Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

v0.9.188. Sprawdziłem działanie przekaźnika. Pewnie już sprawdzone ale na wszelki wypadek napiszę. Przekaźnik ustawia właściwy stan po restarcie bramki. Nie da się w przekaźniku wymusić złego stanu ponieważ działa sprawdzenie względem termostatów co ok. 10-15s. Więc to jest to i jest "gitara" @vajera @klew. Dzięki w imieniu nie tylko swoim. Tak to właśnie powinno działać. Z resztą sami wiecie👍
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Mon Dec 08, 2025 3:40 pm
vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 3:10 pm
lukasz06 wrote: Mon Dec 08, 2025 2:59 pm @Vajera na czyn stanęło tą nieszczęsną głowicą?
Przywróciłem tę najlepiej działającą wersję, dodałem kilka datapoints, z tego co pisaliście to głowica na tym etapie współpracuje z Supla całkiem dobrze?
Ver.0.9.188 działa dobrze według Mnie 😉😁,
No i git ;)
Chociaż u Mnie testując ten PID z zewnętrznym termometrem to coś nie chce do grzać do zadanej temperatury a nie otworzy bardziej zastawki .
Producent tej głowicy prawdopodobnie nie przewidział takiego rozwiązania, jak zewnętrzny termometr. Pamiętajcie, że głowice Tuya nie mają mechanizmu przesyłania temperatury zewnętrznej, tak jak zaimplementowano to np. w TRVZB. Bramka "symuluje" ten proces wysyłając na bieżąco zmienną wartość kalibracji temperatury i to działa, ale nie znamy wewnętrznego mechanizmu algorytmu PID - może on np. bierze pod uwagę wewnętrzny pomiar i ignoruje kalibrację, bo ktoś pisząc firmware zapomniał o takiej możliwości?
A co do sonoff to podłączyłem go to bramki sonoff pokazało się aktualizacja 1.4.1 ale nie zdążyłem nic zrobić bo zanim zaktualizowałem w głowicy soft to postanowiłem zrobić aktualizacje bramki z 2.4.0 na 2.7.0 i tu już nie ma dostępnej aktualizacji dla głowicy najnowsza to 1.3.0 .
Ja zaobserwowałem jeszcze inne zjawisko - niektóre z moich TRVZB dostały 1.4.0 a jedna "tylko" 1.3.0?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 4:54 pm
Producent tej głowicy prawdopodobnie nie przewidział takiego rozwiązania, jak zewnętrzny termometr. Pamiętajcie, że głowice Tuya nie mają mechanizmu przesyłania temperatury zewnętrznej, tak jak zaimplementowano to np. w TRVZB. Bramka "symuluje" ten proces wysyłając na bieżąco zmienną wartość kalibracji temperatury i to działa, ale nie znamy wewnętrznego mechanizmu algorytmu PID - może on np. bierze pod uwagę wewnętrzny pomiar i ignoruje kalibrację, bo ktoś pisząc firmware zapomniał o takiej możliwości?
Wszystko zależy jaki tam jest algorytm. Kalibracji (jeśli jest dostępna) nie będzie ignorował na 99,9%. Łatwo to sprawdzić przełączając się na bramkę Tuya (lub eWelink) i ustawić największą możliwą korektę (np. 6 lub 9 stopni) nie ważne, czy plus czy minus. Wtedy widać jak się włącza i wyłącza w oparciu o korektę. Jeszcze takiej nie miałem (bluetooth, wifi, Zigbee), która by korektę ignorowała. I wracając do algorytmu. Ten PID może być tak zrobiony, że potrzebuje trochę czasu na "naukę" układu, w którym pracuje. Głowica może się "uczyć" w sensie automatycznego dostrajania (autotuningu) swoich parametrów (P, I, D) do charakterystyki danego systemu grzewczego, co poprawia stabilność i precyzję utrzymania temperatury, choć nie jest to uczenie się w sensie sztucznej inteligencji, a raczej optymalizacja w ramach zaprogramowanego algorytmu, na przykład za pomocą metody Zieglera-Nicholasa. Może my to nazwać "nauką" choć często mówię, że jest to "strojenie" albo "autotuning". No i nie ważne co to jest, ale trzeba dać trochę czasu głowicy i powinno się poprawić. Na początku może się to właśnie objawiać lekkim niedogrzewaniem lu przegrzewaniem pomieszczenia. Widać to doskonale na wykresie temperatury, jak z czasem coraz bardziej się "wypłaszcza".
Ja zaobserwowałem jeszcze inne zjawisko - niektóre z moich TRVZB dostały 1.4.0 a jedna "tylko" 1.3.0?
A ja trzymam jeszcze taką z 1.1.5 ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Mon Dec 08, 2025 5:13 pm Wszystko zależy jaki tam jest algorytm. Kalibracji (jeśli jest dostępna) nie będzie ignorował na 99,9%. Łatwo to sprawdzić przełączając się na bramkę Tuya (lub eWelink) i ustawić największą możliwą korektę (np. 6 lub 9 stopni) nie ważne, czy plus czy minus. Wtedy widać jak się włącza i wyłącza w oparciu o korektę. Jeszcze takiej nie miałem (bluetooth, wifi, Zigbee), która by korektę ignorowała. I wracając do algorytmu. Ten PID może być tak zrobiony, że potrzebuje trochę czasu na "naukę" układu, w którym pracuje. Głowica może się "uczyć" w sensie automatycznego dostrajania (autotuningu) swoich parametrów (P, I, D) do charakterystyki danego systemu grzewczego, co poprawia stabilność i precyzję utrzymania temperatury, choć nie jest to uczenie się w sensie sztucznej inteligencji, a raczej optymalizacja w ramach zaprogramowanego algorytmu, na przykład za pomocą metody Zieglera-Nicholasa. Może my to nazwać "nauką" choć często mówię, że jest to "strojenie" albo "autotuning". No i nie ważne co to jest, ale trzeba dać trochę czasu głowicy i powinno się poprawić. Na początku może się to właśnie objawiać lekkim niedogrzewaniem lu przegrzewaniem pomieszczenia. Widać to doskonale na wykresie temperatury, jak z czasem coraz bardziej się "wypłaszcza".
Za Wikipedią:
Ilustracją znacznych trudności związanych ze strojeniem regulatorów PID są wyniki przeglądów wykonane w zakładach przemysłowych. W jednym z przeglądów testowanie ponad tysiąca pętli sterowania w ponad stu zakładach pokazało, że ponad 30% zainstalowanych sterowników pracuje w trybie sterowania ręcznego, a 65% pętli pracujących w trybie sterowania automatycznego ma gorsze parametry jakościowe niż te pracujące w trybie ręcznego sterowania[1]. Inne dane z 2000 roku podają, że 80% sterowników jest niewłaściwie nastrojonych, 30% pracuje w trybie sterowania ręcznego, 25% wszystkich sterowników PID pracuje, wykorzystując domyślne nastawy fabryczne (co sugeruje, że nie były w ogóle strojone)
A ja trzymam jeszcze taką z 1.1.5 ;-)
Robiłem parę razy podejście do tematu, ale patrząc po tym ile czasu zajmuje proces aktualizacji oryginalnej bramce Sonoff, to mam spore wątpliwości do rozszerzania kodu bramki o taką funkcjonalność. Natomiast biorąc pod uwagę, że mam sporą nadwyżkę wolnych C6, spróbuję napisać oddzielny soft - tylko do aktualizacji.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Ja tak jak mówiłem używam głowice głównie w trybie 0/1 tą TRV801Z też bym przełączył ale chce ją potestować aby był pełny obraz jej działania w trybie PID , gdyby ktoś chciał zakupić taką . Ale z drugie strony nie wiem ile mi starczy cierpliwości na jej uczeni się :D ;)
Dam znać za jakiś czas jak to wygląda.

