GUI Generic

jamsjamsen

krycha88 wrote: Wed Feb 17, 2021 6:30 pm W wersji GUI-Generic 1.2.9:
  • Przeszedłem na nowy sposób przechowywania danych z SPIFFS na LittleFS tym razem poprawiłem wszystkie błędy które z tym były związane. Przejście nie będzie zachowywać plików konfiguracji bo wymagane jest stworzenie nowego systemu plików. Aby zachować dane należy przed aktualizacją pobrać plik konfiguracyjny a następnie po aktualizacji go wczytać - dane GUID oraz dane Wifi czy serwera się przeniosą ale ustawienia GPIO mogą się namieszać więc warto je sprawdzić lub przywrócić ustawienia fabryczne i skonfigurować urządzenie ponownie.
  • Dodałem dla przycisku możliwość określenia pullUp
  • Dodałem dla MCP23017 pozostałe adresy 0x22 oraz 0x23
Dodałem dwie wersje softu dla 1MB oraz 2MB. Zachęcam do testowania tej wersji bo zdecydowanie jest stabilniejsza zrobiłem dość spory refaktor kodu. Więc proszę poklikajcie wszystko co się da.
Witam, muszę powiedzieć, że " Czapki z głów" za ten firmware i czas, pracę włożoną w ten projekt.

Mam takie pytanie, czy przy 4 adresach dla MPC23017 dalej będzie maksymalna ilość przekaźników 16 czy można zwiększyć np na 32 relays i 32 buttons?
Byłem na Supla Offline Party 2023 & 2024 ;
slawek

jamsjamsen wrote: Wed Feb 17, 2021 9:00 pm Mam takie pytanie, czy przy 4 adresach dla MPC23017 dalej będzie maksymalna ilość przekaźników 16 czy można zwiększyć np na 32 relays i 32 buttons?
Nie wiem, czy idziesz w dobrą stronę.
Przy awarii zgaśnie ci "cała wieś", to tak jak z jedną różnicówką w dużym domu - wystarczy zwarcie "zera" z ochronnym i nie włączysz nic, póki nie zlokalizujesz uszkodzenia, ale wszystko to zgodnie z przepisami... ;)
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
krycha88
Been thanked: 5 times

dobo wrote: Wed Feb 17, 2021 8:13 pm U mnie są problemy na MCP załącza tylko 1 przekaźnik reszta nie reaguje ponadto przekaźnik, który powinien być pierwszy (sterowanie z cloud i z aplikacji) jest drugi .
Poprawiłem :) w tej wersji powróciłem do starego sposobu przechowywania danych ze względu na aktualizację OTA 2 etapową.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://gui-generic-builder.supla.io/
dobo

Mi w tym sofcie z MCP przydała by się funkcja podświetlania schodów od dołu do góry i odwrotnie w zależności gdzie naciśniemy włącznik tylko w tym wypadku potrzebne by były przekaźniki i przyciski z GPIO bo schodów mam 17 wiem, że niektórzy mają ich 19 (ogólnie stosuje się zasadę nieparzystą) Jeszcze pytanie czy na MCP można by było ogarnąć rozjaśnianie i przyciemnianie za pomocą PWM?
elmaya

dobo wrote: Wed Feb 17, 2021 9:33 pm Jeszcze pytanie czy na MCP można by było ogarnąć rozjaśnianie i przyciemnianie za pomocą PWM?
it's not possible
dobo

Dzięki @elmaya ale nie takiej odpowiedzi oczekiwałem ;)
No to pozostało tylko załączanie i wyłączanie każdego schodka
jamsjamsen

slawek wrote: Wed Feb 17, 2021 9:16 pm
jamsjamsen wrote: Wed Feb 17, 2021 9:00 pm Mam takie pytanie, czy przy 4 adresach dla MPC23017 dalej będzie maksymalna ilość przekaźników 16 czy można zwiększyć np na 32 relays i 32 buttons?
Nie wiem, czy idziesz w dobrą stronę.
Przy awarii zgaśnie ci "cała wieś", to tak jak z jedną różnicówką w dużym domu - wystarczy zwarcie "zera" z ochronnym i nie włączysz nic, póki nie zlokalizujesz uszkodzenia, ale wszystko to zgodnie z przepisami... ;)
Suple z 32 przekaźnikami ,można wpiąć w rozdzielnie i sterować 32 obwody z jednego miejsca (wiadomo instalacja w domu musi być do tego przygotowana), moim zdaniem lepiej tak niż 16 oddzielnych modułów WiFi i jak to bywa problem z pokryciem sygnału na chacie, i albo jeden będzie on-line, albo drugi off-line.
Byłem na Supla Offline Party 2023 & 2024 ;
elmaya

dobo wrote: Wed Feb 17, 2021 10:03 pm Dzięki @elmaya ale nie takiej odpowiedzi oczekiwałem ;)
No to pozostało tylko załączanie i wyłączanie każdego schodka
I'm sorry, but that's what there is ;)
MCP23017 cannot be used for PWM because you would have to do turning on and off, this would produce heavy load on the MCU and the i2c connection does not have enough speed either.

For multiple PWM outputs you would have to use something like "PCA9685" 16 PWM channels.
dobo

Rewelacja teraz trzeba tylko przekupić :D @krycha88 aby zaimplementował to w GUI Generic
@elmaya czy występuje może wersja z 19 kanałami PWM?
elmaya

dobo wrote: Wed Feb 17, 2021 11:55 pm Rewelacja teraz trzeba tylko przekupić :D @krycha88 aby zaimplementował to w GUI Generic
@elmaya czy występuje może wersja z 19 kanałami PWM?
using two PCA9685 :lol:

Return to “GUI Generic”