm Skorzystam z tego postu z prośbą o poradę kogoś kto zna urządzenia Ubiquiti.
Mam do routera ZTE WF830 już podpięty UBIQUITI UNIFI UAP-AC-M (MESH) jako punkt dostępowy na terenie zewnętrznym oraz UBIQUITI UNIFI UAP-AC-LR jako punkt na 2 piętrach małego domku. Ze względu na to że w piwnicy jest przewidziane kilka sterowników wifi potrzebuję podpiąć dodatkowy punkt bo tam wifi jest słabiusieńkie. Najekonomiczniej by mi wyszedł Ubiquiti NanoStation LOCO M2. Wszystko spięte po kablu dp routera.
Teraz pytanie, czy ten Nanostation pokaże mi się automatycznie w kontrolerze i będzie mi współdziałać z pozostałymi punktami ubiquiti na zasadzie roamingu?
Dzięki za odp. Czyli jeżeli nie ma konrolera to nic nie da zaznaczenie opcji roamingu w ustawieniach?Maniek913 wrote: Sun Feb 14, 2021 3:26 pmOczywiście że pokaże się automatycznie w kontrolerze, ale roaming należy włączyć i oczywiście dobrze działa tylko jeżeli w sieci jest na stałe uruchomiony sprzętowy, bądź softwarowy kontroler.robrog wrote: Sun Feb 14, 2021 2:41 pm Skorzystam z tego postu z prośbą o poradę kogoś kto zna urządzenia Ubiquiti.
Mam do routera ZTE WF830 już podpięty UBIQUITI UNIFI UAP-AC-M (MESH) jako punkt dostępowy na terenie zewnętrznym oraz UBIQUITI UNIFI UAP-AC-LR jako punkt na 2 piętrach małego domku. Ze względu na to że w piwnicy jest przewidziane kilka sterowników wifi potrzebuję podpiąć dodatkowy punkt bo tam wifi jest słabiusieńkie. Najekonomiczniej by mi wyszedł Ubiquiti NanoStation LOCO M2. Wszystko spięte po kablu dp routera.
Teraz pytanie, czy ten Nanostation pokaże mi się automatycznie w kontrolerze i będzie mi współdziałać z pozostałymi punktami ubiquiti na zasadzie roamingu?
Bez kontrolera pracują w trybie standalone.robrog wrote: Sun Feb 14, 2021 3:30 pm Czyli jeżeli nie ma konrolera to nic nie da zaznaczenie opcji roamingu w ustawieniach?
Co do UAP-AC-LR, to wg mnie kontroler zarządza podłączonymi hostami, ale postaram się dokładnie dowiedzieć.flowerek wrote: Sun Feb 14, 2021 5:19 pm Mam w domu 2 szt UAP-AC-LR bez pracującego w sieci na stałe kontrolera.
idąc po schodach przełacza mi sie płynnie pomiędzy AP tak ze spokojnie moge prowadzić rozmowę voip.
tak mi kiedyś poradzili w senetic.pl (dystrybutor) - powiedzieli ze kontroler jest tylko do zarzadzania i zbierania logów.
ponoć działa to tak, że antena wykrywa niski poziom sygnału i automatycznie zrywa połączenie w wówczas następuje automatyczne połączenie z drugą anteną (w zasieg któej wchodzimy). poniewaz nazwy SSID i hasła sa takie same urzadzenia podłaczają sie w mig.
i u mnie to się sprawdza
więc do domu piętrowego polecam i wiele razy już uruchamiałem
1 szt. UBNT USG https://www.senetic.pl/product/USG
2 szt UBNT UAP-AC-LR https://www.senetic.pl/product/UAP-AC-LR
niestety tanio nie wychodzi![]()
![]()
oczywiście ze sprzęt UBNT wymaga kontrolera bo nie ma wystawionego interfejsu webowego. ale kontroler programowy czy sprzętowy potrzebny jest tylko do zarzadzania i konfiguracji. nie musi pracować cały czas jeśli nie chcemy zbierać logów, otrzymywać alertów.Budek wrote: Sun Feb 14, 2021 6:46 pmCo do UAP-AC-LR, to wg mnie kontroler zarządza podłączonymi hostami, ale postaram się dokładnie dowiedzieć.flowerek wrote: Sun Feb 14, 2021 5:19 pm Mam w domu 2 szt UAP-AC-LR bez pracującego w sieci na stałe kontrolera.
idąc po schodach przełacza mi sie płynnie pomiędzy AP tak ze spokojnie moge prowadzić rozmowę voip.
tak mi kiedyś poradzili w senetic.pl (dystrybutor) - powiedzieli ze kontroler jest tylko do zarzadzania i zbierania logów.
ponoć działa to tak, że antena wykrywa niski poziom sygnału i automatycznie zrywa połączenie w wówczas następuje automatyczne połączenie z drugą anteną (w zasieg któej wchodzimy). poniewaz nazwy SSID i hasła sa takie same urzadzenia podłaczają sie w mig.
i u mnie to się sprawdza
więc do domu piętrowego polecam i wiele razy już uruchamiałem
1 szt. UBNT USG https://www.senetic.pl/product/USG
2 szt UBNT UAP-AC-LR https://www.senetic.pl/product/UAP-AC-LR
niestety tanio nie wychodzi![]()
![]()
USG - wymaga kontrolera do konfiguracji, zarządzania. Czy coś się zmieniło w tym temacie ??
/Budek