Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

No i są logi.
W logach:
1. Zwiększeni nastawu w Supli z 22,0 do 22,5 -> bez problemu
2. Kliknięcie na strzałkę w dół -> obniżenie o 0,5 (zgodnie z oczekiwaniami) i off termostatu w Supli (niezgodnie z oczekiwaniami)
3. Włączenie termostatu w Supli
4. Zwiększeni nastawu w Supli z 22,5 do 23,0 -> bez problemu
5. Kliknięcie na strzałkę w dół -> obniżenie o 0,5 (zgodnie z oczekiwaniami) i off termostatu w Supli (niezgodnie z oczekiwaniami)
6. To samo tylko ze zmniejszaniem temperatury w Supli i strzałka w górę.
7. I na koniec dwa razy M na termostacie i off w Supli (:()

Dodatkowe pytania:
- czy jest możliwość ustawienia czasu podświetlenia (w termostacie tego nie widzę)?
- czy jest możliwa synchronizacja dnia tygodnia?
- w ustawieniach termostatu jest "switch deviation setting" - domyślna wartość to 1, po połączeniu z bramką zmienia na 5,2; tak ma być?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Zibi_007 wrote: Tue Dec 02, 2025 5:23 pm @vajera - sprawa jest.
Doszedł do mnie ten termostat (na razie jeden) - https://pl.aliexpress.com/item/1005007126805419.html
Chciałem sparować i wstawić kod, a tu niespodzianka! Dodał się sam: Manufacturer name _TZE284_xnbkhhdr | model ID TS0601
Ale nie ma róży bez ognia jak mawiał klasyk i są problemy.
Dopóki sterujemy termostatem z Supli to wydaje się działać normalnie. Przesyła temperaturę z termostatu do Supli i nastawy z Supli do termostatu. Przycisk off w Supli wydaje się wyłączać termostat, bo trzeba na termostacie kliknąć dwa razy aby się włączył.
Natomiast każde przyciśnięcie strzałek (góra/dół) na termostacie powoduje co prawda podwyższenie (zmniejszenie) nastawu, le zaraz po tym termostat w Supli robi off.
Przełączanie na program w Supli nie robi nic, natomiast dwukrotne naciśnięcie na M w termostacie powoduje off w Supli.
Zaraz załączę logi z tym zachowaniem (naciskaniem strzałek na termostacie).
Zibi zła wiadomość... :) @vajera ratuj.
Edit:
Myślę że od wczoraj po naszych postach mogło więcej osób kupić te termostaty. Bo chciałem dzisiaj jeszcze dokupić i na ali poniżej 70zł można kupić tylko Wifi. Ps. Kod rabatowy nie wszedł. Może dlatego że były głowice. Bo też dokupiłem. Mam nadzieje ze się uda ogarnąć to wyświetlanie stanu otwarcia.
Zibi_007

I jeszcze jedno.
Rozumiem, że dla funkcji termostatu zewnętrznego te dwa urządzenia (termostaty) muszą nie dość, ze być w tej samej lokalizacji, to jeszcze na tej samej bramce, tak? Nie da się tego ominąć? Jeśli już nie lokalizację, to przynajmniej bramki... (to chyba pytanie do @klew).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Zibi_007 wrote: Tue Dec 02, 2025 6:21 pm I jeszcze jedno.
Rozumiem, że dla funkcji termostatu zewnętrznego te dwa urządzenia (termostaty) muszą nie dość, ze być w tej samej lokalizacji, to jeszcze na tej samej bramce, tak? Nie da się tego ominąć? Jeśli już nie lokalizację, to przynajmniej bramki... (to chyba pytanie do @klew).
Lokalizacja chyba nie musi być ta sama.
Natomiast urządzenie (bramka) musi być.
Jak będzie komunikacja lokalna (SupLAN) to nie będzie tego ograniczenia
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

.....Dopóki sterujemy termostatem z Supli to wydaje się działać normalnie. Przesyła temperaturę z termostatu do Supli i nastawy z Supli do termostatu. Przycisk off w Supli wydaje się wyłączać termostat, bo trzeba na termostacie kliknąć dwa razy aby się włączył.
Natomiast każde przyciśnięcie strzałek (góra/dół) na termostacie powoduje co prawda podwyższenie (zmniejszenie) nastawu, le zaraz po tym termostat w Supli robi off.
Przełączanie na program w Supli nie robi nic, natomiast dwukrotne naciśnięcie na M w termostacie powoduje off w Supli.
Zibi a spróbuj w międzyczasie. U mnie w tym 100 też podobne były problemy po pierwszym sparowaniu. Nie dokładnie te same przyciski ale przyciśnięcie na termostacie powodowały Off na apce. Po włączeniu tych opcji jest ok w dwie strony.
TRV.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007

