Sonoff Mini R2

fido

Przykładowe ustawienia co i jak do czego, bo szczerze mówiąc nie jestem specjalistą w tych klockach
Gang

Przekaźnik ustawiasz na GPIO12
Przycisk na GPIO4

reszty możesz nie ruszać ;)
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
lucpo

fido wrote: Thu Mar 11, 2021 10:45 am Udało się wgrać GUI Generic niestety z szablonu nie ma do wyboru mini, będzie trzeba coś innego wgrać.
Wgrałeś do Mini R2 przez OTA?
Jak udało Ci się wejść w tryb programowania? Próbuję przyciskać dwa razy przycisk po 5s, dioda miga w stałych odstępach ale nie widzę sieci ITEAD-XXXXXXXX.
fido

1. Podłączyłem Mini
2. Przytrzymałem przycisk 10s do momentu kiedy dioda zaczęła mrugać równomiernie
3. Pojawiła się nowa sieć wifi (nie pamiętam nazwy)
4. Połączyłem się z tą siecią poprzez komputer i w przeglądarce wpisałem adres http://10.10.7.1 podając hasło 12345678
5. W przeglądarce pojawiło się menu DIY gdzie mogłem podać nazwę i hasło swojej sieci
6. Po zalogowaniu się mini do mojej sieci uruchomiłem program DIY i wgrałem poprzez niego Updater.bin z GUI Generic
7. Po wgrani updater.bin i zalogowaniu się do niego wgrałem już normalnie GUI_Generic_1MB.bin

Nazwa sieci raczej była inna niż ITEAD-XXXXXXXX nie jestem pewien czy nie zaczynała się od litery ES,EC
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

fido wrote: Tue Mar 16, 2021 11:43 am 1. Podłączyłem Mini
2. Przytrzymałem przycisk 10s do momentu kiedy dioda zaczęła mrugać równomiernie
3. Pojawiła się nowa sieć wifi (nie pamiętam nazwy)
4. Połączyłem się z tą siecią poprzez komputer i w przeglądarce wpisałem adres http://10.10.7.1 podając hasło 12345678
5. W przeglądarce pojawiło się menu DIY gdzie mogłem podać nazwę i hasło swojej sieci
6. Po zalogowaniu się mini do mojej sieci uruchomiłem program DIY i wgrałem poprzez niego Updater.bin z GUI Generic
7. Po wgrani updater.bin i zalogowaniu się do niego wgrałem już normalnie GUI_Generic_1MB.bin

Nazwa sieci raczej była inna niż ITEAD-XXXXXXXX nie jestem pewien czy nie zaczynała się od litery ES,EC
Wielkie dzięki, działa jak napisałeś. Pozdrawiam
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Cześć. Chciałbym mierzyć temperaturę w 4 rózncyh pomieszczeniach w domi, i moje pytanie brzmi czy Sonoff R2 Mini obsłuży czujnik temperaturu tak jak to było w BASIC ?
Zakładając ze R2 Mini kosztuje nawet na Allegro 27zł to za ok100zł mam 4 czujniki temperatury wraz z 4 obwodami do załączania różnych rzeczy.
Z góry dzięki za odpowiedz.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Patryk

Może i by obsłużył ...
ALE !!!
Sonoff Mini NIE !!! posiada galwanicznej separacji od sieci 230V.
Tak więc może się zdarzyć, że napięcie 230V może pojawić się na czujniku.
A czym to może grozić ( przy przypadkowym dotknięciu ) chyba nie trzeba opisywać.
robertklepacki94

Patryk wrote: Mon Sep 06, 2021 12:00 pm Może i by obsłużył ...
ALE !!!
Sonoff Mini NIE !!! posiada galwanicznej separacji od sieci 230V.
Tak więc może się zdarzyć, że napięcie 230V może pojawić się na czujniku.
A czym to może grozić ( przy przypadkowym dotknięciu ) chyba nie trzeba opisywać.
Dotykać napewno nikt go nie będzie bo bedzie zabudowany pod sufitem,a podrugie wydaje mi się że jak 230V poszło by na czujnik to nic z całego sonoff'a by już nie zostało.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

230V może pójść na czujnik i Sonoff będzie działał. Tyle że jest to bardzo niebezpieczne. Nawet przy czujniku na suficie. Czujnik musiałby być odpowiednio zabezpieczony.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
robertklepacki94

Robert Błaszczak wrote: Mon Sep 06, 2021 12:34 pm 230V może pójść na czujnik i Sonoff będzie działał. Tyle że jest to bardzo niebezpieczne. Nawet przy czujniku na suficie. Czujnik musiałby być odpowiednio zabezpieczony.
To może Koledzy jakieś inne sprawdzone urządzenie?. Zależy mi na jak najmniejszych rozmiarach dlatego Basic jest dość ''niewygodny'' :)

P.S. A najlepsze że ludzie sprzedają takie zastawy na naszym polskim portalu aukcyjnym.

Return to “Pomoc”