Co do bramki sonoff w wersji 2.7.0 to nie daje aktualizacji dla TRVZB ( nie potrzebnie aktualizowałem bramkę ale kto wiedział, z drugiej strony głowica działa poprawnie :D )

Tak bramka do wrzucania tylko plików aktualizacyjnych to była by fajna sprawa ,a softy są dostępne :D
Zibi_007

vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 5:33 pm
Ilustracją znacznych trudności związanych ze strojeniem regulatorów PID są wyniki przeglądów wykonane w zakładach przemysłowych. W jednym z przeglądów testowanie ponad tysiąca pętli sterowania w ponad stu zakładach pokazało, że ponad 30% zainstalowanych sterowników pracuje w trybie sterowania ręcznego, a 65% pętli pracujących w trybie sterowania automatycznego ma gorsze parametry jakościowe niż te pracujące w trybie ręcznego sterowania[1]. Inne dane z 2000 roku podają, że 80% sterowników jest niewłaściwie nastrojonych, 30% pracuje w trybie sterowania ręcznego, 25% wszystkich sterowników PID pracuje, wykorzystując domyślne nastawy fabryczne (co sugeruje, że nie były w ogóle strojone)
Ależ ja nigdzie na napisałem, że sterowanie PID jest doskonałe ;-). Baaa, sam miałem piec, który potrafiłem tak ręcznie wysterować, ze działał lepiej jak na "automacie" :lol: Sam kiedyś też pisałem taki program (do PID) i to wcale nie jest łatwe. A jeszcze dorobić do tego jakąś namiastkę uczenia (np. metodę Zieglera-Nicholasa) to już jest sztuka. Technika i rozwiązania informatyczne idą jednak do przodu i dobre strojenie (autotuning) mogą przynieść pożądane efekty. Do tego jeszcze SI i mamy komplet :lol:
Robiłem parę razy podejście do tematu, ale patrząc po tym ile czasu zajmuje proces aktualizacji oryginalnej bramce Sonoff, to mam spore wątpliwości do rozszerzania kodu bramki o taką funkcjonalność. Natomiast biorąc pod uwagę, że mam sporą nadwyżkę wolnych C6, spróbuję napisać oddzielny soft - tylko do aktualizacji.
Jak zwykle gotowy do testowania :D
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

