Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Tue Dec 09, 2025 12:11 pm
lukasz06 wrote: Tue Dec 09, 2025 11:09 am
vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 10:32 pm

Sprawdź proszę 0.9.189-08/12/25.
Wesrsja 0.9.190.
Podobna sytuacja. Zmieniam wpierw na 20 stopni (obojętnie - aplikacja, czy głowica), jest dobrze.
Zmieniam dalej na 19 stopni i teraz nie przełącza się w tryb program, ale sam zmienia nastawę na 22 (tryb comfort) i zaczyna mi grzać.
Tak jak pisałem, problemem są te nastawy trybów, które po wykryciu temp odpowiadającej danemu trybowi automatycznie przełączają głowicę na ten tryb. Czyli należałoby zmienić ich wartości na powiedzmy 34-35 lub 5-6, żeby ich ktoś przypadkiem nie włączył. Chyba, że idzie to jakoś wyłączyć całkowicie?
Zobacz 0.9.191-09/12/25
Wrzucam kilka logów
Ogólnie te problemy o których pisałem wcześniej zniknęły, ale pojawiły się nowe :lol:
Teraz nie mogę zejść poniżej tych 19stopni bo robi korektę do tej co była przed 19
Np było 19,5 chcę zmienić na 18 ,17 obojętnie to wraca do tych 19. Tak samo jest z nastepnym trybem (chyba 16stopni), nie miżna zejść ponizej , ani powyżej bo zawze wraca do temp z przed nastawy. Mówię tu o nastawach z głowicy.
Jeśli zrobimy to samo w apikacji to termostat w Supli "trzyma" tą wybraną temp np 19, ale na głowicy przeskakują ciągle ikony
trybu comfort/eco i wtedy na głowicy nie możemy już wogóle nic zmienić.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Tue Dec 09, 2025 3:20 pm
lukasz06 wrote: Tue Dec 09, 2025 11:09 am

Wesrsja 0.9.190.
Podobna sytuacja. Zmieniam wpierw na 20 stopni (obojętnie - aplikacja, czy głowica), jest dobrze.
Zmieniam dalej na 19 stopni i teraz nie przełącza się w tryb program, ale sam zmienia nastawę na 22 (tryb comfort) i zaczyna mi grzać.
Tak jak pisałem, problemem są te nastawy trybów, które po wykryciu temp odpowiadającej danemu trybowi automatycznie przełączają głowicę na ten tryb. Czyli należałoby zmienić ich wartości na powiedzmy 34-35 lub 5-6, żeby ich ktoś przypadkiem nie włączył. Chyba, że idzie to jakoś wyłączyć całkowicie?
Zobacz 0.9.191-09/12/25
Wrzucam kilka logów
Ogólnie te problemy o których pisałem wcześniej zniknęły, ale pojawiły się nowe :lol:
Teraz nie mogę zejść poniżej tych 19stopni bo robi korektę do tej co była przed 19
Np było 19,5 chcę zmienić na 18 ,17 obojętnie to wraca do tych 19. Tak samo jest z nastepnym trybem (chyba 16stopni), nie miżna zejść ponizej , ani powyżej bo zawze wraca do temp z przed nastawy. Mówię tu o nastawach z głowicy.
Jeśli zrobimy to samo w apikacji to termostat w Supli "trzyma" tą wybraną temp np 19, ale na głowicy przeskakują ciągle ikony
trybu comfort/eco i wtedy na głowicy nie możemy już wogóle nic zmienić.
Zanim spojrzę w logi to wypróbujcie jeszcze 0.9.192-09/12/25.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Dzisiaj dotarło. No to troszku się pobawimy :D
Ciekawi mnie czy na tych co dzisiaj przyszły będzie to wskazanie procentowe otwarcia głowicy.
zukupy2.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Kuba.DeX

zzrr wrote: Tue Dec 09, 2025 3:44 pm Dzisiaj dotarło. No to troszku się pobawimy :D
Ciekawi mnie czy na tych co dzisiaj przyszły będzie to wskazanie procentowe otwarcia głowicy.

zukupy2.jpg
Na moich jest (dostawa miesiąc temu) ale nie przyjmują zewnętrznych temperatur :D

Po co Ci tyle ściennych? Masz aż tyle wyprowadzeń? :D
KrzysztofS
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Kuba.DeX wrote: Tue Dec 09, 2025 5:24 pm
zzrr wrote: Tue Dec 09, 2025 3:44 pm Dzisiaj dotarło. No to troszku się pobawimy :D

zukupy2.jpg
Na moich jest (dostawa miesiąc temu) ale nie przyjmują zewnętrznych temperatur :D

