Podłączenie sterownika do napędu bramy
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Czujnik działa na bardzo prostej zasadzie. Jak zbliżasz do siebie jego dwa elementy to zamyka obwód i SBW sygnalizuje, że brama jest zamknięta. Jeśli oddalasz od siebie elementy czujnika to rozwiera obwód i SBW sygnalizuje otwarcie. Można odwrócić w ustawieniach logikę jeśli jest taka potrzeba. Podsumowując. Kontaktron należy tak zamocować by przy zamkniętej bramie oba elementy były do siebie zbliżone. Jak tylko brama się troche otworzy to powinny się od siebie oddalić.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Kaszub42
Jak blisko powinny być ? Czy 5 cm będzie ok czy to za duży odstęp?
Jedną czujkę mógłbym zamontować na siłowniku a drugą na słupku od bramy.
Jedną czujkę mógłbym zamontować na siłowniku a drugą na słupku od bramy.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Najlepiej sprawdzić multimetrem ustawionym na pomiar zwarcia (dźwiękowy). Podłączasz multimetr do dwóch przewodów wychodzących z kontaktronu i ustawiasz drugi element (zwykły magnes) tak, aby np. przy zamkniętej bramie był sygnał dźwiękowy, a przy otwartej nie. Magnes montujesz na części ruchomej, kontaktron na części stałej.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Wszystko zależy od konkretnego czujnika ale 5 cm to dużo za dużo. Zwykle chodzi o mm.
Wpisz sobie w google "Kontaktron bramowy". Możesz też zastosować jakiś wyłącznik krańcowy. Co wolisz.
Wpisz sobie w google "Kontaktron bramowy". Możesz też zastosować jakiś wyłącznik krańcowy. Co wolisz.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Kaszub42
Dziękuję Wam za rady, na pewno je wykorzystam.
-
Kaszub42
A czy możecie mi polecić jakiś sprawdzony kontaktron?
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
Raf51
Witam. Odgrzeje temat podłączenie sterownika.
Zakupiłem moduł sterowania bramami wi-fi ( na zdjęciu) . Posiadam bramę 2 skrzydłową z napędem quiko. Proszę i pomoc w podłączenie modułu.
Próbowałem podłączyć ale jakoś nie reaguje.
Pierwsze podłączenie zrobiłem następująco : zasilanie do kostki z wejściami 19 i 20. Przewody z modułu S1 do kostki 13 i 16, S2 do kostki 15 i 18. Niestety nic nie zadziałało.
Drugie podłączenie : zasilanie do kostki z wejściami 19 i 20. Przewody z modułu S1 do wejścia 1 , S2 do wejścia 2. Podobnie jak wyżej nic się nie zadziało.
Proszę o pomoc,
Zakupiłem moduł sterowania bramami wi-fi ( na zdjęciu) . Posiadam bramę 2 skrzydłową z napędem quiko. Proszę i pomoc w podłączenie modułu.
Próbowałem podłączyć ale jakoś nie reaguje.
Pierwsze podłączenie zrobiłem następująco : zasilanie do kostki z wejściami 19 i 20. Przewody z modułu S1 do kostki 13 i 16, S2 do kostki 15 i 18. Niestety nic nie zadziałało.
Drugie podłączenie : zasilanie do kostki z wejściami 19 i 20. Przewody z modułu S1 do wejścia 1 , S2 do wejścia 2. Podobnie jak wyżej nic się nie zadziało.
Proszę o pomoc,
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
kiler88
- Been thanked: 1 time
Uwaga na niebezpieczne napięcie sieciowe, połączenia rób przy wyłączonym zasilaniu bramy!
L - 20
N - 19
S1 - 8
S2 - 1
A najlepiej jakbyś L i N wziął z wyjścia na zasilenie transformatora, to moduł miałbyś zabezpieczony bezpiecznikiem z płytki napędu.
L - 20
N - 19
S1 - 8
S2 - 1
A najlepiej jakbyś L i N wziął z wyjścia na zasilenie transformatora, to moduł miałbyś zabezpieczony bezpiecznikiem z płytki napędu.