Włącznik światła i stan na podstawie fotorezystora

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

RomanG wrote: Fri Oct 20, 2023 12:08 pm
djalex wrote: Fri Oct 20, 2023 12:01 pm A po co komplikować coś co od początku jest proste? Narysuj schemat jak to masz podłączone. Jaki sterownik?
Nie wiem, czy pytasz mnie, czy kolegę @ruza!
Jeżeli mnie, to nic nie mam podłączone, bo zarzuciłem pomysł - jak wcześniej napisałem.
Jeżeli @ruza, to też jestem ciekaw, jak podłączył suplę do swojego obwodu schodowego.
Pierwsze zdanie do ciebie kolego @Roman a drugie do autora.
A co do podłączenia to ma L i N bo jakoś podłączył już to co ma.
radzik_r
Has thanked: 1 time

ruza wrote: Thu Oct 19, 2023 4:32 pm Dzień dobry,

Mam w domu następującą sytuację:
W korytarzu mam 5 włączników światła tj. 2 schodowe i 3 krzyżowe. Za jeden ze schodowych został wpięty przekaźnik sterowany suplą i obecnie mogę sterować światłem, ale nie zawsze zgadza się stan wyświetlany w aplikacji.
Mógłbym zastosować fotorezystor do odczytu czy w pomieszczeniu jest ciemno czy jasno tj. Włączone oświetlenie lub nie.

Czy to możliwe w supli? A jeśli tak, to jak to wykonać?

Z góry dziękuję za pomoc,
Piotr

Narysuj kolego dokładnie schemat jak masz zrobiona instalacje od punktu zasilania do punktu żarówki.

SuplaDevice ma dużo zachomikowanych kwiatków które ogólowo są nie wykorzystywane.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

ruza wrote: Thu Oct 19, 2023 4:32 pm Za jeden ze schodowych został wpięty przekaźnik sterowany suplą i obecnie mogę sterować światłem, ale nie zawsze zgadza się stan wyświetlany w aplikacji.
...więc do puszki mogą iść tylko przewody z przekaźnika, nawet nie cały przekaźnik.
ruza wrote: Thu Oct 19, 2023 9:19 pm Nie mam N w puszkach, wszystko jest zrobione tak że działa, bez kucia ścian. Po prostu jak włączę światło w apce, a wyłączę ręcznie to nie zmieni się stan w apce.
Jednak N też nie ma, a zakładam, że stałej L-ki też nie ma (...no chyba, że w pierwszej puszce).
Na tej podstawie chciałem się wypowiedzieć.

Bez urazy -nie chcę nic wypominać, a jedynie pomóc koledze! :)
Last edited by RomanG on Fri Oct 20, 2023 12:51 pm, edited 2 times in total.
RomanG

radzik_r wrote: Fri Oct 20, 2023 12:33 pm

W korytarzu mam 5 włączników światła tj. 2 schodowe i 3 krzyżowe. Za jeden ze schodowych został wpięty przekaźnik sterowany suplą i obecnie mogę sterować światłem, ale nie zawsze zgadza się stan wyświetlany w aplikacji.
Mógłbym zastosować fotorezystor do odczytu czy w pomieszczeniu jest ciemno czy jasno tj. Włączone oświetlenie lub nie.

Piotr

SuplaDevice ma dużo zachomikowanych kwiatków które ogólowo są nie wykorzystywane.
Radosławie! :)
Czy jest tam możliwość przypisania stanu kanału wyłącznika na podstawie kanału typu sensor? Taka funkcjonalność mnie najbardziej interesuje.
Dopiero wieczorem będę mógł odczytać ew. odpowiedź. :)
radzik_r
Has thanked: 1 time

RomanG wrote: Fri Oct 20, 2023 12:50 pm

Piotr

Radosławie! :)
Czy jest tam możliwość przypisania stanu kanału wyłącznika na podstawie kanału typu sensor? Taka funkcjonalność mnie najbardziej interesuje.
Dopiero wieczorem będę mógł odczytać ew. odpowiedź. :)
po co sensor, bistable relay odczytuje stan poprzez dodatkowe gpio
viewtopic.php?t=7263#
djalex

RomanG wrote: Fri Oct 20, 2023 12:19 pm
djalex wrote: Fri Oct 20, 2023 12:01 pm A po co komplikować coś co od początku jest proste?
Dodam jeszcze, że to czy coś jest skomplikowane, czy proste, w tym przypadku może zależeć od tego, czy masz L i N w konkretnej puszce i w ogóle czy masz miejsce.
Są dwa wyjścia: albo kolega @ruza ma N w którejś z puszek pod łącznikami z której to wychodzi przewód do lampy albo jest puszka (najczęsciej w okolicach sufitu) gdzie rozdzielone jest wyjście na łączniki (oraz powrót z nich) i na lampę i to tam trzeba zamontować sterownik, więc naprawdę nie widzę potrzeby szukania jakichś dodatkowych rozwiązań i komplikowania czegoś co tego nie wymaga.
Jak zwykle nie jest dokładnie opisana cała sytuacja więc po co zgadywać, trzeba poczekać aż autor dokładnie opisze co, jak i gdzie ma podłączone i wtedy można coś poradzić.
RomanG

radzik_r wrote: Fri Oct 20, 2023 1:23 pm
RomanG wrote: Fri Oct 20, 2023 12:50 pm

po co sensor, bistable relay odczytuje stan poprzez dodatkowe gpio
viewtopic.php?t=7263#
Na szybko przeczytałem, ale wydaje mi się, że temat raczej dla potrafiących programować. Zgadza się?
Ja nie umiem! :(
ruza
Been thanked: 1 time

Dziękuję wszystkim za żywiołową dyskusję.

