Podczas update nieopatrznie zamieniłem ustawienie klawisz na odwrotnie.
Zamel Roletowy
Obecnie mam taki efekt że bez względu na to jak zaprogramuje klawisze to działają odwrotnie (nie ma znaczenia ON/ OFF) niż przed updatem oraz w aplikacji jest roleta zamknięta a naprawdę otwarta. kable mogę zmienić albo narysować odwrotnie strzałki, ale w aplikacji nie potrafię zmienić stanu faktycznego do tego do pokazuje aplikacja. (jeszcze nie zabrałem się za zmianę kabli)
HELP!!!
W aplikacji otwarcie rolety ją zamyka i odwrotnie
-
BartekN
ja nic nie robiłem poza updatem sterownika i zamianą sterowania. Wszystko działa tylko odwrotnie
Na telefonie zamknięta roleta, naprawdę otwarta.
Ostatecznie zrobiłem już wszystkie możliwe kombinacje po kilka razy i aplikacja widzi zamknięta, roleta otwarta.
Chciałem kable pozamieniać ale cały czas aplikacja widzi odwrotnie
Na telefonie zamknięta roleta, naprawdę otwarta.
Ostatecznie zrobiłem już wszystkie możliwe kombinacje po kilka razy i aplikacja widzi zamknięta, roleta otwarta.
Chciałem kable pozamieniać ale cały czas aplikacja widzi odwrotnie
-
BartekN
przyciski działają ok wszystko działa jedynie aplikacja widzi stan rolety odwrotnie
ustawienia:
monostabilny
przycisk yes
upside down on/off - nie ma znaczenia działa tak samo przy tych płożeniach
Led on
w aplikacji klawisze są na odwrót zamykajacy otwiera i odwrotnie, zmiana upside down nie działa
Straciłem następne 2 godziny na eksperymantach i nie jestem w stanie uzyskac statusu otwarcia rolety i otwartej rolety. Nie wiem jak mam skalibrować roletę.
Nadmienie ze sterownik działał przez 4 lata do momentu updatu, kiedy to się odwrócił wzglkędem aplikacji. Kable są tak samo.
Nie mam pomysłu co zrobić, poza kupnem nowego sterownika.
W jaki sposób zaprogramować sterownik żeby poprawnie odczytywał stan rolety
ustawienia:
monostabilny
przycisk yes
upside down on/off - nie ma znaczenia działa tak samo przy tych płożeniach
Led on
w aplikacji klawisze są na odwrót zamykajacy otwiera i odwrotnie, zmiana upside down nie działa
Straciłem następne 2 godziny na eksperymantach i nie jestem w stanie uzyskac statusu otwarcia rolety i otwartej rolety. Nie wiem jak mam skalibrować roletę.
Nadmienie ze sterownik działał przez 4 lata do momentu updatu, kiedy to się odwrócił wzglkędem aplikacji. Kable są tak samo.
Nie mam pomysłu co zrobić, poza kupnem nowego sterownika.
W jaki sposób zaprogramować sterownik żeby poprawnie odczytywał stan rolety
-
BartekN
Jeszcze jedno:
Teraz uruchom przeglądarkę
internetową i wprowadź w pasku
adres: 192.168.4.1 po czym
zatwierdź. Wyświetli się strona
konfiguracyjna. W tym miejscu
w łatwy sposób możesz zmienić
ustawienia sieci.
Po wprowadzeniu zmian naciśnij
przycisk „SAVE” u dołu ekranu.
Powinien pokazać się komunikat
„Data saved!”. Aby zatwierdzić
wprowadzone dane należy krótko
nacisnąć przycisk CONFIG
w urządzeniu. Jeśli urządzenie
poprawnie połączy się z serwerem
– dioda STATUS będzie świecić
światłem ciągłym.
Jak wciskam Data Save - wyskakuje komunikat data saved ale dioda ciągle miga i wtedy wciskam przycisk resetu zeby przestała.
Może tutaj coś nie tak?
Teraz uruchom przeglądarkę
internetową i wprowadź w pasku
adres: 192.168.4.1 po czym
zatwierdź. Wyświetli się strona
konfiguracyjna. W tym miejscu
w łatwy sposób możesz zmienić
ustawienia sieci.
