GUI Generic

dobo

krycha88 wrote: Tue Mar 02, 2021 9:54 pm Nie znajduje I2C od kiedy GPIO 5 i 9 służy do tej komunikacji?
Tak, chyba, że można wprowadzić inne GPIO dla TX i RX
krycha88
Been thanked: 5 times

dobo wrote: Tue Mar 02, 2021 10:15 pm
krycha88 wrote: Tue Mar 02, 2021 9:54 pm Nie znajduje I2C od kiedy GPIO 5 i 9 służy do tej komunikacji?
Tak, chyba, że można wprowadzić inne GPIO dla TX i RX
Ja od zawsze używam pinów do tego przeznaczonych czyli scl to GPIO5, sda to GPIO4. Nie rozumiem czemu w takich projektach robicie to inaczej. RX i TX też ma inne przeznaczenie.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Patryk

@dobo
A może tu jest problem, że nie stosujesz się do zalecanych gpio dla i2c.
Edit:
@krycha88 mnie wyprzedził. :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
dobo

krycha88 wrote: Tue Mar 02, 2021 10:26 pm Ja od zawsze używam pinów do tego przeznaczonych czyli scl to GPIO5, sda to GPIO4. Nie rozumiem czemu w takich projektach robicie to inaczej. RX i TX też ma inne przeznaczenie.
Ja to testuje na swoim projekcie viewtopic.php?f=32&t=6983

Układ wejść i wyjść jest tak zoptymalizowany aby GPIO nie blokowały ESP podczas startu
I tak
GPIO 1 i 3 (TX i RX) robią mi za I2C (OLED, BME280, MCP)
GPIO0 to CFG
GPIO2 ma dwie funkcje jako pin do temperatury DS i jako sensor (kontaktron)
GPIO16 to LED
GPIO 12, 13, 14, 15 to przekaźniki
GPIO 4, 5, 9, 10 to włączniki
W tej konfiguracji nie ma miejsca na osobne I2C i TX i RX ponieważ w czasie normalnego użytkowania tego modułu TX i RX nie jest mi potrzebne.

I dlatego miałem też prośbę o dodanie 4 przekaźników na GPIO z MCP bo planowałem to wykorzystać do podświetlania schodów (było by bez PWM) oraz podjazdu oczywiście musiała by być funkcja kaskadowego załączania.

Czy w kodzie GUI Generic jest programowe zabezpieczenie drgania styków? jeśli tak to mógłbym pozbyć się kondensatorów na GPIO 4, 5, 9, 10.
Patryk

@dobo
Wybacz.
Z całym szacunkiem dla Ciebie.
Twoja płytka jest źle zaprojektowana.
Musisz się stosować do:
https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... nce-gpios/
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Dokładnie. Nie każdy port I/O może pełnić dowolną funkcję.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
yaro

Wielkie uznania dla twórców, soft jest rewelacyjny.
Mam jednak pytanie. Czy do konfiguracji da sie jakoś dodać opcje związaną z komunikacja wifi. Chodzi o to że układ podłączony do akumulatorka mocno go drenuje. Jeżeli byłaby możliwość ustawienia komunikacji wifi np. co 15 minut, żywotność akumulatorka byłaby znacznie dłuższa.

pozd.
fido

Testując to oprogramowanie i jestem pod wrażeniem mnogości ustawień. Czu jest możliwość zrobienia podobnie jak było w Multibaord że od WIFi w Touchu jak jest połączony już z daną siecią gaśnie ? zaczyna mrugać jak się wchodzi w konfigurację lub podczas nawiązywania połączenia bo nie mogę tego znaleźć. Z góry dzięki za pomoc.
Last edited by fido on Wed Mar 03, 2021 9:39 am, edited 1 time in total.
Patryk

Wejdź w okno "KONFIGURACJA"
Następnie w drugim polu "Załączany stanem" zmień ustawienia.
Jeżeli masz HIGH zmień na LOW , a jeżeli masz LOW zmień na HIGH.
Następnie "Zapisz" a później RESET.
fido

Ok. dzięki zadziałało ale wydaje mi się że wcześniej to robiłem i nie przyjmowało zmian ale może moje roztargnienie ;-)
Jak w Touchu jest ESP8285 to można się do niego dostać poprzez adres IP przydzielony z routera ? bo jakoś nie mogę. Czy można w nim robic aktualizację OTA ?

Return to “GUI Generic”