Potrzebny termostat do kotła gazowego.

[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

krzysiek1404 wrote: Fri Nov 22, 2024 6:53 pm Nie dopowiedziałem, potrzebuję fizycznego urządzenia które będzie w domu i na nim można ustawić wszystko ale z możliwości sterowania nim również przez suplę. Próbowałem coś czytać o autaronie ale nie mogę znaleźć jakiegoś kompendium wiedzy oi tym systemie. Na ich stronie jest w większości marketingowy bełkot dodatkowo nie ma cen tylko gdzie kupić i dalej trzeba grzebać. Nie mam czasu ani siły przekopywać się przez tematu na forum mające po 100 stron. Ten autaron wydaje się sensowny, może gdzieś ktoś opisał to w miarę przystępnie ??

Albo ktoś poleci co konkretnie muszę kupić ??

Najlepiej żeby to było dość proste w użytkowaniu, będę musiał zostawiać dom na kilka miesięcy więc chcę mieć podgląd na piec ale też domownicy, tzn żona i dzieci (dorosłe) muszą sobie z tym poradzić.
Cześć

Dziękujemy Ci za opinię.
Piszesz o 2-3 termometrach, ale czym miałyby te termometry sterować? Wszystkie miałyby sterować piecem? W jaki sposób? Jakie masz ogrzewanie: grzejnikowe, podłogowe? Proszę o więcej szczegółów to będziemy mogli zrobić Ci kompletny i poprawny dobór potrzebnych urządzeń. Proszę o informację.
krzysiek1404

[email protected] wrote: Sat Nov 23, 2024 3:42 pm

Cześć

Dziękujemy Ci za opinię.
Piszesz o 2-3 termometrach, ale czym miałyby te termometry sterować? Wszystkie miałyby sterować piecem? W jaki sposób? Jakie masz ogrzewanie: grzejnikowe, podłogowe? Proszę o więcej szczegółów to będziemy mogli zrobić Ci kompletny i poprawny dobór potrzebnych urządzeń. Proszę o informację.
Dziękuję bardzo za zaangażowanie ale kupiłem na allegro gotowe urządzenie pod TUYA, takie https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/ ... f66742b1ce
jak będzie ok to zostawię a jak nie to oddam.

Mam kocioł gazowy, który grzeje grzejniki, jest jeden obieg, bez stref podłogówki itp. Chciałem ustawić w dwóch lub trzech pomieszczeniach (salon i sypialnia) termometry i jeśłi na którymś by spadła temperatura poniżej zadanej to żeby piec się uruchomił, ale generalnie to w sumie wystarczy mi jeden termometr. Ale chciałem żeby był w pełni funkcjonalny panel fizyczny, na którym można by było wprowadzać ustawienia a dodatkowo żeby ekran z tego panelu był "przeniesiony" do apki i tam żeby można było wprowadzać modyfikacje harmonogramów czy zmieniać ustawienia bieżące. Ja wyjeżdżam na kilka miesięcy za granice i chcę żeby domownicy mogli obsługiwać urządzenie fizyczne a ja żebym mógł przez net korygować i sprawdzać co się dzieje.

nie umiem sam programować a z tego co rozumiem pod tuie są gotowe urządznia, czujniki zalania termometry itp. Nie jestem w stanie sam ogarnąć supli chyba, niestety. Poza tym, pod ten system tuya jest sporo fajnych gotowych urządzeń które są o połowę tańsze niż dla supli. Np termometry xiaomi pod tuya są po 30 pln w mediaexpert. Chyba że jest jakiś haczyk z tą tuyą.
[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

krzysiek1404 wrote: Sat Nov 23, 2024 9:29 pm
[email protected] wrote: Sat Nov 23, 2024 3:42 pm

Cześć

Dziękujemy Ci za opinię.
Dziękuję bardzo za zaangażowanie ale kupiłem na allegro gotowe urządzenie pod TUYA, takie https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/ ... f66742b1ce
jak będzie ok to zostawię a jak nie to oddam.

Mam kocioł gazowy, który grzeje grzejniki, jest jeden obieg, bez stref podłogówki itp. Chciałem ustawić w dwóch lub trzech pomieszczeniach (salon i sypialnia) termometry i jeśłi na którymś by spadła temperatura poniżej zadanej to żeby piec się uruchomił, ale generalnie to w sumie wystarczy mi jeden termometr. Ale chciałem żeby był w pełni funkcjonalny panel fizyczny, na którym można by było wprowadzać ustawienia a dodatkowo żeby ekran z tego panelu był "przeniesiony" do apki i tam żeby można było wprowadzać modyfikacje harmonogramów czy zmieniać ustawienia bieżące. Ja wyjeżdżam na kilka miesięcy za granice i chcę żeby domownicy mogli obsługiwać urządzenie fizyczne a ja żebym mógł przez net korygować i sprawdzać co się dzieje.

nie umiem sam programować a z tego co rozumiem pod tuie są gotowe urządznia, czujniki zalania termometry itp. Nie jestem w stanie sam ogarnąć supli chyba, niestety. Poza tym, pod ten system tuya jest sporo fajnych gotowych urządzeń które są o połowę tańsze niż dla supli. Np termometry xiaomi pod tuya są po 30 pln w mediaexpert. Chyba że jest jakiś haczyk z tą tuyą.
Pytasz czy jest jakiś haczyk z tą Tuyą? Chociażby taki, że po wsparcie będziesz dzwonił do Chin. O reszcie się przekonasz. Reszta wyjdzie w praniu.
Pozdrawiam serdecznie
Duch__
Been thanked: 6 times

Ja stosuję przy piecu gazowym takie rozwiązanie. 5 czujników temperatury + głowice termostatyczne Salus na 5 kaloryferach. Jeden przekaźnik przez wspomniane diody steruje włączaniem pieca. viewtopic.php?p=189962#p189962

Return to “Ogólna dyskusja”