Termostat różnicowy po raz kolejny ;)

lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Zibi_007 wrote: Thu Oct 30, 2025 1:06 pm
vajera wrote: Thu Oct 30, 2025 12:27 pm Do mnie bardziej przemawia funkcja - tak jest zresztą np. w standardzie termostatów Zigbee - grzanie to grzanie ;)

Basen 21, solar 45, różnica -14 (histerezę chwilowo pominąłem), więc musimy dogrzać do 0.
Popieram, dla mnie najbardziej intuicyjne (przynajmniej w tej chwili).
To po co tu w ogóle termostat, skoro niczego ustawiać nie będziemy?
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Różnicowy to różnicowy. Ustawiamy różnicę i ma działać. Pierwszy screen właściwy moim zdaniem. Główne ustawienie to różnica. Do tego jakiś przycisk odwrócenia logiki. Czyli w pierwszej opcji jest np włącz jak różnica jest większa niż zadana w drugiej włącz jak różnica jest mniejsza
Histereza ustawiana w odniesieniu do nastawy RÓŻNICY.
Dla opcji włącz jak różnica jest większa niż: po włączeniu wyłączenie jeśli RÓŻNICA w danym momencie = NASTAWA - HISTEREZA
Dla opcji włącz jak różnica jest mniejsza niż: po włączeniu wyłączenie jeśli RÓŻNICA w danym momencie = NASTAWA + HISTEREZA
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

klew wrote: Thu Oct 30, 2025 1:04 pm Mamy jeszcze taki szkic do termostatów "heat_cool":
2025-10-30_14-01.png

Możnaby ustawiać T_heat np. 10, i T_cool 3. Koło by pokazywało zakres, a wartości byłyby używane bezpośrednio bez używania wbudowanej histerezy. Wtedy po prostu ustawia się kiedy ma się włączyć i kiedy wyłączyuć. Jeszcze tam gdzieś dać symbol trójkąta (delta) oraz gdzięś wstawić aktualną różnicę między termometrami.
Wg mnie najlepsza opcja. Ogólnie nie widzę sensu histerezy na + w przypadku termometru różnicowo. Po to ustawiamy różnice żeby jej nie "przekraczać".
zzrr

Maciek663 wrote: Thu Oct 30, 2025 3:19 pm Wg mnie najlepsza opcja. Ogólnie nie widzę sensu histerezy na + w przypadku termometru różnicowo. Po to ustawiamy różnice żeby jej nie "przekraczać".
Ale jest pewien "niuans" kto powiedział że termometr różnicowy ma pilnować żeby różnica nie była większa? ;)
On ma reagować na przejście przez granicę różnicy. Jak dla mnie to w różnicowym jest zbędne pojęcie grzanie, chłodzenie.
Może być tak że różnica się zwiększy bo coś się nagrzeje, albo zwiększy bo coś się za bardzo schłodzi. On ma zadziałać. A czy sobie użytkownik podepnie pod przekaźnik wentylator czy grzałkę to jego sprawa.
Dlatego głosuję na swoją propozycję :P Rozwiązanie proste i skuteczne viewtopic.php?p=217065#p217065
Duch__
Been thanked: 6 times

Klew kiedyś obiecałeś "pusty" termostat, gdzie były by tylko nastawy, bez sterowania wyjściem (sterowanie po stronie algorytmu użytkownika). Marzy mi się taki do PID z autotune i auto adaptacją pomieszczenia.
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

zzrr wrote: Thu Oct 30, 2025 3:27 pm
Maciek663 wrote: Thu Oct 30, 2025 3:19 pm Wg mnie najlepsza opcja. Ogólnie nie widzę sensu histerezy na + w przypadku termometru różnicowo. Po to ustawiamy różnice żeby jej nie "przekraczać".
Ale jest pewien "niuans" kto powiedział że termometr różnicowy ma pilnować żeby różnica nie była większa? ;)
On ma reagować na przejście przez granicę różnicy. Jak dla mnie to w różnicowym jest zbędne pojęcie grzanie, chłodzenie.
Może być tak że różnica się zwiększy bo coś się nagrzeje, albo zwiększy bo coś się za bardzo schłodzi. On ma zadziałać. A czy sobie użytkownik podepnie pod przekaźnik wentylator czy grzałkę to jego sprawa.
Dlatego głosuję na swoją propozycję :P Rozwiązanie proste i skuteczne viewtopic.php?p=217065#p217065
Nie ma żadnego niuansu. Albo wprowadzamy delta1 i delta2 jako min i max różnica, albo jedna delta i histereza góra/dół.

Jak ustawisz delta 1 na 6 st i delta 2 na 10 st to tak samo jakbyś ustawił delta na 8 st +-2 st.
Wg mnie opcja bez histerezy jest bardziej intuicyjna.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Duch__ wrote: Thu Oct 30, 2025 3:39 pm Klew kiedyś obiecałeś "pusty" termostat, gdzie były by tylko nastawy, bez sterowania wyjściem (sterowanie po stronie algorytmu użytkownika). Marzy mi się taki do PID z autotune i auto adaptacją pomieszczenia.
Ogólnie to już w moim mniemaniu jest od dawna ;)
Termostaty Auratona tak działają i termostaty w bramce ZigBee też.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr

klew wrote: Thu Oct 30, 2025 12:33 pm No ok, ale zobaczcie na obecną wizualizację termostatu z Supli.

