GUI Generic

flowerek

martinok wrote: Wed Feb 17, 2021 10:10 am
krycha88 wrote: Wed Feb 17, 2021 9:39 am wgrywasz to z parametrami jak w radme?
Tak
Edit: Primary GUI działa OK
Zobacz wątek
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=8091
@pzygmunt juz to zdaje sie ogarnał bo na svr12.supla.org już mi działa prawidlowo
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
martinok

flowerek wrote: Thu Feb 18, 2021 2:49 am Zobacz wątek
viewtopic.php?t=8091
@pzygmunt juz to zdaje sie ogarnał bo na svr12.supla.org już mi działa prawidlowo
Dzięki za info wygląda że teraz jest OK
serwer svr3
"Wiedza bez Praktyki jest Bezużyteczna , praktyka bez wiedzy Niebezpieczna"...
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Trafiłem na taki problem.
Otóż mam na Wemos D1 mini podpięty BME280 z OLED. Normalnie sobie działa. Dzisiaj odpiąłem urządzenie i dałem Mojej Lepszej Połowie aby zmierzyła sobie nim wilgotność w swoim pokoju w pracy bo podejrzewa, że jest zbyt sucho. Okazało się, że przy starcie urządzenia priorytetem jest podłączenie się do sieci WiFi, niż wskazanie pomiarów na wyświetlaczu...
Czy dało by się jakoś temu zaradzić, żeby pętla pomiarowa i wyświetlająca wykonywała się wraz z pętlą próbującą połączyć się z siecią WiFi? Tak aby w przypadku braku sieci WiFi urządzenie nadal spełniało swoją rolę pomiarową zamiast wyświetlać "Zainicjowany"?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
krycha88
Been thanked: 5 times

Jest to celowe działanie, wartości pomiarów na wyświetlaczu będą się wyświetlać jeżeli urządzenie będzie poprawnie zalogowane do clodua w innym wypadku będzie wyświetlać się status dlaczego tego nie może zrobić.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Goral64

krycha88 wrote: Thu Feb 18, 2021 8:17 am Jest to celowe działanie, wartości pomiarów na wyświetlaczu będą się wyświetlać jeżeli urządzenie będzie poprawnie zalogowane do clodua w innym wypadku będzie wyświetlać się status dlaczego tego nie może zrobić.
Tak, ale skoro ma wyświetlacz, to można odczytać dane pomiarowe bez konieczności łączenia się z siecią WiFi czy też serwerem Supla. Teraz i tak widzę tylko na OLEDzie, że "Zainicjowany" i dla nie wtajemniczonych nic to nie oznacza. Gdyby pojawiła się informacja, że próba nawiązania połączenia WiFi to byłaby jakaś wartość, a tak to i tak nie wiadomo o co chodzi. Przy okazji, to jest brak obsługi polskich znaków na wyświetlaczu, wiec może w komunikatach używać odpowiedników ASCII? Bo teraz pojawia się coś takiego "Ze powiadczenia".
Jeżeli te komunikaty są istotne dla modułu, to przecież mogą się wyświetlać albo na ekranach z wynikiem pomiaru albo naprzemienne z nimi.

Image
krycha88
Been thanked: 5 times

Goral64 wrote: Thu Feb 18, 2021 8:35 am Tak, ale skoro ma wyświetlacz, to można odczytać dane pomiarowe bez konieczności łączenia się z siecią WiFi czy też serwerem Supla. Teraz i tak widzę tylko na OLEDzie, że "Zainicjowany" i dla nie wtajemniczonych nic to nie oznacza. Gdyby pojawiła się informacja, że próba nawiązania połączenia WiFi to byłaby jakaś wartość, a tak to i tak nie wiadomo o co chodzi. Przy okazji, to jest brak obsługi polskich znaków na wyświetlaczu, wiec może w komunikatach używać odpowiedników ASCII? Bo teraz pojawia się coś takiego "Ze powiadczenia".
Jeżeli te komunikaty są istotne dla modułu, to przecież mogą się wyświetlać albo na ekranach z wynikiem pomiaru albo naprzemienne z nimi.
Nie będę tego poprawiać bo dość niszowy scenariusz. A co do polskich znaków to trzeba by przekonwertować czcionkę a tego nie umiem zrobić, prędzej wywalę tłumaczenia i zostanie tylko po angielsku. Ale zachęcam do poprawek i zrobienia PR :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
Goral64

krycha88 wrote: Thu Feb 18, 2021 8:40 am Nie będę tego poprawiać bo dość niszowy scenariusz. A co do polskich znaków to trzeba by przekonwertować czcionkę a tego nie umiem zrobić, prędzej wywalę tłumaczenia i zostanie tylko po angielsku.
Może i niszowy, ale jakby tak padło zasilanie, a następnie wróciło, ale z jakiegoś powodu AP by przestał działać, albo lokalny serwer Supla i moje 12 termometrów pokazuje "Zainicjowany" do czasu usunięcia usterki sieci/serwera...
krycha88 wrote: Thu Feb 18, 2021 8:40 amAle zachęcam do poprawek i zrobienia PR :)
Nie kuś, bo już teraz brak na wszystko czasu :D

Image
nawasaqi

Panowie jak w mini sonoff przywrócić ustawienia domyślnie może być jakiś plik czyszczący ustawienia to bym sobie wgrał po konwerterze USB tylko które adresy ustawić bym czegoś za dużo nie wykasował ;).
Z góry dziękuje za odpowiedź.
artur_n

Ale co za problem? Łączysz się po adresie i przywracasz. Albo wgrywasz softo na nowo.
nawasaqi

No właśnie coś mi to nie działa... ;( bo mam już skonfigurowany z moją siecią WIFI przełącznik i jak wchodzę na adres IP przydzielony przez router to nie ma żadnej strony. Soft wgrałem na nowo ale dalej mam ustawienia poprzednie nie wiedząc dlaczego ;(
Ok wina moja w routerze miałem wyłączoną komunikacje wlan/lan

EDIT:
Ale tak z innej beczki powiedźcie mi jeśli załóżmy wpisałem złe dane do sieci WiFi to czy można Sonoff mini przywrócić do ustawień fabrycznych jakąś zworką ??
Czasem coś pójdzie nie tak i nie będzie możliwości zmienić jakiegoś parametru. Możemy się ratować wprowadzając ustawienia początkowe. Czyli czyścimy wszystkie ustawienia jak hasła, gpio itp. Robimy to resetując układ 2x w odstępach co 1-2s a następnie GPIO0 do masy. GPIO0 podłączamy do masy dopiero po drugim resecie i mamy na to 1s. Jest to zabezpieczenie przed przypadkowym zresetowaniem ustawień.
Bo nie za bardzo rozumiem jak to mam zastosować w mini odciąć mam prąd dwa razy po sekundzie ?? i potem wcisnąć przycisk??
Bo jak patrzę na rysunek który znalazłem to wychodzi że fizyczny przycisk to połączenie GPI0 z masą. Więc jak mam wykonać ten reset ??
Image

Czy raczej mam lutować się od spodu płytki do GPIO0 i do masy po naciśnięciu dwa ray na przycisk fizyczny?? Sorki dla was to może błahe pytania ale dla kogoś kto ma pierwszy raz do czynienia z tym mam więcej pytań niż odpowiedzi ;)

Z góry dziękuje za pomoc i cierpliwość ;)

Return to “GUI Generic”