YoMan wrote: Thu Feb 27, 2025 10:56 pm
Gdybyś ktoś potrzebował to w ramach nauki popełniłem taki kod i jest to pierwszy który publikuję

Fajny moduł, jeżeli jest stara instalacja bez N -> możemy osuplować wykorzystując włącznik schodowy i stosując odpowiednie podłączenie.
Arduino IDE
https://github.com/YoMan12/Sonoff_BASICR4_magic-switch
Jak znajdziecie błędy to pokornie czekam na ich wytykanie
Jest tam jeden problem ale nie powinien przeszkadzać w użytkowaniu (nie dałem rady go rozwiązać, czekam na pomoc z najwyższej półki)
OK, soft wgrany (bez problemów). Podłączyłem wszystko na stole. Działa, tak jak powinno. Mam nawet wrażenie, że przełącza lepiej niż oryginał. Tłumaczę o co chodzi. W oryginale nie zawsze przełącza mi światło. Czasem (tak na 4-5 razy) trzeba przełączyć ponownie, aby zadziałało (włączyło/wyłączyło światło). Tutaj działa prawie zawsze (może raz na 10-12 nie zadziała, a miałem i serię 25 przełączeń bez problemu). Specjalnie użyłem tego samego włącznika schodowego, aby wyeliminować możliwość jego wpływu na testy. Pewnie chodzi tu o ustawioną zwłokę. Dla mnie dobrana jest idealnie.
W aplikacji widać R4 jako kolejny włącznik zasilania
No i nie może być tak, aby nie było jakiś uwag

W zasadzie mam jedną. Nie działa mi przycisk w R4, tzn. nie przełącza przekaźnika po wciśnięciu. Natomiast generalnie działa, bo dłuższe przytrzymanie wprowadza moduł w tryb konfiguracyjny.
Po wejściu na adres IP urządzenia/update pokazuje się menu aktualizacji. Update przechodzi normalnie, ale podczas aktualizacji przekaźnik dostaje "kuku", tzn. cały czas go przełącza i słychać charakterystyczne cykanie.
I jeszcze jedna rzecz (trochę dziwna) ale powtórzyła się kilka razy. Po kilku minutach R4 potrafi się samo włączyć/wyłączyć. Po chwili włącza/wyłącza się ponownie. Nie wiem co może powodować taką reakcję. Na dłuższą metę trochę to denerwujące.
Na chwilę obecną więcej uwag i obserwacji brak. Czekam na nowe wersje (jeśli będą), bo ze względu na powyższe na razie nie podmieniam modułów w lampach.