Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 4:00 pm Masz na myśli, że jak wyłączysz termostat fizycznym przyciskiem, to on się włącza po 10 sekundach? Jest w tym czasie połączony z bramką? Co się dzieje w aplikacji Supla, gdy wyłączysz termostat przyciskiem?
Tak dokładnie. termostat połaczony z bramka jak wyłączam go przyciskiem wyłącza sie również w apce. Po 10s samoczynnie włącza się termostat ten co mamy takie same po 10s. i w apce tez się włącza. Na wszelki wypadek robiłem to też bez podłaczonego switcha. Mogę jeszcze sprawdzic czy też tak sie dzieje jak wyjmę baterie z głowicy. Zaraz to zrobie i napiszę.
EDIT:
Do bramki podłaczony tylko ZWT i sie samoczynnie włącza po 10s od wyłaczenia.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Jeśli bramka udostępni funkcję włącznika pieca/pompy, to taką będzie można ustawić w cloud.
Wtedy w cloud konfiguruje się włącznik na HVAC i całość ogarnia bramka lokalnie.
Wydaje mi się, że powinno wtedy działać poprawnie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Fri Dec 05, 2025 4:05 pm
vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 4:00 pm Masz na myśli, że jak wyłączysz termostat fizycznym przyciskiem, to on się włącza po 10 sekundach? Jest w tym czasie połączony z bramką? Co się dzieje w aplikacji Supla, gdy wyłączysz termostat przyciskiem?
Tak dokładnie. termostat połaczony z bramka jak wyłączam go przyciskiem wyłącza sie również w apce. Po 10s samoczynnie włącza się termostat ten co mamy takie same po 10s. i w apce tez się włącza. Na wszelki wypadek robiłem to też bez podłaczonego switcha. Mogę jeszcze sprawdzic czy też tak sie dzieje jak wyjmę baterie z głowicy. Zaraz to zrobie i napiszę.
EDIT:
Do bramki podłaczony tylko ZWT i sie samoczynnie włącza po 10s od wyłaczenia.
Potwierdzam, mój (230V) też tak robi. Co ciekawe wyłączenie go z aplikacji Supla nie daje tego efektu.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 4:17 pm Potwierdzam, mój (230V) też tak robi. Co ciekawe wyłączenie go z aplikacji Supla nie daje tego efektu.
Pewnie coś na to poradzisz w bliższej lub dalszej przyszłości :)
Dla mnie na tą chwilę wyższy priorytet miał by teraz ten przekaźnik ustawiajacy się zgodnie ze stanem zgodnym ze wskazaniem.
@klew a to co napisałeś odnośnie funkcji przełącznika to jest kwestia ustawień w bramce czy zmiany w kodzie bramki?
EDIT:
@vajera coś poradzisz?
vajera

zzrr wrote: Fri Dec 05, 2025 4:26 pm
vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 4:17 pm Potwierdzam, mój (230V) też tak robi. Co ciekawe wyłączenie go z aplikacji Supla nie daje tego efektu.
Robię właśnie migrację bramki z Xiao 4 MB na C6 8 MB z anteną zewnętrzną. Po wgraniu najnowszej wersji lokalnej (z mojego komputera) i odtworzeniu backupu chciałem złapać logi z tego problemu, ale on...zniknął. W wersji 0.9.175-05/12/2025 naciśniecie przycisku wyłącza termostat na stałe - co ciekawe on nadal przesyła temperaturę do bramki (fajna funkcja).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 4:41 pm
Robię właśnie migrację bramki z Xiao 4 MB na C6 8 MB z anteną zewnętrzną. Po wgraniu najnowszej wersji lokalnej (z mojego komputera) i odtworzeniu backupu chciałem złapać logi z tego problemu, ale on...zniknął. W wersji 0.9.175-05/12/2025 naciśniecie przycisku wyłącza termostat na stałe - co ciekawe on nadal przesyła temperaturę do bramki (fajna funkcja).
:) Wiedziałem ze tak się stanie. Ale nie sadziłem że tak szybko👍👍👍
vajera

klew wrote: Fri Dec 05, 2025 4:17 pm Jeśli bramka udostępni funkcję włącznika pieca/pompy, to taką będzie można ustawić w cloud.
Wtedy w cloud konfiguruje się włącznik na HVAC i całość ogarnia bramka lokalnie.
Wydaje mi się, że powinno wtedy działać poprawnie
O to chodzi, tak?

