Zawyżanie wyników przez MEW-01.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Ja osobiście za wiele źródeł nie znam. To forum, które podałeś kiedyś sporadycznie przeglądałem i wydaje mi się, że opisane tam problemy zostały już rozwiązane. Tak czy siak musisz trochę poszukać w sieci.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
krzysztof_EV_fan
Hej,
konsultant ZAMEL-a odesłał mnie na grupę Exta Life na Fb.
Wygląda na to, że to jedyne sensowne i "żywe" miejsce wymiany informacji nt. systemu ZAMEL Exta Life
Dzięki za pomoc!
Pzw
K.
konsultant ZAMEL-a odesłał mnie na grupę Exta Life na Fb.
Wygląda na to, że to jedyne sensowne i "żywe" miejsce wymiany informacji nt. systemu ZAMEL Exta Life
Dzięki za pomoc!
Pzw
K.
Napiszę tu od siebie, że nie znam systemu Exta Life, ale mam kolegę, który takowy posiada i narzeka bo poznał Suple
zostało mu jeszcze kilka elementów do wymiany, ale z większością się już przeniósł.
Ja to widzę tak, nie ma sensu pchać się w kupno nowego poloneza, skoro na rynku są inne, nowsze fury
Ja to widzę tak, nie ma sensu pchać się w kupno nowego poloneza, skoro na rynku są inne, nowsze fury
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
Smok64
Mój zawyża podobnie. Właśnie siedzę przy tablicy i szukam co może być nie tak. Podłączyłem żelazo do gniazdka i miernik pokazał mi 2090 a mew 2170. Ogólnie w ciągu miesiąca mew nabija mi ok 200 kwh a licznik PGE 100kwh... Sporo... Podłączenie mam tak jak i poprawnie zrobione. Wczoraj zaktualizowałem mewa i czekam. Zobaczymy jak to będzie za miesiąc.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie było ostatnio (albo i wcale) aktualizacji, które by poprawiały liczenie energii, bo to działa ok.Smok64 wrote: Mon Dec 04, 2023 4:43 pm Mój zawyża podobnie. Właśnie siedzę przy tablicy i szukam co może być nie tak. Podłączyłem żelazo do gniazdka i miernik pokazał mi 2090 a mew 2170. Ogólnie w ciągu miesiąca mew nabija mi ok 200 kwh a licznik PGE 100kwh... Sporo... Podłączenie mam tak jak i poprawnie zrobione. Wczoraj zaktualizowałem mewa i czekam. Zobaczymy jak to będzie za miesiąc.
Sprawdź podłączenie (kolejność V1,V2,V3 musi się zgadzać z I1,i2,i3).
Czy masz fotowoltaikę? Jeśli tak to licznik dostawcy może liczyć wektorowo I wtedy trzeba inne rzeczy porównywać
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Smok64
Od kiedy ma MEWa, a to będzie chyba ok 2 lata, nigdy do nie aktualizowałem. Zawsze pokazywał odchylenia od głównego licznika. Czasem niewiele, ale od ostatnich 4 miesięcy to przekłamuje mi 2x. Przepinałem przekładniki przed i za różnicówkę. Obecnie mam je pomiędzy ogranicznikami a róznicówką. Nie mogę przed ograniczniki, bo nie mam wystarczającej ilości kabla zasilającego aby zmieścić przekładniki. Nie mam fotowoltaiki. Mieszkam w bloku. Sprawdzałem podpięcie V i I, jest ok. Wczoraj poprzepinałem też trochę rozłożenie obciążenia faz, bo miałem najwięcej na 1 i 3, 2 prawie nic. Mam kilka gniazdek na każdej z faz, wiec latałem z suszarką i miernikiem do każdego z nich i sprawdzałem ile pobiera prądu. Miernik na każdej fazie pokazywał po ok 1900W, a MEW trochę więcej o ok 50-100W. Ogólnie parametry w aplikacji wyglądają na poprawne, ale w ogólnym rozrachunku pojawiają się duże rozbieżności. Poczekam parę dni i zobaczę jaka teraz będzie różnica na licznikach.
-
calypsoo
Witam, mam pytanie (jestem laikiem) odnośnie MEW-01 3F LITE, dzisiaj założony jako podlicznik do pompy ciepła, zainstalowany w SUPLA. Mam dwa pytania: 1. czy to normalne , że 3 diody od faz świecą cały czas na czerwono (czy to normalny kolor pracy bo dioda od połączenia WiFi jest zielona) ? 2. W aplikacji SUPLA w opcji "Energia czynna pobrana" zapisywane są wartości kWk tylko na Faza 2, na Faza 1 i 3 cały czas 0,00 kWk - czy to też normalny objaw ? czy coś jest nie tak podłączone ?
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Taka mała dygresja (nie znałemwcześniej tematu) nie mająca wplywu na rozwiązanie problemu: nie ma znaczenia fizycznego jakim kolorem przewodu plynie prąd ale jeśli ktoś w rozdzielnicy/instalacji szarym puszca N a na niebieskim faza to nie mam więcej pytań.krzysztof_EV_fan wrote: Mon Nov 07, 2022 1:59 pm
Zamontowany jest /za licznikiem ENEA (który jest w szafce zewnętrznej)/
w rozdzielni wewnątrz budynku - bezpośrednio gdzie "wchodzi" główny kabel zasilający,
i bezpośrednio (kilkanaście cm) przed kontrolnym licznikiem "prywatnym" ELS SDM72D.
Zdjęcie w załączniku.
N - przewód szary, fazowe - brązowy, czarny, niebieski.
-
calypsoo
Ja nie pytam o kolor przewodów w tylko o to czy świecące na czerwono diody w urządzeniu nie świadczą o złym podłączeniu. Urządzenie po kilkunastu godzinach pracy pompy ciepła (8KW) pokazuje zużycie na poziomie 0,21kWh. Załączam zdjęcia z aplikacji oraz urządzenia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Ale to wrzuć screeny z każdej fazy z osobna i sumy jak pracuje pompa.
Diody czerwone świadczą o tym, że jest napięcie na każdej z faz.
Diody czerwone świadczą o tym, że jest napięcie na każdej z faz.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55