Problem z magazynami jest taki, że każdy dystrybutor liczy to inaczej. A jak dołożysz sobie do tego jeszcze różne taryfy, to już jest kompletny sajgon.
Jeśli chciałbyś, aby to wszystko działało automatycznie, to musiałbyś mieć dostęp do danych z licznika dostawcy energii, albo swój własny licznik, który liczy energię pobraną i oddaną w taki sam sposób. Następnie należałoby te dane przeliczać na "wirtualny magazyn" energii w sieci tak jak to robi określony dystrubutor energii dla określonej taryfy, dla określonego cyklu rozliczeniowego faktur. I na tej podstawie mógłbyś mieć coś co załącza lub wyłącza jakiś przekaźnik, który steruje urządzeniami grzewczymi.
Ogólnie jest to dość zawiły temat.
Problem "wirtualnych magazynów" i ich liczenia, pojawiał się już wielokrotnie na forum. Ja jestem do nich sceptycznie nastawiony, bo:
1. Każdy dystrybutor liczy sobie coś trochę inaczej
2. Do tego sposób liczenia zależy od taryfy (G11, G12, G12w, G13, itd, nie mówiąc już o C
3. Jeśli prawdą jest to co mówił ten koleś na filmie, to do tego cykl rozliczeniowy faktury też ma znaczenie (czyli inaczej to się liczy dla kogoś kto rozlicza się miesięcznie, inaczej co dwa miesiące i jeszcze inaczej co pół roku)
4. Do tego trzeba jeszcze dołożyć temat tego czy operator ma bilansowanie międzyfazowe arytmetyczne czy wektorowe
5. Prawo i sposób rozliczania się u nas często zmienia (kiedyś było tylko na podstawie dat wystawienia faktury, teraz jest miesięcznie, a kto wie co będzie za pół roku)
6. Supla to projekt powstający w naszym kraju, ale jest międzynarodowy. Nie wiem jak w takim systemie dołożyć oficjalnie tego typu funkcjonalność, aby mieszkańcy całego świata byli zadowoleni
Może miałoby to sens, gdyby zrobić jakąś zewnętrzną aplikację, która pobiera dane z Supli i byłoby tam zaimplementowanych kilka konkretnych sposobów rozliczeń. Tylko ktoś musiałby to napisać i utrzymywać.