Po wprowadzeniu zmian naciśnij
przycisk „SAVE” u dołu ekranu.
Powinien pokazać się komunikat
„Data saved!”. Aby zatwierdzić
wprowadzone dane należy krótko
nacisnąć przycisk CONFIG
w urządzeniu. Jeśli urządzenie
poprawnie połączy się z serwerem
– dioda STATUS będzie świecić
światłem ciągłym.
Jak wciskam Data Save - wyskakuje komunikat data saved ale dioda ciągle miga i wtedy wciskam przycisk resetu zeby przestała.
Może tutaj coś nie tak?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nie ma technicznej możliwości aby aktualizacja odwróciła działanie wyjść.
Musiałbyś mieć jakąś eksperymentalną nieoficjalną wersję, ale nie przypominam sobie aby taka istniała.
Na pewno masz zamontowany SRW-01 ?
Spróbuj zamienić przewody miejscami (3-ci z 4-tym)
Naciśnij klawisz opuszczania/podnoszenia to urządzenie się zrestartuje.
Musiałbyś mieć jakąś eksperymentalną nieoficjalną wersję, ale nie przypominam sobie aby taka istniała.
Na pewno masz zamontowany SRW-01 ?
Spróbuj zamienić przewody miejscami (3-ci z 4-tym)
Naciśnij klawisz opuszczania/podnoszenia to urządzenie się zrestartuje.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Zmiana "upside down" musi spowodować odwrotne sterowanie przekaźnikami rolety. Tzn. jeśli w apce naciskasz "w dół" i roleta jedzie w górę, to po zmianie parametru "upside down" to zachowanie musi się naprawić.
Natomiast jeśli w tym samym czasie przyciski fizyczne działają odwrotnie do tych w aplikacji, to prawdopodobnie trzeba dodatkowo obrócić przewody od przycisków.
Sprawdź wszystko na spokojnie i po kolei.
Zacznij od stanu aktualnego:
- wrzuć screen shot z ustawień przycisków ze strony 192.168.4.1
- napisz jak w takiej konfiguracji działają przyciski fizyczne oraz jak zachowuje się roleta przy przyciskach w apce na telefonie
Natomiast jeśli w tym samym czasie przyciski fizyczne działają odwrotnie do tych w aplikacji, to prawdopodobnie trzeba dodatkowo obrócić przewody od przycisków.
Sprawdź wszystko na spokojnie i po kolei.
Zacznij od stanu aktualnego:
- wrzuć screen shot z ustawień przycisków ze strony 192.168.4.1
- napisz jak w takiej konfiguracji działają przyciski fizyczne oraz jak zachowuje się roleta przy przyciskach w apce na telefonie
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
BartekN
Zmiana przewodów powoduje zamianę klawiszy, ale apka widzi cały czas "odwrotnie"
podczas update wcisnąłem w aplikacji upsidedown na on i ponieważ robiłem to przez 10 x przycisk i nie zapisałem tego klawiszem (nie dało rady). Dziwne jest to że, żeby zapisać ustawienia musiałem skorzystać w końcu z przycisku w sterowniku. W tej chwili czy jest on czy off nie zmienia to synchronizacji z aplikacją.
W jaki sposób zresetować sterownik i zaprogramować go od początku?
Zaraz dogram zdjęcia
podczas update wcisnąłem w aplikacji upsidedown na on i ponieważ robiłem to przez 10 x przycisk i nie zapisałem tego klawiszem (nie dało rady). Dziwne jest to że, żeby zapisać ustawienia musiałem skorzystać w końcu z przycisku w sterowniku. W tej chwili czy jest on czy off nie zmienia to synchronizacji z aplikacją.
W jaki sposób zresetować sterownik i zaprogramować go od początku?
Zaraz dogram zdjęcia
-
BartekN
https://photos.app.goo.gl/SHGEZ1uiNCHaJwrdA
Na tą chwilę zmiana upsidedown on/off nic nie zmienia - roleta się widzi z aplikacja odwrotnie, przyciski działają tak samo zawsze on/off
Na tą chwilę zmiana upsidedown on/off nic nie zmienia - roleta się widzi z aplikacja odwrotnie, przyciski działają tak samo zawsze on/off