klew wrote: Tue Dec 02, 2025 6:34 pm
Dziękuję za odpowiedź.
U mnie lokalizacja też musi być taka sama. Jeśli jest inna, to wyskakuje takie okno i nie można zapisać ustawień.
Zibi_007

zzrr wrote: Tue Dec 02, 2025 6:43 pm
.....Dopóki sterujemy termostatem z Supli to wydaje się działać normalnie. Przesyła temperaturę z termostatu do Supli i nastawy z Supli do termostatu. Przycisk off w Supli wydaje się wyłączać termostat, bo trzeba na termostacie kliknąć dwa razy aby się włączył.
Zibi a spróbuj w międzyczasie. U mnie w tym 100 też podobne były problemy po pierwszym sparowaniu. Nie dokładnie te same przyciski ale przyciśnięcie na termostacie powodowały Off na apce. Po włączeniu tych opcji jest ok w dwie strony.
TRV.png
Pomogło ale tylko częściowo. Nastawy w termostacie nie wyłączają go już w Supli, ale głupieje i cały czas sam się przełącza pomiędzy programem a trybem manualnym, do tego na wyświetlaczu świeci się zarówno tryb ręczny, jak i program :(
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

klew wrote: Tue Dec 02, 2025 6:34 pm Jak będzie komunikacja lokalna (SupLAN) to nie będzie tego ograniczenia
Nie wiem jakie tam macie plany na rozwój, ale już średnio raz, dwa razy w tygodniu pojawia się temat komunikacji lokalnej.
Nie wiem też jaki to jest nakład pracy ale może warto narzucić na to priorytet ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Zibi_007 wrote: Tue Dec 02, 2025 7:01 pm
klew wrote: Tue Dec 02, 2025 6:34 pm
Dziękuję za odpowiedź.
U mnie lokalizacja też musi być taka sama. Jeśli jest inna, to wyskakuje takie okno i nie można zapisać ustawień.
Co dokładnie ustawiasz?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Tue Dec 02, 2025 6:09 pm No i są logi.
W logach:
1. Zwiększeni nastawu w Supli z 22,0 do 22,5 -> bez problemu
2. Kliknięcie na strzałkę w dół -> obniżenie o 0,5 (zgodnie z oczekiwaniami) i off termostatu w Supli (niezgodnie z oczekiwaniami)
3. Włączenie termostatu w Supli
4. Zwiększeni nastawu w Supli z 22,5 do 23,0 -> bez problemu
5. Kliknięcie na strzałkę w dół -> obniżenie o 0,5 (zgodnie z oczekiwaniami) i off termostatu w Supli (niezgodnie z oczekiwaniami)
6. To samo tylko ze zmniejszaniem temperatury w Supli i strzałka w górę.
7. I na koniec dwa razy M na termostacie i off w Supli (:()
Prawdopodobnie znalazłem przyczynę:

Code: Select all

fingerprint: tuya.fingerprint("TS0601", [
            "_TZE200_viy9ihs7",
            "_TZE204_lzriup1j",
            "_TZE204_xnbkhhdr",
            "_TZE284_xnbkhhdr",
            "_TZE204_oh8y8pv8",
            "_TZE204_gops3slb",
            "_TZE284_gops3slb",
            "_TZE284_zjhoqbrd",
            "_TZE204_zjhoqbrd",
            "_TZE284_aaeaifez",
        ]),
        model: "ZWT198/ZWT100-BH",
        vendor: "Tuya",
        description: "Wall thermostat",

ale:

Code: Select all

if (device.manufacturerName === "_TZE204_lzriup1j" || device.manufacturerName === "_TZE204_gops3slb") {
                            return {
                                auto: tuya.enum(1),
                                manual: tuya.enum(0),
                                temporary_manual: tuya.enum(2),
                            };
                        }
                        return {
                            auto: tuya.enum(0),
                            manual: tuya.enum(1),
                            temporary_manual: tuya.enum(2),
                        };

Niby ten sam model, ale ma zamienone wartości dla manual i auto.
Dodatkowe pytania:
- czy jest możliwość ustawienia czasu podświetlenia (w termostacie tego nie widzę)?
Tylko intensywność podświetlenia.
- czy jest możliwa synchronizacja dnia tygodnia?
Wydawało mi się, że data synchronizuje się automatyczne?
- w ustawieniach termostatu jest "switch deviation setting" - domyślna wartość to 1, po połączeniu z bramką zmienia na 5,2; tak ma być?
A zmień histerezę w Cloud?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”