Code: Select all

SUPLA_BIT_FUNC_HEATORCOLDSOURCESWITCH
W tym kodzie:

Supla::Control::Z2S_RemoteRelay::Z2S_RemoteRelay(
  NetworkClient *remote_gateway, uint8_t remote_Supla_channel) :
    Relay(-1, true, 0xFF ^ SUPLA_BIT_FUNC_CONTROLLINGTHEROLLERSHUTTER), 
powinienem zmienić ostatnią linię na:

Relay(-1, true, 0xFFFFFFFF ^ SUPLA_BIT_FUNC_CONTROLLINGTHEROLLERSHUTTER),
tak?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

zzrr wrote: Fri Dec 05, 2025 4:44 pm
vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 4:41 pm
:) Wiedziałem ze tak się stanie. Ale nie sadziłem że tak szybko👍👍👍
Bo trafiłeś na akcję demontażu bramki, która jest na strychu i ogrania całe piętro - przygotowywałem się do tego dłuższy czas ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 4:45 pm ...W wersji 0.9.175-05/12/2025 naciśniecie przycisku wyłącza termostat na stałe - co ciekawe on nadal przesyła temperaturę do bramki (fajna funkcja)....
Odświeżałem github co 10s. :lol: U mnie już też się wyłącza na stałe :P
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 8:24 am @LukiSpajder @lukasz06 Mam do Was prośbę - ja nie mam tej głowicy, więc mogę się opierać tylko na tym, co mi napiszecie. W związku z tym Wasze informacje muszą być w miarę precyzyjne, bo inaczej nic z nimi nie zrobię ;)

Może taki scenariusz:

1. głowica wyłączona, bramka wyłączona
2. włączamy bramkę,
3. włączamy głowicę ręcznie - co się dzieje?
4. wyłączamy głowicę ręcznie ?
5. włączamy głowicę z aplikacji ?
6. wyłączamy głowicę z aplikacji?
7. nastawy działają ? w obu kierunkach?
8. temperatura jest raportowana prawidłowo?
9. pisaliście, że ta głowica ma tryby boost, Eco itp. - jak się je włącza?
1. głowica wyłączona, bramka wyłączona
2. włączamy bramkę,

3. włączamy głowicę ręcznie - co się dzieje?
Jeśli w apce mam też off ,to po ustawieniu temperatury w głowicy nie spowoduje to zmiany stanu w apce
Logi
3. włączamy głowicę ręcznie - co się dzieje.rar

4. wyłączamy głowicę ręcznie ?

Działa poprawnie w apce też wskoczy off
Logi
4. wyłączamy głowicę ręcznie .rar
5. włączamy głowicę z aplikacji ?

Wskakuje od razu na ON - to oznacz że została ustawiona max temperatura zakresu pracy tj.30 stopni ale to nie jest boost
Logi
5. włączamy głowicę z aplikacji .rar

6. wyłączamy głowicę z aplikacji?

Działa ok
Logi
6. wyłączamy głowicę z aplikacji.rar
7. nastawy działają ? w obu kierunkach?

działa przekazuje to w obydwie strony
Logi
7. nastawy działają w obu kierunkach.rar

8. temperatura jest raportowana prawidłowo?

Prawidłowo , działa też termometr zewnętrzny wysyła korekty prawidłowo

9. pisaliście, że ta głowica ma tryby boost, Eco itp. - jak się je włącza?

I tak ma 8 trybów przyciskając pokrętło możemy zmienić 5 tj.

OFF ,Anti-Frost, Eco mode, Comforte mode, Programming mode .

Temperaturę dla tych trybów możemy przesłać przez GUI eco, anti, comfort - wtedy na głowicy wyświetla się ikona programu i danego trybu .

Aby włączyć tryb custom mode (ręczny ) przekręcamy pokrętło +/-, dodatkowo dając do końca minusem wyłączymy , do końca plusem otworzymy ją całkiem wyświetla wtedy on,

A tryb wakacyjny możemy włączyć tylko w apce wtedy na głowicy pojawia się znak walizki i ikonka trybu Anti-Frost

Boost - też tylko poleceniem załączymy wtedy pojawia się na wyświetlaczu czas na jaki ustawiliśmy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by LukiSpajder on Fri Dec 05, 2025 5:17 pm, edited 3 times in total.

Return to “Bramka ZigBee”