Mam tam 10 stopni (niech będzie z histerezą 2 środkową, czyli +-1).
Zwiększając nastawę (plus -> cieplej :P ) robi się zimniej ;). Bo nastawa 20 wymaga, aby różnica temperatur była ponad 21 stopni, aby ruszyło "grzanie" i przy 19 się ono wyłączy.

Tutaj chyba ta grafika zupełnie nie pasuje. Dlatego szukam pomysłów :)
wydaje mi się że to rozwiązuje ten problem
Dla opcji włącz jak różnica jest większa niż: po włączeniu wyłączenie jeśli RÓŻNICA w danym momencie = NASTAWA - HISTEREZA
Dla opcji włącz jak różnica jest mniejsza niż: po włączeniu wyłączenie jeśli RÓŻNICA w danym momencie = NASTAWA + HISTEREZA

W opcji różnicowego histerezę należało by traktować jak ponowny punkt wejścia w czuwanie. I wtedy nie wyłączy się przy 19 jeśli tego nie będziemy chcieli tylko możemy nawet grzać aż różnica zrobi się 0. Wystarczy ustawić histerezę równą ustawionej temperaturze. Histereza +/- jest zbędna. Wystarczy stała wartość żeby termostat wiedział ile ma być włączony po zadziałaniu
Bania
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Moim zdaniem można to zrobić na innej zasadzie podobnie jak mamy w HVAC. Nastawa temperatury w pomieszczeniu np. 21 *C, w pomieszczeniu mamy 18 *C (więc chcemy grzać). Jednak są parametry ograniczające temperaturę nawiewaną: temperatura minimalna i maksymalna... Więc w nastawie termostatu można dodać dwa parametry minimalna temperatura źródła oraz maksymalna temperatura źródła.

Tak jak w przykładzie z basenem: chcemy mieć temperaturę w basenie 19 *C a mamy 16 *C. Uruchamia się regulator PID i podnosi wysterowanie "jak mocno chce grzać", ale jednocześnie odczytywana jest temperatura na wyjściu z solara (żeby zbyt gorącej wody nie dodać do basenu, albo zbyt zimnej wody). Jeżeli temperatura jest zbyt wysoka to jest "obcinane" wysterowanie, a jeżeli jest bliska temperatury maksymalnej to wysterowanie jest na stałym poziomie. Natomiast jeśli temperatura jest poniżej minimalnej to nie zostanie dodana zimna woda (żeby nie ochłodzić basenu). Może jutro napiszę prostą funkcje algorytmu...

Poza tym, co myślicie o pomyśle aby do termostatu dodać funkcje higrostatu. Jeśli w pomieszczeniu jest, zbyt duża wilgotność to automatycznie "osusza pomieszczenie"?
https://github.com/anarhbania/Supla
zzrr

Bania wrote: Thu Oct 30, 2025 9:24 pm Moim zdaniem można to zrobić na innej zasadzie podobnie jak mamy w HVAC. Nastawa temperatury w pomieszczeniu np. 21 *C, w pomieszczeniu mamy 18 *C (więc chcemy grzać). Jednak są parametry ograniczające temperaturę nawiewaną: temperatura minimalna i maksymalna... Więc w nastawie termostatu można dodać dwa parametry minimalna temperatura źródła oraz maksymalna temperatura źródła.

Tak jak w przykładzie z basenem: chcemy mieć temperaturę w basenie 19 *C a mamy 16 *C. Uruchamia się regulator PID i podnosi wysterowanie "jak mocno chce grzać", ale jednocześnie odczytywana jest temperatura na wyjściu z solara (żeby zbyt gorącej wody nie dodać do basenu, albo zbyt zimnej wody). Jeżeli temperatura jest zbyt wysoka to jest "obcinane" wysterowanie, a jeżeli jest bliska temperatury maksymalnej to wysterowanie jest na stałym poziomie. Natomiast jeśli temperatura jest poniżej minimalnej to nie zostanie dodana zimna woda (żeby nie ochłodzić basenu). Może jutro napiszę prostą funkcje algorytmu...

Poza tym, co myślicie o pomyśle aby do termostatu dodać funkcje higrostatu. Jeśli w pomieszczeniu jest, zbyt duża wilgotność to automatycznie "osusza pomieszczenie"?
.
Tylko że wchodzimy w ten sposób w kwestie zbudowania urządzenia pod jakiś konkretny cel. Krótko mówiąc pewnego rodzaju automat zbudowany na podstawie pomysłu. A to ma być po prostu termostat różnicowy. On nie ma realizować dodatkowej automatyki. Ma być termostatem różnicowym.

Return to “Ogólna dyskusja”