Może będzie ich używać tak jak ja chcę i pisał @Zibi_007 - jako termostat nadrzędny, czyli taki HM z Auratona. @Zibi_007 pokazywał też jak odłączył przekaźnik żeby nie cykał. Ja też zamówiłem. Czekam na dostawę i montaż 😄
zzrr

Tutaj prace różne trwają i eksperymenty :P ;)
A tak na poważnie to nie mam wyprowadzeń o ile dobrze zrozumiałem że chodzi o wyprowadzenia na ich kablowe podlaczenie. Jeśłi źle zrozumiałem to mnie popraw a jak dobrze to będzie to opcja ze sterowaniem głowicy z panelu termostatu ściennego. Bo taką opcję można zrobić i działa. Osobiście sprawdziłem na pierwszej sztuce która przyszła wcześniej. Tylko wtedy to był ZWT100 :) A teraz te testuję. Oczywiście było by za kolorowo gdyby wszystko szło gładko. Pierwszy chyba uszkodzony bo jakiś komunikat o przekroczonym prądzie, Drugi zadziałał. Zaraz zobaczę trzeci :)
Kuba.DeX

zzrr wrote: Tue Dec 09, 2025 5:48 pm
Tutaj prace różne trwają i eksperymenty :P ;)
A tak na poważnie to nie mam wyprowadzeń o ile dobrze zrozumiałem że chodzi o wyprowadzenia na ich kablowe podlaczenie. Jeśłi źle zrozumiałem to mnie popraw a jak dobrze to będzie to opcja ze sterowaniem głowicy z panelu termostatu ściennego. Bo taką opcję można zrobić i działa. Osobiście sprawdziłem na pierwszej sztuce która przyszła wcześniej. Tylko wtedy to był ZWT100 :) A teraz te testuję. Oczywiście było by za kolorowo gdyby wszystko szło gładko. Pierwszy chyba uszkodzony bo jakiś komunikat o przekroczonym prądzie, Drugi zadziałał. Zaraz zobaczę trzeci :)
Tak, o wyprowadzenie na przekaźnik do pieca chodziło. Ale tak jak @KrzysztofS, bez przekaźnika nie cyka i nie zjada prądu na cewkę. Jakby tylko moje TRV06 chciały przyjmować temperatury z zewnątrz to bym też takie zmajstrował. A tak trzeba Sonoffy kupić, chyba, że @vajera coś wymyśli z tymi głowicami jak mu wyślę :)
zzrr

KrzysztofS wrote: Tue Dec 09, 2025 5:43 pm Może będzie ich używać tak jak ja chcę i pisał @Zibi_007 - jako termostat nadrzędny, czyli taki HM z Auratona. @Zibi_007 pokazywał też jak odłączył przekaźnik żeby nie cykał. Ja też zamówiłem. Czekam na dostawę i montaż 😄
Tak dokładnie tak będą używane jak pisał Zibi i tak jak pokazałem na filmiku że to działa ;)
viewtopic.php?p=219779#p219779
zzrr

Kuba.DeX wrote: Tue Dec 09, 2025 5:53 pm Tak, o wyprowadzenie na przekaźnik do pieca chodziło. Ale tak jak @KrzysztofS, bez przekaźnika nie cyka i nie zjada prądu na cewkę. Jakby tylko moje TRV06 chciały przyjmować temperatury z zewnątrz to bym też takie zmajstrował. A tak trzeba Sonoffy kupić, chyba, że @vajera coś wymyśli z tymi głowicami jak mu wyślę :)
Wyprowadzenie na przekaźnik na bazie power swich Zigbee tez połaczonego do bramki o którym mowa od kilku dni a od wczoraj "odpalone" z pełną obsługą (no... z takim zabezpieczeniem) :) To nawet nie dla mnie ale też lubię pomagać żeby nie było, od czasu do czasu ;)
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Tue Dec 09, 2025 3:43 pm
lukasz06 wrote: Tue Dec 09, 2025 3:20 pm
Zanim spojrzę w logi to wypróbujcie jeszcze 0.9.192-09/12/25.
Wgrałem wszystko od nowa i tak każdy z tych trybów głowicy antifrost , Eco, comfort daje tryb ręczny w Supli , pojawienie trybu program przełączy na program w Supli . Wtedy gdy damy na wyłącz w Supli głowicy się wyłączy , następnie gdy włączymy w apce to głowica się nie włączy pokaże 4,5 stopnia i będzie wyłącznika .

Może niech zerknie jeszcze @lukasz06 , aby potwierdzi to .
Bo jak wgrałem aktualizację potem wróciłem do ver.189 to mi już nie chciała głowica działać jak wcześnie , dopiero wszystko zresetowałem .

Return to “Bramka ZigBee”