Sonoff sv + DHT22 + kontaktron

[email protected]

Proszę o pomoc z Sonoff sv, wgrałem wygenerowany na gui-generic-builder soft w wersji 1.9.7, ustawiłem szablon na SONNOFF SV, dodałem DHT22 (GPIO14) i ustawiłem w Cloud 1s na zwarcie przekaźnika w celu uruchomienia bramy garażowej - i to działa perfekcyjnie - problem mam z kontaktronem, chciałbym znać położenie bramy. Podłączyłem go w krańcówkach na GPIO5 i po zapisie i restarcie moduł się zawiesza. Bardzo proszę o podpowiedź co robię źle. Dziękuje.
krycha88
Been thanked: 5 times

sprawdziłem te ustawienia i ESP działa poprawnie. Jeżeli masz dalej problem pokaż co wyświetla się na serialu.
https://gui-generic-builder.supla.io/
[email protected]

sonoff sv wyłączony GPIO5.png
sonoff sv włączony GPIO5.png
Początkujący jestem i tylko takie krzaki udało sie na Putty pozyskać, próbowałem na różnych prędkościach i nic innego się nie pokazało.

Przy próbie wygrywania wcześniejszych wersji softu, bodajże 1.3.6, włączyła się mi opcja sterowana rolet, i wtedy kontaktron, działał.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie trafiasz z prędkością albo GND nie połączyłeś z uartem.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
krycha88
Been thanked: 5 times

Ustaw prędkość 74880. Sterowanie roletami pojawia się dopiero po dodaniu drugiego przekaźnika. Próbowałeś restart do fabrycznych ustawień?
https://gui-generic-builder.supla.io/
[email protected]

Image

Na tej prędokosci udało się odczytać, dziękuje za wskazówke, czy na to jest jakis sposób aby ruszył ten sonoff sv?
Sam przekaźnik i odczyt temperaturi i wilgotności na DHT22 działa świetnie.

Na chińskim wynazku z 4 przekaźnikami udało się mi ustawić na jednym funckje odwierania bramy i odczyt stanu z kontaktronu i działa super.
Szybki odczyt stanu na apce w iPhonie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

[email protected] wrote: Wed Apr 14, 2021 9:53 pm
Na tej prędokosci udało się odczytać, dziękuje za wskazówke, czy na to jest jakis sposób aby ruszył ten sonoff sv?
Usuń to urządzenie z Cloud i włącz rejestrację, aby mógł się zarejestrować na nowo.

"Channel conflict" pojawia się, gdy zmieniają się kanały zgłaszane przez urządzenie. Wtedy trzeba takiego delikwenta usunąć z Cloud i przy ponownej rejestracji nie ma konfliktu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]

Dziękuję bardzo. Pomogło, działa teraz jak powinno, kontaktron pokazuje stan, przekaźnik działa, teperatura i wilgotność tez jest OK

Za pierwszym razem zrobiłem przerejestrowanie w cloud z odłączonymi peryferiami i było bez zmian, ale po podłączeniu peryferii i ponowne przerejestrowanie przyniosło sukces.

Jeszcze raz dziękuje.

Przy okazji pytanie jeszcze, czy do tego Sonoffa SV mając jeszcze wolne jedno GPIO podłączę BMP280?

Return to “Pomoc”