GUI-Generic 1.7.0 - wsparcie dla PZEM-004T V3

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

krycha88 wrote: Thu Mar 18, 2021 7:49 am czy naprawdę trzeba użyć aż 6 gpio ? czy nie można by tego zrobić na 2 GPIO i nadać urządzeniom 3 różne adresy?

https://github.com/klew/supla-arduino/b ... e_PzemV3.h
W tym wątku była dyskusja na ten temat:
viewtopic.php?p=60527#p60527
viewtopic.php?p=65073#p65073

Przestawianie adresów uart wymaga dość sporo zabiegów, zanim to podłączysz i ten wariant nie był dodany do biblioteki.
Jest natomiast wartiant z 4 lub 6 GPIO. Każdy wymaga osobnych GPIO dla TX, natomiast RX można podpiąć pod jedno lub 3 GPIO Wystarczy na RX wpisać 3x to samo GPIO.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88
Been thanked: 5 times

klew wrote: Thu Mar 18, 2021 8:41 am
krycha88 wrote: Thu Mar 18, 2021 7:49 am czy naprawdę trzeba użyć aż 6 gpio ? czy nie można by tego zrobić na 2 GPIO i nadać urządzeniom 3 różne adresy?

https://github.com/klew/supla-arduino/b ... e_PzemV3.h
W tym wątku była dyskusja na ten temat:
viewtopic.php?p=60527#p60527
viewtopic.php?p=65073#p65073

Przestawianie adresów uart wymaga dość sporo zabiegów, zanim to podłączysz i ten wariant nie był dodany do biblioteki.
Jest natomiast wartiant z 4 lub 6 GPIO. Każdy wymaga osobnych GPIO dla TX, natomiast RX można podpiąć pod jedno lub 3 GPIO Wystarczy na RX wpisać 3x to samo GPIO.
ok dzięki :)

to który sposób podłączenia dodać do GUI?
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew

Możesz na 6 i 4 gpio. Podanie takiego samego gpio na 3x rx oznacza konfigurację 4 gpio
krycha88

klew wrote: Thu Mar 18, 2021 9:00 am Możesz na 6 i 4 gpio. Podanie takiego samego gpio na 3x rx oznacza konfigurację 4 gpio
w GUI jest ograniczenie, że nie można przypisać 2 funkcji do jednego GPIO (są oczywiście wyjątki np. na przycisk konfiguracyjny ale narazie nie chciał bym robić więcej takich wyjątków). Więc zadecydujcie który sposób chcecie.
klew

krycha88 wrote: Thu Mar 18, 2021 10:23 am
klew wrote: Thu Mar 18, 2021 9:00 am Możesz na 6 i 4 gpio. Podanie takiego samego gpio na 3x rx oznacza konfigurację 4 gpio
w GUI jest ograniczenie, że nie można przypisać 2 funkcji do jednego GPIO (są oczywiście wyjątki np. na przycisk konfiguracyjny ale narazie nie chciał bym robić więcej takich wyjątków). Więc zadecydujcie który sposób chcecie.
Możesz zrobić tak, że dwa pozostałe RX są opcjonalne i jeśli nie są ustawione, to użyjesz RX1 do wszystkich RX, których wymaga ta klasa.

Ja PZEM-a nie używam, więc mi obojętnie co wybierzesz ;). Ale chyba większość decyduje się na opcję 4 GPIO
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Dzięki za dodanie tego Pzem 004 V3 T ale może jak już jest jeden to uda się wcisnąć jeszcze dwa Pzem 004 T V3 😉😄i stan licznika jak by dało się wpisać 😁. Jest wsparcie dla trzech jest wspólny Tx a Rx z modułu osobno do wejście ESP 8266. Wydaje mi się że jest więcej osób które będą korzystać z tego. Niestety męczyłem się w niedziele z komplikowaniem programu ale masakra co chwile jakiś błąd a to nie ta biblioteka a to nie ta płytka poległem 😕. Fajnie by było jak by się udało umieści większość tych bibliotek umieścić w GUI Generic i za pomocą GUI-Generic Builder skompilować co się chce. Przynajmniej dla Nas - nie umiejący pisać samemu programu było by super. Tak więc dziękuje za to ze wkładacie tyle pracy GUI Generic - jest rewelacja 😁
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88

LukiSpajder wrote: Thu Mar 18, 2021 12:12 pm Dzięki za dodanie tego Pzem 004 V3 T ale może jak już jest jeden to uda się wcisnąć jeszcze dwa Pzem 004 T V3 😉😄i stan licznika jak by dało się wpisać 😁. Jest wsparcie dla trzech jest wspólny Tx a Rx z modułu osobno do wejście ESP 8266. Wydaje mi się że jest więcej osób które będą korzystać z tego. Niestety męczyłem się w niedziele z komplikowaniem programu ale masakra co chwile jakiś błąd a to nie ta biblioteka a to nie ta płytka poległem 😕. Fajnie by było jak by się udało umieści większość tych bibliotek umieścić w GUI Generic i za pomocą GUI-Generic Builder skompilować co się chce. Przynajmniej dla Nas - nie umiejący pisać samemu programu było by super. Tak więc dziękuje za to ze wkładacie tyle pracy GUI Generic - jest rewelacja 😁
Dodam.

Tylko jak to ma być z tym RX i TX bo @klew napisał odwrotnie ;)
klew

krycha88 wrote: Thu Mar 18, 2021 12:45 pm
LukiSpajder wrote: Thu Mar 18, 2021 12:12 pm Dzięki za dodanie tego Pzem 004 V3 T ale może jak już jest jeden to uda się wcisnąć jeszcze dwa Pzem 004 T V3 😉😄i stan licznika jak by dało się wpisać 😁. Jest wsparcie dla trzech jest wspólny Tx a Rx z modułu osobno do wejście ESP 8266. Wydaje mi się że jest więcej osób które będą korzystać z tego. Niestety męczyłem się w niedziele z komplikowaniem programu ale masakra co chwile jakiś błąd a to nie ta biblioteka a to nie ta płytka poległem 😕. Fajnie by było jak by się udało umieści większość tych bibliotek umieścić w GUI Generic i za pomocą GUI-Generic Builder skompilować co się chce. Przynajmniej dla Nas - nie umiejący pisać samemu programu było by super. Tak więc dziękuje za to ze wkładacie tyle pracy GUI Generic - jest rewelacja 😁
Dodam.

Wydaje mi się, że napisałem to samo, a nie odwrotnie ;). Z tym, że to RX (na ESP) jest wspólny, a nie TX. TX musi być osobny bo wszystkie PZEMy mają ten sam adres, więc przy wspólnym TX zrobił by się sajgon.
krycha88

klew wrote: Thu Mar 18, 2021 12:48 pm
krycha88 wrote: Thu Mar 18, 2021 12:45 pm
Dodam.

Wydaje mi się, że napisałem to samo, a nie odwrotnie ;). Z tym, że to RX (na ESP) jest wspólny, a nie TX. TX musi być osobny bo wszystkie PZEMy mają ten sam adres, więc przy wspólnym TX zrobił by się sajgon.
ok, skupiłem się na RX i TX ale w PZEMy :)
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

LukiSpajder wrote: Thu Mar 18, 2021 12:12 pm Dzięki za dodanie tego Pzem 004 V3 T ale może jak już jest jeden to uda się wcisnąć jeszcze dwa Pzem 004 T V3 😉😄i stan licznika jak by dało się wpisać 😁
O ile to rozwiązanie jest tańsze od MEW-01?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image

Return to “GUI Generic”