A może zastosować czujnik podciśnienia z jakiegoś samochodu?
D1 mini, 5 pływakowych czujników poziomu wody, diody led
-
dobo
Masakra ale podrożały ja w cenie obecnie jednego zakupiłem kiedyś 2 szt.krycha88 wrote: Mon May 17, 2021 5:04 pm Szkoda, że ten sensor praktycznie jest nie dostępny od ręki.
W ramach projektu jedną sztukę mogę przekazać, a przy okazji dorzucę jeszcze jeden element, na którym bardziej mi zależy, a w issue ThingPulse nic się nie dzieje
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Jak znajdę chwilę to mogę zrobić to w ciemno, a wy sobie to przetestujeciedobo wrote: Mon May 17, 2021 6:32 pmMasakra ale podrożały ja w cenie obecnie jednego zakupiłem kiedyś 2 szt.krycha88 wrote: Mon May 17, 2021 5:04 pm Szkoda, że ten sensor praktycznie jest nie dostępny od ręki.
W ramach projektu jedną sztukę mogę przekazać, a przy okazji dorzucę jeszcze jeden element, na którym bardziej mi zależy, a w issue ThingPulse nic się nie dzieje![]()
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
dobo
Jest on większy o 64 piksele w pionie i można by to nawet lepiej wykorzystać.
Obecnie OLEDy nie są w stanie wyświetlić np. przy MCP (16 przekaźników) gdzie chyba 8 lub 9 nachodzi na wskaźnik siły sygnału.
A można było by to jeszcze inaczej rozplanować.
Pierwsza linia to np. godzina (w lewym rogu) i siła sygnału w prawym rogu tak jak jest obecnie - (10 pikseli)
kolejne 2 linie (po 10 pikseli) to wyświetlanie danych z przekaźników
Zastosować większe odstępy i zwiększyć czcionkę.
Można zostawić to co jest tylko powiększyć aby było jeszcze bardziej czytelne ikona czujnika na środku, a poniżej wartości z czujnika.
Jeśli chodzi o MPX5050DP to nadal mogę przekazać niezależnie co do decyzji o wyświetlaczu
Obecnie OLEDy nie są w stanie wyświetlić np. przy MCP (16 przekaźników) gdzie chyba 8 lub 9 nachodzi na wskaźnik siły sygnału.
Pierwsza linia to np. godzina (w lewym rogu) i siła sygnału w prawym rogu tak jak jest obecnie - (10 pikseli)
Można zostawić to co jest tylko powiększyć aby było jeszcze bardziej czytelne ikona czujnika na środku, a poniżej wartości z czujnika.
Jeśli chodzi o MPX5050DP to nadal mogę przekazać niezależnie co do decyzji o wyświetlaczu
-
krycha88
Mógłbym spróbować powalczyć z tym wyświetlaczem tylko nie chce obiecywać, że coś się uda i na kiedy to zrobiędobo wrote: Tue May 18, 2021 6:24 pm Jest on większy o 64 piksele w pionie i można by to nawet lepiej wykorzystać.
Jeśli chodzi o MPX5050DP to nadal mogę przekazać niezależnie co do decyzji o wyświetlaczu![]()
-
dobo
Co do wyświetlacza to nie ma ciśnienia zanim ogarnę 3 pokoje dzieciaków to mi się zejdzie reszta pomieszczeń ma przy włącznikach światła zaślepki też poczekają
Podeślij info gdzie wysłać.
Podeślij info gdzie wysłać.
-
g00pher
A tak wracając do mojego problemu, czy byłby ktoś mi pomóc w ogarnięciu tematu.
-
krycha88
a czego oczekujesz? To co potrzebujesz to dedykowanego softu, w GUI-Generic tego nie zrobisz. dodam wsparcie MPX5050DP to wtedy będzie to najlepiej obsłużone.g00pher wrote: Thu May 20, 2021 9:52 am A tak wracając do mojego problemu, czy byłby ktoś mi pomóc w ogarnięciu tematu.
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Możesz dodać do Supli czujnik głębokości zgodnie z instrukcją z tego wątku: viewtopic.php?t=4695g00pher wrote: Thu May 20, 2021 9:52 am A tak wracając do mojego problemu, czy byłby ktoś mi pomóc w ogarnięciu tematu.
Ja zrobiłem wszystko wg instrukcji i działa wyśmienicie (zastosowałem ESP-12, więc trzeba było dodać kilka pull-upów). Jeśli też chciałbyś zrobić to na ESP-12, to w wyżej przesłanym wątku jest zamieszczony projekt płytki do wytrawienia.
Myślę, że warto zrobić to wg tego projektu, bo wszystko działa stabilnie. Jak wyjdzie obsługa MPX-ów w GUI Genericu, to najwyżej będziesz mógł sobie wgrać nowy soft, a urządzenie pozostawić bez zmian.
Co do LED-ów, to myślę, że wystarczy skorzystać z prostej sztuczki
Pozdrawiam,
Jakub
PS. na programowaniu się nie znam, ale skoro został udostępniony kod, to może - w przypadku braku gotowego rozwiązania - spróbuj dodać warunek "jeśli powyżej xx m, to HIGH na pinie xx".
-
dobo
@krycha88 powoli zaczynam ogarniać pokoje dzieciakówkrycha88 wrote: Wed May 19, 2021 7:47 am Mógłbym spróbować powalczyć z tym wyświetlaczem tylko nie chce obiecywać, że coś się uda i na kiedy to zrobięCzujnik MPX5050DP pewnie zrobię od ręki jak tylko bym go dostał.
Znalazłeś może chwilkę w swoim napiętym grafiku aby ten OLED przemówił