Odczyty z Licznika energii vs Zamel (Supla)

Basmar

Screen gdy solary działaja
Screenshot_20240920_175317_org.supla.android.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
Basmar

https://youtu.be/2mD3UbSW7ho?si=QfT1jDBIZg0M1kmJ

Ten film wiele wyjaśnia.
Jeżeli w moim przypadku potwierdzi sie, ze wszystko jest własciwie podłączone (L1, L2, L3, V1, V2, V3 oraz klamry są na właściwych fazach, oznaczać to będzie, tak duża ilość sprzętu elektronicznego w jednym miejscu, powoduje nieefektywne zużycie energii, co skutkuje wyższym rachunkiem za prąd ale też obniża sprawność inwerterów solarnych o maksymalnej mocy 150 kW (3x 50 kW)
Temat będę drążył podobnie jak sprawę 12 volt na SBW-02,

Wyszło, ze mialem rację

:mrgreen:
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

W pierwszym poście napisałeś o odczytach energii czynnej (jednostki kWh) i o tym że masz rozjazd między licznikiem energetyki a MEW. Niezależnie od tego ile u Ciebie idzie energii biernej, wskazania obu liczników powinny być zgodne z dokładnością do klasy pomiarowej
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Basmar

Cześć,

Rozjazdy są na wszystkim, kWh, reactivate itp. Do tego solary maja wlasny pomiar energii i nic sie nie zgadza pomiedzy trzema urzadzeniami.

Najbardziej zaczynam wierzyc w to co pokazuje MEW

W tygodniu zamawiam audytora z firmy zajmującej się optymalizacja Reactive Power.

Dam znac jakie sa ich wyliczenia i sugestie.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Dodam jeszcze swoje dwa grosze.
Nie wiem jakie są liczniki w Irlandii ale na wiosnę też walczyłem z dość dużym rozjazdem względem obu liczników ( Supla - Tauron )
Przekładałem już nawet inną MEWkę bo myślałem że jest uszkodzona, aż doszedłem do wniosku że to licznik od Taurona leci w kulki.
Zamówiłem ekspertyzę, przyjechał monter zdemontować licznik jeszcze nastraszył moich rodziców że te liczniki się nie psują i że ona ma tysiące sztuk założonych nigdy jeszcze nie wymieniał i że napewno pieniądze za ekspertyzę są wyrzucone w błoto.

Jednak po 2 tygodniach przychodzi email że ekspertyza wykazała nieprawidłową prace licznik przekraczającą 180% normy.
Od tego momentu sprawdzam pokrycie liczników co miesiąc. :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Basmar

robertklepacki94 wrote: Sun Sep 22, 2024 6:45 pm Dodam jeszcze swoje dwa grosze.
Nie wiem jakie są liczniki w Irlandii ale na wiosnę też walczyłem z dość dużym rozjazdem względem obu liczników ( Supla - Tauron )
Przekładałem już nawet inną MEWkę bo myślałem że jest uszkodzona, aż doszedłem do wniosku że to licznik od Taurona leci w kulki.
Zamówiłem ekspertyzę, przyjechał monter zdemontować licznik jeszcze nastraszył moich rodziców że te liczniki się nie psują i że ona ma tysiące sztuk założonych nigdy jeszcze nie wymieniał i że napewno pieniądze za ekspertyzę są wyrzucone w błoto.

Jednak po 2 tygodniach przychodzi email że ekspertyza wykazała nieprawidłową prace licznik przekraczającą 180% normy.
Od tego momentu sprawdzam pokrycie liczników co miesiąc. :D
Tez mam taką cichą nadzieję, ze ktoś leci w ch...
Dlaczego niby mam dac wiarę inverterom Huawei.
Wyraznie jest napisane na plakietce Power Factor 0.8 no to jakim prawem 50 kW inverter liczy ze wysyla do siecie 50 kW i ze cala moc z paneli, bez strat jest transferowana.

Dzięki za wiarę w moje podejrzenia.
klew

Basmar wrote: Mon Sep 23, 2024 1:30 am Tez mam taką cichą nadzieję, ze ktoś leci w ch...
Wyraznie jest napisane na plakietce Power Factor 0.8 no to jakim prawem 50 kW inverter liczy ze wysyla do siecie 50 kW i ze cala moc z paneli, bez strat jest transferowana.
Nigdy nie jest tak, że cała moc z paneli jest wysyłana do sieci. Natomiast moc falownika (nie paneli), określa ile maksymalnie falownik jest w stanie wysyłać do sieci. Ja mam falownik 8,2 kW, przy panalech 9,88 kWp. I nie raz widziałem 8,2 kW mocy czynnej z falownika.
Basmar

klew wrote: Mon Sep 23, 2024 7:40 am
Basmar wrote: Mon Sep 23, 2024 1:30 am Tez mam taką cichą nadzieję, ze ktoś leci w ch...
Nigdy nie jest tak, że cała moc z paneli jest wysyłana do sieci. Natomiast moc falownika (nie paneli), określa ile maksymalnie falownik jest w stanie wysyłać do sieci. Ja mam falownik 8,2 kW, przy panalech 9,88 kWp. I nie raz widziałem 8,2 kW mocy czynnej z falownika.
Pytanie, czy ze wzgledu na specyfikę tego miejsca oraz ilosci elektroniki, bez praktycznie żadnego urządzenia grzewczego, czy silika indukcyjnego, należy tak po prostu dać wiarę.

W moim przypadku, jak tylko invertery odpalaja przesuniecie fazowe na 3 fazach to około - 117 stopni.
Nie ma takiego cudu, zeby z tego wyciągnac 50 kW mocy czynnej.

Kazda instalacja jest specyficzna i przy duzych mocach wszystko widocznie odbywa sie inaczej.

Drążę temat, dam znać, dzięki za podpowiedzi.
klew

Basmar wrote: Mon Sep 23, 2024 8:18 am Pytanie, czy ze wzgledu na specyfikę tego miejsca oraz ilosci elektroniki, bez praktycznie żadnego urządzenia grzewczego, czy silika indukcyjnego, należy tak po prostu dać wiarę.

W moim przypadku, jak tylko invertery odpalaja przesuniecie fazowe na 3 fazach to około - 117 stopni.
Nie ma takiego cudu, zeby z tego wyciągnac 50 kW mocy czynnej.

Kazda instalacja jest specyficzna i przy duzych mocach wszystko widocznie odbywa sie inaczej.

Drążę temat, dam znać, dzięki za podpowiedzi.
Ok, ale jeśli interesuje Cię czy falownik tyle wyciąga, to zamontuj MEW zaraz na wyjściu z falownika i mierz parametry pradu w tym miejscu.
Wtedy będziesz widział, czy falownik osiąga deklarowane 50 kW, czy nie.
Tego nie ma sensu sprawdzać w miejscu podłączenia licznika dostawcy energii, gdzie dochodzi dużo innych urządzeń - w tym miejscu widzisz parametry wypadkowe dla całej instalacji i wszystkich odbiorników i falowników w układzie.
Basmar

Dokładnie, taki, jest plan.
Najpier musze project managierów przekonać ze polski system jest o wiele dokładniejszy niz wbudowane.

Nie jest to latwe, jak jest sie samemu bez wsparcia techmicznego na miejscu.

Poza tym, beton intelektualny tutaj.

Return to “Ogólna dyskusja”