GUI Generic

slawek

Mam też jeszcze konto na .org więc tam potestuję...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
krycha88
Been thanked: 5 times

slawek wrote: Sun Feb 14, 2021 2:13 pm Mam też jeszcze konto na .org więc tam potestuję...
ale to nie rozwiąże problemu :P
https://gui-generic-builder.supla.io/
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Mam pytanko (jeśli już było poruszone to przepraszam, ale mam zaległości ok. 90 stron na tym wątku) czy coś się już ruszyło w GUI w temacie prostego termostatu? Potrzebuję właśnie taką prostą funkcję, która załączy i wyłączy przekaźnik w zależności od temperatury wskazanego sensora. Jakoś połączyć sensor, przycisk i przekaźnik w funkcję prostego termostatu, zanim w Supli pojawi się taka funkcjonalność natywnie.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
elmaya

Goral64 wrote: Sun Feb 14, 2021 2:15 pm Mam pytanko (jeśli już było poruszone to przepraszam, ale mam zaległości ok. 90 stron na tym wątku) czy coś się już ruszyło w GUI w temacie prostego termostatu? Potrzebuję właśnie taką prostą funkcję, która załączy i wyłączy przekaźnik w zależności od temperatury wskazanego sensora. Jakoś połączyć sensor, przycisk i przekaźnik w funkcję prostego termostatu, zanim w Supli pojawi się taka funkcjonalność natywnie.
viewtopic.php?p=87865#p87865
pork

krycha88 wrote: Sun Feb 14, 2021 2:01 pm
kosa24 wrote: Sun Feb 14, 2021 1:56 pm
krycha88 wrote: Sat Feb 13, 2021 9:40 pm
Przekaźniki dla MCP powinny być sterowane stanem HIGH, poszukaj sobie w tym wątku już było o tym.
Też miałem problemy ze sterowaniem MCP23017 przekaźnikami sterowanymi stanem LOW na tym sofcie. Kombinowałem resetem, ale ciągle problemy po powrocie zasilania. Problemem okazały się być buttony, rozwiązaniem w moim przypadku była taka konfiguracja:

Code: Select all

auto btn= new Supla::Control::Button(PIN_MCP, true, false);
Problem ustał i dla rolet i dla przekaźników.
Dzięki za sugestię, mogę przygotować spoft, który dla MCP będzie dodawała przyciski z takimi parametrami.
Jeśli to nie kłopot to poproszę i mogę protestować :)
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

elmaya wrote: Sun Feb 14, 2021 2:23 pm viewtopic.php?p=87865#p87865
Dzięki, to zabieram się do roboty :)
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
krycha88

kosa24 wrote: Sun Feb 14, 2021 1:56 pm
krycha88 wrote: Sat Feb 13, 2021 9:40 pm
pork wrote: Sat Feb 13, 2021 9:35 pm Panowie ratujcie :)

Polutowałem Wemos D1 plus 2x MCP23017, 16 przekaźników sterowanych stanem LOW i po odpaleniu działa ok, ale po restarcie zasilania zapala się jak choinka, za każdym razem inaczej :( Wszystko ok podpięte, może coś z resetem MCP ?

Czy po powrocie zasilania nie powinno pobrać konfigu z chmury i dopiero ustawiać adresy ?

Proszę pomóżcie :)
Przekaźniki dla MCP powinny być sterowane stanem HIGH, poszukaj sobie w tym wątku już było o tym.
Też miałem problemy ze sterowaniem MCP23017 przekaźnikami sterowanymi stanem LOW na tym sofcie. Kombinowałem resetem, ale ciągle problemy po powrocie zasilania. Problemem okazały się być buttony, rozwiązaniem w moim przypadku była taka konfiguracja:

Code: Select all

auto btn= new Supla::Control::Button(PIN_MCP, true, false);
Problem ustał i dla rolet i dla przekaźników.
Idąc tym tropem to nie dodanie przycisków powinno rozwiązać problem przy uruchamianiu?
Patryk

@krycha88
Już kiedyś wspominałem o tym.
Czy w miarę możliwości, dodał Byś opcję resetowania ( RESET ) wskazań dla SP111.
Teraz jedynie można to zrobić przez "Przywróć ustawienia fabryczne",
ale wtedy trzeba na nowo konfigurować gniazdko. :roll:
krycha88

Patryk wrote: Sun Feb 14, 2021 3:59 pm @krycha88
Już kiedyś wspominałem o tym.
Czy w miarę możliwości, dodał Byś opcję resetowania ( RESET ) wskazań dla SP111.
Teraz jedynie można to zrobić przez "Przywróć ustawienia fabryczne",
ale wtedy trzeba na nowo konfigurować gniazdko. :roll:
nie trzeba, po przywróceniu ustawień wczytaj konfigurację urządzenia. Wartości licznika są zapisywane w eepromie a ustawienia urządzenia na partycji spiffs.
kosa24

Idąc tym tropem to nie dodanie przycisków powinno rozwiązać problem przy uruchamianiu?
W moim przypadku tak było, po powrocie zasilania opuszczały się wszystkie rolety albo losowo włączały przekaźniki, mcp przy starcie jakby dostawał impuls na buttony, bez nich był spokój. Ustawienie buttonów odwrotnie (na false) u mnie nie powodowało nic złego, chodzą normalnie a przy starcie nie fiksują.

Return to “GUI Generic”