Wyjaśniam więc sprawę ponownie, doszczegóławiając:
- wiem, że powinienem podpiąć to zupełnie inaczej, tak jak na schemacie kolegi @djalex, i tak byłoby poprawnie,
- niestety, wszystko mam w istniejącym mieszkaniu, z wykonaną już wcześniej (nie przeze mnie) instalacją elektryczną, która była już zatynkowana, bez "N" w puszkach pod łącznikami,
- w pokojach udało mi się doprowadzić "N" i "L" na stałe do puszek, wykorzystując możliwość użycia przewodu 4 żyłowego, który został zastosowany, aby móc sterować dwoma źródłami światła. Wiem, że nie koniecznie to dobre rozwiązanie, ale pozwoliło mi na znalezienie "N" i "L" i zastosowanie sterowników w puszkach pod łącznikami.
I to w ramach wyjaśnienia jaką mamy sytuację zastaną.

Dalej opisuje kroki, które już wykonałem:
- Z jednego z pokojów, z puszki w której mam "N" i "L" na stałe, przewierciłem się do jednego z łączników schodowych na korytarzu i stąd w jednej puszce na korytarzu mogłem znaleźć "N" i "L",
- Łącznik schodowy istniejący podpiąłem do Sonoffa mini, Sonoff został przerobiony, zmieniając mu przekaźnik na taki z złączami NC i NO. Styki przekaźnika zostały podpięte jako zwykły łącznik schodowy, w zamian za wspomniany łącznik, który stał się zwykłym switchem sterującym sonoffem.
Takim sposobem, mogę sterować światłem na korytarzu, bez kucia ścian i szukania pod gładziami miejsca gdzie mogę włożyć w puszkę Suplę i zrobić to poprawnie.

Tak jak wspomniałem, niedogodność polega na nie zawsze zgadzaniu się stanu w apce ze stanem faktycznym. I to właśnie chciałem poprawić stosując np. fotorezystor. JEśli chodzi o wpływ oświetlenia słonecznego, mogę zastosować fotorezystor w takim miejscu, gdzie w ciągu dnia słońce bezpośrednio nie świeci i w zasadzie i tak konieczne jest zapalanie światła (korytarz jest dość długi).
Być może istnieje lepsze rozwiazanie np. detekcja czy płynie prąd przez przekaźnik? Stąd moje pytanie i prośba o pomoc.

Czy gdyby zastosować taki prosty układ:
Image
zastępując diodę LED transoptorem, jako układ detekcji napięcia na złączu COM przekaźnika i na podstawie stanu transoptora wyświetlać stan kanału? Luźna propozycja, ale może coś takiego się sprawdzi? Ale jak to "ugryźć" w Supli?
(obrazek z elektrody)

EDIT: Czytam jeszcze raz każdy post po kolei i faktycznie bistablerelay może być strzałem w dziesiątkę. Trzeba by zastosować zamiast przekaźnika monostabilnego, przekaźnik bistabilny np. taki , sterować go impulsami i odczytywać stan z np. transoptora z układu powyżej. Muszę to "sklecić" na stole i sprawdzić czy coś z tego wyjdzie. Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.

Jeśli będą potrzebne schematy, to narysuję, ale obecnie nie mam dostępu do komputera, piszę z tabletu.

Jeszcze raz dziękuję za takie zainteresowanie i propozycję rozwiązań. Tak jak jeden z kolegów wspomniał, zbyt ogólnikowo opisałem moją sytuację - stąd tyle zamieszania.

Pozdrawiam, Piotr
djalex

Nie trzeba nic kuć!!! Jeśli wstawiłeś sterownik a wywaliłeś łącznik schodowy to błąd. Jeszcze raz proszę żebyś narysował wszystkie 5 puszek z łącznikami schodowymi i krzyżowymi, zaznacz w której masz doprowadzoną Li N, zaznacz z której jest odejście na lampę. Kombinujesz jak dojechać z Warszawy do Berlina przez Pekin, po co. I po co przerabiałeś Sonoffa i dodawałeś jakiś przekaźnik?
ruza
Been thanked: 1 time

Szanowny Kolego djalex,

Bez nerwów proszę. Czy ja gdzieś powiedziałem, że zrobiłem to dobrze? Działa połowicznie - czyli nie do końca dobrze i doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Nie twierdzę, że mam to wykonane w najlepszy możliwy sposób.
To tylko zabawa, na własnym podwórku i takie "dojeżdżanie przez Pekin" w zasadzie jest sto razy ciekawsze, niż odnalezienie puszki w której wszystko się łączy. Niestety nie mam puszek na wierzchu, są zatynkowane - stąd mowa o kuciu.

Stan "zero" z doprowadzonym zasilaniem do ostatniej puszki z łącznikiem (łączników krzyżowych jest 3, ale nie ma to kompletnie znaczenia dla działania układu).
Image

Stan obecny:
Image

To tak z grubsza, narysowanie w "PaintLAB" ;) Mam nadzieję, że jest w miarę czytelnie, jeśli nie to postaram się poprawić.

Co do przeróbki sonoffa mini - w standardzie przekaźnik ma tylko piny NO i COM, a potrzebowałem NC, NO i COM - stąd przeróbka.

Pozdrawiam,
Piotr

Return to “Pomysły i koncepcje”