Po ponowym uruchomieniu routera wifi do którego podpięta jest MEW-01 informacje takie jak czas pracy i czas połączenia są resetowane i biegną od zera.
Logicznym jest resetowanie czasu połączenia, ale czasu pracy? Nie następuje żadna przerwa w pracy urządzenia, jedynie chwilowy brak możliwości wysłania danych na serwer Supli.
I pytanie. Czy to bug, czy tak ma być bo ten typ tak ma? Pytam, bo parametr ten w firmware'rze od Elmaya i Krycha88 na innych moich "miernikach" podawany jest prawidłowo, a czas pracy resetowany czyli biegnie od czasu ponownego uruchomienia urządzenia.
MEW-01 Informacje w aplikacji - czas pracy
-
Tomasz21
Czyli jak wysadzi UPS'y u mojego ISP i padnie serwerownia
to MEW będzie w pętli restartowania co minutę, aż do przywrócenia połączenia z serwerem Supli?
EDIT:
Obejściem tego "problemu" będzie postawienie sobie lokalnie serwera Supli? Czy jest jakaś alternatywna metoda, żeby mi się MEW-ka nie restartowała przy braku połączenia z serwerem?
EDIT:
Obejściem tego "problemu" będzie postawienie sobie lokalnie serwera Supli? Czy jest jakaś alternatywna metoda, żeby mi się MEW-ka nie restartowała przy braku połączenia z serwerem?
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
A czy to w czymś przeszkadza?Tomasz21 wrote: Thu Mar 11, 2021 8:35 am Czyli jak wysadzi UPS'y u mojego ISP i padnie serwerowniato MEW będzie w pętli restartowania co minutę, aż do przywrócenia połączenia z serwerem Supli?
EDIT:
MEW ma oddzielny układ pomiarowy. Może niech pzygmunt to potwierdzi, ale reset układu sterującego nie wpływa na rejestrowanie pomiarów przez MEW-01.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Tomasz21
Mi przeszkadzaklew wrote: Thu Mar 11, 2021 9:20 amA czy to w czymś przeszkadza?Tomasz21 wrote: Thu Mar 11, 2021 8:35 am Czyli jak wysadzi UPS'y u mojego ISP i padnie serwerowniato MEW będzie w pętli restartowania co minutę, aż do przywrócenia połączenia z serwerem Supli?
EDIT:
MEW ma oddzielny układ pomiarowy. Może niech pzygmunt to potwierdzi, ale reset układu sterującego nie wpływa na rejestrowanie pomiarów przez MEW-01.
No, ale jak to zostało wyjaśnione to przyjmuje, że ten typ tak ma i będę z tym żyć.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Po co takie kombinacje ? MEW ma osobny układ pomiarowy, który działa niezależnie od ESP.Tomasz21 wrote: Thu Mar 11, 2021 8:35 am Czyli jak wysadzi UPS'y u mojego ISP i padnie serwerowniato MEW będzie w pętli restartowania co minutę, aż do przywrócenia połączenia z serwerem Supli?
EDIT:
Ten restart jest celowy. Zaobserwowaliśmy, że ESP lubi czasami utknąć na łączeniu z WiFi i każdą próbę kończy niepowodzeniem. Restart rozwiązuje ten problem. Zostaw tak jak jest i nie wyważaj otwartych drzwi. Wszystkie przypadku łącznie z brakiem wifi/internetu/serwera zostały uwzględnione przy projektowaniu tego urządzenia.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
viewtopic.php?p=74825#p74825Tomasz21 wrote: Thu Mar 11, 2021 9:30 amMi przeszkadzaklew wrote: Thu Mar 11, 2021 9:20 amA czy to w czymś przeszkadza?Tomasz21 wrote: Thu Mar 11, 2021 8:35 am Czyli jak wysadzi UPS'y u mojego ISP i padnie serwerowniato MEW będzie w pętli restartowania co minutę, aż do przywrócenia połączenia z serwerem Supli?
EDIT:
MEW ma oddzielny układ pomiarowy. Może niech pzygmunt to potwierdzi, ale reset układu sterującego nie wpływa na rejestrowanie pomiarów przez MEW-01.a tak na poważnie to na pierwszy rzut oka wygląda jakby MEW straciła zasilanie, jakieś chwilowe problemy z siecią itd.
No, ale jak to zostało wyjaśnione to przyjmuje, że ten typ tak ma i będę z tym żyć.![]()
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Tomasz21
Dzięki za obszerne wyjaśnienia i link do postu odnośnie uptime i bootowania. Po prostu zauważyłem, że czas pracy MEW-01 i smart wtyczek na FW krycha88 i Elmaya jest rózny i to mnie trochę zaniepokoiło. Miałem ostatnio problemy z siecią energetyczną w mojej okolicy i myślałem, że mi MEW-ke popsuli.pzygmunt wrote: Thu Mar 11, 2021 9:33 amPo co takie kombinacje ? MEW ma osobny układ pomiarowy, który działa niezależnie od ESP.Tomasz21 wrote: Thu Mar 11, 2021 8:35 am Czyli jak wysadzi UPS'y u mojego ISP i padnie serwerowniato MEW będzie w pętli restartowania co minutę, aż do przywrócenia połączenia z serwerem Supli?
EDIT:
Ten restart jest celowy. Zaobserwowaliśmy, że ESP lubi czasami utknąć na łączeniu z WiFi i każdą próbę kończy niepowodzeniem. Restart rozwiązuje ten problem. Zostaw tak jak jest i nie wyważaj otwartych drzwi. Wszystkie przypadku łącznie z brakiem wifi/internetu/serwera zostały uwzględnione przy projektowaniu tego urządzenia.