Tak, chyba, że można wprowadzić inne GPIO dla TX i RXkrycha88 wrote: Tue Mar 02, 2021 9:54 pm Nie znajduje I2C od kiedy GPIO 5 i 9 służy do tej komunikacji?
GUI Generic
-
dobo
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Ja od zawsze używam pinów do tego przeznaczonych czyli scl to GPIO5, sda to GPIO4. Nie rozumiem czemu w takich projektach robicie to inaczej. RX i TX też ma inne przeznaczenie.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Patryk
@dobo
A może tu jest problem, że nie stosujesz się do zalecanych gpio dla i2c.
Edit:
@krycha88 mnie wyprzedził.
A może tu jest problem, że nie stosujesz się do zalecanych gpio dla i2c.
Edit:
@krycha88 mnie wyprzedził.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
dobo
Ja to testuje na swoim projekcie viewtopic.php?f=32&t=6983krycha88 wrote: Tue Mar 02, 2021 10:26 pm Ja od zawsze używam pinów do tego przeznaczonych czyli scl to GPIO5, sda to GPIO4. Nie rozumiem czemu w takich projektach robicie to inaczej. RX i TX też ma inne przeznaczenie.
Układ wejść i wyjść jest tak zoptymalizowany aby GPIO nie blokowały ESP podczas startu
I tak
GPIO 1 i 3 (TX i RX) robią mi za I2C (OLED, BME280, MCP)
GPIO0 to CFG
GPIO2 ma dwie funkcje jako pin do temperatury DS i jako sensor (kontaktron)
GPIO16 to LED
GPIO 12, 13, 14, 15 to przekaźniki
GPIO 4, 5, 9, 10 to włączniki
W tej konfiguracji nie ma miejsca na osobne I2C i TX i RX ponieważ w czasie normalnego użytkowania tego modułu TX i RX nie jest mi potrzebne.
I dlatego miałem też prośbę o dodanie 4 przekaźników na GPIO z MCP bo planowałem to wykorzystać do podświetlania schodów (było by bez PWM) oraz podjazdu oczywiście musiała by być funkcja kaskadowego załączania.
Czy w kodzie GUI Generic jest programowe zabezpieczenie drgania styków? jeśli tak to mógłbym pozbyć się kondensatorów na GPIO 4, 5, 9, 10.
-
Patryk
@dobo
Wybacz.
Z całym szacunkiem dla Ciebie.
Twoja płytka jest źle zaprojektowana.
Musisz się stosować do:
https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... nce-gpios/
Wybacz.
Z całym szacunkiem dla Ciebie.
Twoja płytka jest źle zaprojektowana.
Musisz się stosować do:
https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... nce-gpios/
-
yaro
Wielkie uznania dla twórców, soft jest rewelacyjny.
Mam jednak pytanie. Czy do konfiguracji da sie jakoś dodać opcje związaną z komunikacja wifi. Chodzi o to że układ podłączony do akumulatorka mocno go drenuje. Jeżeli byłaby możliwość ustawienia komunikacji wifi np. co 15 minut, żywotność akumulatorka byłaby znacznie dłuższa.
pozd.
Mam jednak pytanie. Czy do konfiguracji da sie jakoś dodać opcje związaną z komunikacja wifi. Chodzi o to że układ podłączony do akumulatorka mocno go drenuje. Jeżeli byłaby możliwość ustawienia komunikacji wifi np. co 15 minut, żywotność akumulatorka byłaby znacznie dłuższa.
pozd.
-
fido
Testując to oprogramowanie i jestem pod wrażeniem mnogości ustawień. Czu jest możliwość zrobienia podobnie jak było w Multibaord że od WIFi w Touchu jak jest połączony już z daną siecią gaśnie ? zaczyna mrugać jak się wchodzi w konfigurację lub podczas nawiązywania połączenia bo nie mogę tego znaleźć. Z góry dzięki za pomoc.
Last edited by fido on Wed Mar 03, 2021 9:39 am, edited 1 time in total.
-
Patryk
Wejdź w okno "KONFIGURACJA"
Następnie w drugim polu "Załączany stanem" zmień ustawienia.
Jeżeli masz HIGH zmień na LOW , a jeżeli masz LOW zmień na HIGH.
Następnie "Zapisz" a później RESET.
Następnie w drugim polu "Załączany stanem" zmień ustawienia.
Jeżeli masz HIGH zmień na LOW , a jeżeli masz LOW zmień na HIGH.
Następnie "Zapisz" a później RESET.
-
fido
Ok. dzięki zadziałało ale wydaje mi się że wcześniej to robiłem i nie przyjmowało zmian ale może moje roztargnienie 
Jak w Touchu jest ESP8285 to można się do niego dostać poprzez adres IP przydzielony z routera ? bo jakoś nie mogę. Czy można w nim robic aktualizację OTA ?
Jak w Touchu jest ESP8285 to można się do niego dostać poprzez adres IP przydzielony z routera ? bo jakoś nie mogę. Czy można w nim robic aktualizację OTA ?