Nieprawidłowe otwieranie rolet w harmonogramie

lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Jakie masz silniki zamontowane w rurach nawojowych?
Masz tam krańcówki mechaniczne, elektryczne? Takie krańcówki odcinaja prąd do silnika.
Jeśli czasy ustawione w sterowniku rolety się nie pokrywają z fizycznym możliwym czasem pracy silnika, to moim zdaniem ma prawo się to rozjechać przy założeniu, że margines 10% przy zamykaniu/otwieraniu jeszcze gdzieś obowiązuje.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Czas całkowitego zamknięcia i otwarcia musi być od krańcówki do krańcówki. Inaczej to nie będzie dobrze działać.
Jak wyżej wspomnieli, sterowanie rolet dodaje pewien margines czasu przy ustawieniu skarjnych pozycji (0 i 100%). Stąd, gdy masz roletę otwartą całkowicie (0% zamknięcia) i w apce ustawisz 70%, to ona zjedzie tam gdzie oczekujesz.
A gdy dasz z harmonogramu (albo z dowolnego innego interfejsu) zamknięcie na 100%, to roleta dojedzie do 100% i dodatkowo sterownik da jeszcze przynajmniej kilka sekund napięcie, aby roleta dojechała do końca. Gdy następnie dasz 70% zamknięcia, to ona podjedzie do góry o 30%*czas_całkowitego_otwarcia. W efekcie zobaczysz takie rzeczy jakie obserwujesz ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zmierz czas całkowitego zamknięcia do zatrzymania silnika. To samo z czasem otwarcia. Wpisz te czasy na cloud.supla.org. Z aplikacji ustaw roletę na dowolnej pozycji niech się skalibruje. Jak to zrobisz to ustaw roletę w punkcie gdy dotknie parapetu ale jeszcze się nie zaczęła domykać. Odczytaj % zamknięcia i przepisz go do ustawienia o nazwie „Dolna pozycja”. Gotowe.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
AdventureX

pzygmunt wrote: Mon Dec 13, 2021 10:01 pm Zmierz czas całkowitego zamknięcia do zatrzymania silnika. To samo z czasem otwarcia. Wpisz te czasy na cloud.supla.org. Z aplikacji ustaw roletę na dowolnej pozycji niech się skalibruje. Jak to zrobisz to ustaw roletę w punkcie gdy dotknie parapetu ale jeszcze się nie zaczęła domykać. Odczytaj % zamknięcia i przepisz go do ustawienia o nazwie „Dolna pozycja”. Gotowe.
Dzięki waszym poradom już chyba jestem bliżej niż dalej :) Powiedz, ten pomiar całkowitego czasu zamknięcia robić i trzymać faktycznie do czasu gdy silnik przestanie pracować? Mimo tego, że wszystkie lamele się już poskładały?
Zrobiłem na próbę jedną roletę według Twojej instrukcji do samego końca pracy silnika zarówno na dole jak i u góry , ustawiłem parametr dolnej pozycji i jedynie co mi się mało podoba to, że roleta przy ustawieniu 50% w praktyce schodzi na jakieś 3/4 okna natomiast w aplikacji na obrazku odzwierciedlenie jest mniej więcej przybliżone ze stanem faktycznym.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

AdventureX wrote: Tue Dec 14, 2021 10:33 am Dzięki waszym poradom już chyba jestem bliżej niż dalej :) Powiedz, ten pomiar całkowitego czasu zamknięcia robić i trzymać faktycznie do czasu gdy silnik przestanie pracować? Mimo tego, że wszystkie lamele się już poskładały?
Zrobiłem na próbę jedną roletę według Twojej instrukcji do samego końca pracy silnika zarówno na dole jak i u góry , ustawiłem parametr dolnej pozycji i jedynie co mi się mało podoba to, że roleta przy ustawieniu 50% w praktyce schodzi na jakieś 3/4 okna natomiast w aplikacji na obrazku odzwierciedlenie jest mniej więcej przybliżone ze stanem faktycznym.
Czasy ustaw na całkowity czas pracy silnika (czyli od krańcówki do krańcówki).

Gdy ustawisz "dolną pozycję", to apka pokaże Ci jaki mniej więcej % zamknięcia odpowiada rzeczywistej pozycji rolety, w której połowa okna jest odsłonięta. Usatw po prostu ten % do harmonogramu i będzie działać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
AdventureX

Dzięki za pomoc i cenne wskazówki! ;) dokładne czasy od krańcówki do krańcówki pomierzone, wrzucone w chmurę i wszystko działa sprawnie :) Pozdrawiam!

Return to “Pomoc”