LukiSpajder wrote: Mon Dec 08, 2025 6:24 pm Ja tak jak mówiłem używam głowice głównie w trybie 0/1 tą TRV801Z też bym przełączył ale chce ją potestować aby był pełny obraz jej działania w trybie PID , gdyby ktoś chciał zakupić taką . Ale z drugie strony nie wiem ile mi starczy cierpliwości na jej uczeni się :D ;)
I to jest słuszna koncepcja :)
Co do bramki sonoff w wersji 2.7.0 to nie daje aktualizacji dla TRVZB ( nie potrzebnie aktualizowałem bramkę ale kto wiedział, z drugiej strony głowica działa poprawnie :D )

Tak bramka do wrzucania tylko plików aktualizacyjnych to była by fajna sprawa ,a softy są dostępne :D
Jakbyś wiedział, że się przewrócisz, to byś usiadł :lol: Jak @vajera coś wymyśli (napisze) to będziemy razem testować :)
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 3:10 pm

Przywróciłem tę najlepiej działającą wersję, dodałem kilka datapoints, z tego co pisaliście to głowica na tym etapie współpracuje z Supla całkiem dobrze?
No i git ;)
Chociaż u Mnie testując ten PID z zewnętrznym termometrem to coś nie chce do grzać do zadanej temperatury a nie otworzy bardziej zastawki .
A co do sonoff to podłączyłem go to bramki sonoff pokazało się aktualizacja 1.4.1 ale nie zdążyłem nic zrobić bo zanim zaktualizowałem w głowicy soft to postanowiłem zrobić aktualizacje bramki z 2.4.0 na 2.7.0 i tu już nie ma dostępnej aktualizacji dla głowicy najnowsza to 1.3.0 .
To ja już nic nie wiem, u mnie nie działa dokońca prawidłowo v.0.1.184
Ja opieram się o wbudowany termometr, często mi przegrzewa pomieszczenie.
Chciałbym Cię zapytać w jaki sposób aplikacja odbiera z głowicy w jakim stopniu otwary jest zawór,
bo wydaje mi się, że nie zawsze jest to zgodn z pawdą.
Jeśli chodzi o nastawy z aplikacji to wszystko pasuje, ale odwotnie, czyli głowica aplikacja nie współgra.
Np nie mogę tera zmniejszyć temperatury poniżej 19 stopni, bo jeśli to zrobię to ręcznie, głowica zmienia ją automatycznie na 22.
Zdaję sobie sprawę, że jest z nią dużo pracy jeszcze, więc chyba ją zwrócę poprostu, póki nie jest za późno ;)
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

LukiSpajder wrote: Mon Dec 08, 2025 6:24 pm Ja tak jak mówiłem używam głowice głównie w trybie 0/1 tą TRV801Z też bym przełączył ale chce ją potestować aby był pełny obraz jej działania w trybie PID , gdyby ktoś chciał zakupić taką . Ale z drugie strony nie wiem ile mi starczy cierpliwości na jej uczeni się :D ;)

Co do Sonoff, jak pisłem wcześniej ma wyjść jakaś aktualizacja przed świętami. Ja testuję 1.4.2, ale tylko na jednej głowicy, reszta też mam1.3.0, bramka 2.7.0.
Niewiele widać bo apka nic nie pokazuje, ale głowica chodzi w PID
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

lukasz06 wrote: Mon Dec 08, 2025 6:46 pm

No i git ;)

To ja już nic nie wiem, u mnie nie działa dokońca prawidłowo v.0.1.184
Ja opieram się o wbudowany termometr, często mi przegrzewa pomieszczenie.
Chciałbym Cię zapytać w jaki sposób aplikacja odbiera z głowicy w jakim stopniu otwary jest zawór,
bo wydaje mi się, że nie zawsze jest to zgodn z pawdą.
Jeśli chodzi o nastawy z aplikacji to wszystko pasuje, ale odwotnie, czyli głowica aplikacja nie współgra.
Np nie mogę tera zmniejszyć temperatury poniżej 19 stopni, bo jeśli to zrobię to ręcznie, głowica zmienia ją automatycznie na 22.
Zdaję sobie sprawę, że jest z nią dużo pracy jeszcze, więc chyba ją zwrócę poprostu, póki nie jest za późno ;)
Ja testuje tą ver.0.9.188 i wychodzi że działa ale może dlatego że zwiększyłem dp_id 9 na 35 stopni ( max temperatura do ustawienia ), tryb komfort na 35 stopni , tryb eco 35 stopni , tryb antifrost 35 stopni . Wtedy zostaje tylko jeden tryb naciska i przełączy na program Supla , drugi raz naciska na ręczny Supla ( chociaż nie za każdym razem ale może za szybko z jednego trybu na drugi :D ) . Za to jeśli jest program Supla i pokrętłem przekręcę to wskakuje na ręczy - i nawet to jest intuicyjne.

Ale może coś mi umknęło przy testowaniu.

Sprawdzę jeszcze jak ustawię te nominalne nastawy trybu głowicy co robi bramka

Return to “Bramka ZigBee”