SBW-02 jak podłączyć do napędu bramy garażowej Beninca JIM.3 / Układ CP.J3M ?

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Czy aby na pewno posiadasz płytę CP.J3M (zdjęcie w pierwszym poście tego wątku: viewtopic.php?p=84049#p84049)? Na zdjęciu widać numerację łączówek.

Ps. Na Forum sobie nie "panujemy" :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wrzuć zdjęcie tego co masz.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Poldek44

Dziś już niestety nie dam rady zrobić zdjęcia, jutro podeślę jak to wygląda u mnie. Dzięki za odpowiedzi!
marcinsu

Mam niestety dziwny problem z działaniem SBW-02.
Stan JIM3 jest odczytywany z krańcówki i mimo że na przewodach krańcówki jest zwarcie to nie zawsze w samej aplikacji widzę że brama jest zamknięta. Czasem muszę otworzyć i ponownie zamknąć i dopiero zmienia.
Oczywiście cierpliwie czekałem kilka minut, ale niestety stan nadal się nie zmienia.
Podczas testów na krótko też niestety nie zawsze łapię zmianę stanu (mimo przerwy 5 sekund między stykaniem/przerwaniem przewodu).

Z tego co pamiętam wersja firmware była aktualizowana podczas instalacji w połowie styczna 2023 - v2.8.53.
W bramie wjazdowej mam v2.8.52 - nie wiem czy coś od oprogramowania czy urządzenia zależy, ale na tej wersji z napędem nie mam problemów.

Co mogę z tym zrobić? Jakiś hard reset, wgranie innej wersji?
pzygmunt

iOS czy Android ?
marcinsu

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale Android.

Chwilę temu zrobiłem testy ponownie.
4 razy otwórz i zamknij -> status się zmieniał, za 5 razem przestało i obecnie garaż jest niby otwarty.

Zrobiłem też test 6 i 7 przez cloud.supla.org poprzez przycisk Otwórz/Zamknij i jest dokładnie to samo, nadal garaż otwarty wg statusu :(
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

"Zabij" aplikację i uruchom jeszcze raz.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt

Odłącz to co masz podłączone do A1 i IN1. Następnie ręcznie zewrzyj A1 do IN1 i po kilku sekundach sprawdź czy ikona się zmieniła. Kolejny test wykonaj odłączając A1 od IN1. Po kilku sekundach sprawdź ikonę. Jeśli nie będzie się odświeżać do SBW jest do wymiany.
marcinsu

Odłączyłem krańcówkę. Niestety tak na sucho nie działa - czyli nie wykonując akcji otwórz/zamknij.

Test 1
1. Zwykłym przewodem stykałem A1 + IN1 i czekałem minimum 60 sekund - brak reakcji.
2. Odłączyłem i poczekałem minutę.
3. Ponownie punkt 1, wynik ten sam.

Test 2
To samo co w Test 1 ale ze zwykłym drutem stalowym - wynik ten sam.

Test 3
1. Wykonałem akcję otwórz, następnie zamknij i połączyłem A1 + IN 1 -> ikona zmienia się na zamknięte.
2. Akcja otwórz, rozłączyłem -> ikona się zmieniła.
3. Wykonałem kilka razy i po 3-4 razie wykonywania akcji przestaje się zmieniać ikona - pozostaje na otwarte.

Odłączenie od zasilania (napęd), czyli restart i na nowo kilka razy zmiana statusu działa. Ale tylko na akcję.
Za każdym razem oczywiście czekałem na zmianę statusu aby mieć pewność.
pzygmunt

Powtórz w IN2. W cloud masz odpowiednio kanały sterujące powiązane z czujnikami ?

Return to “ZAMEL SBW-02”