Czy była by szansa dołączyć do Gui Servo mechanizm, tak jak na filmie?
https://www.youtube.com/watch?v=QYt3TBirDJk
viewtopic.php?f=9&t=5925&start=20
Servo mechanizm
-
Albert
Podłączam się do pytania. Przydałoby się to np. do rolet - zrobiłem napęd rolet na większym serwie i jakimś cudem zmieściłem 2 przekaźniki aby za pomocą GUI Generica nimi sterować, ale jeszcze lepiej by było, jakby można było bezpośrednio podpinać 3 przewodowe serva do wemosa i nimi sterować, bez potrzeby tworzenia mostków H na przekaźnikach itd. Druga sprawa, że wemos może prądowo nie wyrobić i nie ruszyć wielkimi servami, ale mowa o takich do rolet dzień/noc. Chłopaki - bardzo proszę abyście choć spróbowali się nad tym zastanowić - tak aby dało się to podpiąć także pod rolety

-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nigdy nie miałem i nie używałem serwomechanizmów.
Z tego co kojarzę, to one ustawiają ramię na jakąś pozycję od 0 do 180 stopni i nie potrafią się obracać w koło.
W jaki sposób chcecie tym sterować roletami?
Z tego co kojarzę, to one ustawiają ramię na jakąś pozycję od 0 do 180 stopni i nie potrafią się obracać w koło.
W jaki sposób chcecie tym sterować roletami?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Albert
Wywala się taką blokadę, żeby serwo mogło się obracać 360*. Już mam nawet taki silnik zrobiony na gotowo z suplą, ale właśnie na 2 przekaźnikach z mostkiem H i przetwornicą step down 230V-5V. Fajnie jakby dało się dorzucić sterowanie bezpośrednio servem
Dodam, że np. ja potrzebuję tylko zmieniać roletę z dziennej na nocną, zatem silnik nie zasuwa cały czas, bo de facto nie odsłaniam całej rolety a jedynie "przesuwam paski" rolety aby zaciemnić bądź wpuścić światło
Dodam, że np. ja potrzebuję tylko zmieniać roletę z dziennej na nocną, zatem silnik nie zasuwa cały czas, bo de facto nie odsłaniam całej rolety a jedynie "przesuwam paski" rolety aby zaciemnić bądź wpuścić światło
-
klew
A jak się steruje takim serwem bez blokady? Bo z tego co kojarzę, to normalnie podaje się sygnał PWM, na podstawie którego, serwo ustawia zadany kąt.Albert wrote: Tue Apr 27, 2021 11:18 am Wywala się taką blokadę, żeby serwo mogło się obracać 360*. Już mam nawet taki silnik zrobiony na gotowo z suplą, ale właśnie na 2 przekaźnikach z mostkiem H i przetwornicą step down 230V-5V. Fajnie jakby dało się dorzucić sterowanie bezpośrednio servem
Jaki sygnał trzeba podać, aby się kręciło bez końca?
-
Kamil Ból
Mnie to Potrzebne do zaworu 3 drożnego do pieca. Koszt Takiego 450zł koszt serwa 45 zł
-
Kamil Ból
Te serva są bardzo silne i można by nimi sterować mnóstwo rzeczy nawet po odpowiednim podłączeniu bez problemu przekręci zawór kulowy 30 kg to furtkę otworzysz 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Albert
Generalnie obecnie usuwam blokadę i wyrzucam płytkę z takim potencjometrem i wlutowuje sie bezpośrednio w silniczek i mam 2 przewody. Silnik kręci prawo lewo przy zmianie polaryzacji. Domyślnie serwo właśnie jest sterowane PWMem ale ja juz na tym tak bardzo sie nie znam
-
klew
Czyli to już nie jest serwo, tylko silniczekAlbert wrote: Tue Apr 27, 2021 3:40 pm Generalnie obecnie usuwam blokadę i wyrzucam płytkę z takim potencjometrem i wlutowuje sie bezpośrednio w silniczek i mam 2 przewody. Silnik kręci prawo lewo przy zmianie polaryzacji. Domyślnie serwo właśnie jest sterowane PWMem ale ja juz na tym tak bardzo sie nie znam
Jeśli coś źle zrozumiałem, to niech ktoś poda jakiś schemat lub dokładnie opisze jakby to miało działać (na zasadzie: na GPIO X podajemy stan HIGH, na Y LOW, itd.)