Priorytet harmonogramów

Grin78

klew wrote: Mon Jul 28, 2025 1:52 pm
Grin78 wrote: Mon Jul 28, 2025 1:39 pm Brama jest na osiedlu - i chodzi i połączenie rozłączenie styków czujnika powodującego że jak działa top brama otwarta na stale a jak nie to zamknięta. Teraz to działa na sterowniku nie supla tylko takim lokalnym. To będzie sterownik SBW-01.

Sam korzystam z supli - w domu i działa stabilnie ale to zwykłe włączniki świateł ROW-01/ROW-02. Ale to rozwiązanie chcę zastosować 1 raz
Aktualnie SBW-01 (i SBW-02) działają tylko impulsowo.
co to znaczy impulsowo.
Mi chodzi żeby załączyć na stałe - czyli bistabilny - podobno zależy to od konfiguracji w SUPLA.
Czyli jak światło - włącz/wyłącz - czyli połączenie dwóch kabelków lub ich rozłączenie.
Posiadam SBW-01 - muszę go tak skonfigurować
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Nie da się tak skonfigurować SBW.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Grin78

Robert Błaszczak wrote: Tue Jul 29, 2025 8:46 am Nie da się tak skonfigurować SBW.
czyli błędnie zrozumiałe jego przeznaczenie?

jaki sterownik posiada taką funkcję - zwarcie przewodów beznapięciowych na stałe?

Czy pasuje ROW-01/ROW-02 do tego?
Robert Błaszczak

Teoretycznie ROW-01, ale jest to moduł zasilany z 230V i dobrze byłoby abyś miał papier od elektryka z uprawnieniami na montaż tego modułu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Grin78

Robert Błaszczak wrote: Tue Jul 29, 2025 11:03 am Teoretycznie ROW-01, ale jest to moduł zasilany z 230V i dobrze byłoby abyś miał papier od elektryka z uprawnieniami na montaż tego modułu.
Po co papier od elektryka?

Ja sobie zrobiłem cały dom bez papierów od elektryka :)

Tylko potrzebuję się dowiedzieć czy jest sterownik którym można zwierać i rozwierać na stałe 2 beznapięciowe kabelki fotokomórki.
Robert Błaszczak

No właśnie po to, żebyś nie zadawał takich pytań.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie podłączamy urządzeń zasilanych 230V do elementów ogrodzenia, drzwi, okien itp.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Grin78

pzygmunt wrote: Tue Jul 29, 2025 11:10 am Nie podłączamy urządzeń zasilanych 230V do elementów ogrodzenia, drzwi, okien itp.
Po to istnieją sterowniki umożliwiające możliwość tego rodzaju połączenia.

Teraz jest zainstalowany na bramie odcinający fotokomórkę urządzenie PCZ-521.3 - sterownik z zegarem czasowym.
Tak sterownik może być zasilany 230V po to by działał.

Po to na tym forum zadaję proste pytania o możliwość wymiany na sterownik SUPLA, który by to samo mi to załatwił.
W zasadzie zadaję proste pytanie jak na forum doświadczonych specjalistów ale na razie wyraźnie nikt mi nie odpowiedział i nie pomógł z tym.

Tak samo jak z harmonogramem prawie nikt nie wie - jak to działa - jaki priorytet w harmonogramach itd itp.

Jestem w stanie to zrobić tylko musze wiedzieć łopatologicznie jak to działa - a nie pomoc na zasadzie - zawołaj pan elektryka...
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

A jakby użyć najzwyklejszy przekaźnik na 12V?
Robert Błaszczak

Grin78 wrote: Tue Jul 29, 2025 11:38 am
pzygmunt wrote: Tue Jul 29, 2025 11:10 am Nie podłączamy urządzeń zasilanych 230V do elementów ogrodzenia, drzwi, okien itp.
Po to istnieją sterowniki umożliwiające możliwość tego rodzaju połączenia.

Teraz jest zainstalowany na bramie odcinający fotokomórkę urządzenie PCZ-521.3 - sterownik z zegarem czasowym.
Tak sterownik może być zasilany 230V po to by działał.

Po to na tym forum zadaję proste pytania o możliwość wymiany na sterownik SUPLA, który by to samo mi to załatwił.
W zasadzie zadaję proste pytanie jak na forum doświadczonych specjalistów ale na razie wyraźnie nikt mi nie odpowiedział i nie pomógł z tym.

Tak samo jak z harmonogramem prawie nikt nie wie - jak to działa - jaki priorytet w harmonogramach itd itp.

Jestem w stanie to zrobić tylko musze wiedzieć łopatologicznie jak to działa - a nie pomoc na zasadzie - zawołaj pan elektryka...
Sterownik ROW-01 zgodnie z danymi technicznymi służy do załączania obwodu z napięciem 230V. Oczywiście jest to styk beznapięciowy i teoretycznie spełni Twoje założenia. Jednak sam moduł został zaprojektowany i zapewne certyfikowany do przełączania właśnie prądu zmiennego 230V. W związku z tym w przypadku jakiegoś nieprawidłowego montażu sterownika ROW istnieje jakieś ryzyko, że na stykach przekaźnika pojawi się napięcie 230V. Wiąże się to z co najmniej uszkodzeniem sterownika bramy.

Ps.
Trochę czegoś nie rozumiem. Skoro chwalisz się, że zrobiłeś sobie samodzielnie instalację elektryczną w domu, to chyba umiesz odczytać najprostszy schemat umieszczony w instrukcji ROW-01 (link: https://supla.zamel.com/product/odbiorn ... wy-row-01/). Czytając ten schemat wszystko powinieneś wiedzieć.

Ps. 2
Wszelkie instalacje elektryczne powyżej napięcia bezpiecznego musi wykonywać osoba z odpowiednimi uprawnieniami. Obyś nigdy nie musiał się o tym dowiedzieć od prokuratora.

Ps. 3
Napisałeś, że jest to brama na osiedlu. A więc w Twoim interesie powinno być zabezpieczenie się odpowiednimi dokumentami, że nie nastąpi np. jakieś przebicie i porażenie dziecka. Bo właśnie wtedy będziesz miał niezbyt miłe spotkanie ze wspomnianym prokuratorem.
Last edited by Robert Błaszczak on Tue Jul 29, 2025 12:05 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “Ogólna dyskusja”