ESP8266 Primary GUI - Termostat

lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

@krycha88 nie bądź taki zamknięty ;)
Jeśli wstydzisz się, bo masz bałagan w kodzie, to zrób porządek i podziel się źródłami na githubie. Może ktoś na tej bazie, tak jak Ty na bazie Primary GUI od @Espablo, dopisze coś jeszcze?
Nie zapominaj, że otwarte jest lepsze :)
Image
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
maniakson

fracz wrote: Tue Sep 24, 2019 6:36 am Pytam o kod. Supla jest otwartym oprogramowaniem.

viewtopic.php?f=6&t=4935
W imieniu użytkowników których wiedza ogranicza się do wgrywania gotowców chciałem bardzo podziękować o troskę. Oby tak dalej.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

maniakson wrote: Tue Sep 24, 2019 9:37 am
fracz wrote: Tue Sep 24, 2019 6:36 am Pytam o kod. Supla jest otwartym oprogramowaniem.

viewtopic.php?f=6&t=4935
W imieniu użytkowników których wiedza ogranicza się do wgrywania gotowców chciałem bardzo podziękować o troskę. Oby tak dalej.
Nie wiem, ale się wypowiem....
Ci sami użytkownicy o których piszesz mają również pretensje, że oprogramowanie, którego użyli zostało przez autora porzucone i nikt go dalej nie wspiera. Nikt nie poprawia błędów i nikt nie rozwija. Zaskoczeni są również, że pojawiły się krytyczne luki w bezpieczeństwie i zostali na lodzie ponieważ nikt tego nie chce poprawić. Najbardziej są zdziwieni jak autor który tak wspaniałomyślnie udostępnił binarki dla ich sprzętu zostawił w środku backdora i może zdalnie włamać się do ich sieci czy też po prostu kontrolować ich urządzenia.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
krycha88
Been thanked: 5 times

Dzisiaj wieczorem udostępnię cały kod, bo widzę, że robicie niepotrzebną gówno burzę. Straciłem ochotę na rozwijanie tego projektu musicie sobie poczekać, aż w końcu zostanie udostępnione docelowe rozwiązanie.

Z drugiej strony ile jest projektów gdzie kod jest udostępniony i tak nikt go nie poprawia... a pewnie tyle samo jest projektów gdzie udostępnione są same biny i nie są usuwane jak w tym wątku.

Pozdro
https://gui-generic-builder.supla.io/
makrz

krycha88 wrote: Tue Sep 24, 2019 10:26 am Dzisiaj wieczorem udostępnię cały kod, ...

Pozdro
No i oto chodzi. Tak to jest, że jeśli korzystasz z czyjejś pracy to udostępniasz również swoją.
A potem ktoś inny skorzysta, udostępni itd.
Zrobiłeś kawał dobrej roboty i brawo!
Proponuję mniej niepotrzebnych złych emocji, fochów.
Przemkiem i Wojtkiem się nie przejmuj (za bardzo) - oni tak muszą :)
Myślę, że jak ciśnienie zejdzie to zobaczymy Twoje nowe projekty, czego Tobie i sobie życzę.
Pozdrawiam.
krycha88

pzygmunt wrote: Tue Sep 24, 2019 10:16 am Najbardziej są zdziwieni jak autor który tak wspaniałomyślnie udostępnił binarki dla ich sprzętu zostawił w środku backdora i może zdalnie włamać się do ich sieci czy też po prostu kontrolować ich urządzenia.
A czy mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć jak użytkownik nie pobierając z oficjalnych repo może zweryfikować zawartość binów? udostepniony kod źródłowy nigdy nie powie co jest umieszczone w skompilowanym pliku ;) idąc tą droga powinno się zabronić wrzucania skompilowanych projektów których jest mnóstwo na forum.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie traktuj mojej odpowiedzi osobiście. To, że stwierdziłem fakt nie znaczy, że umieściłeś coś niebezpiecznego w swoim kodzie.
Niemniej jednak jesteś osobą anonimową i nie mogę też tego wykluczyć.

Mając źródła można je zweryfikować i skompilować sobie własną binarkę.
Bez nich sprawa się komplikuje. Bez opensource dzisiejszy świat oprogramowania wyglądałby zgoła odmiennie.

Nagłówek licencyjny nie został umieszczony w każdym pliku bez powodu.
Licencja jasno określa zasady.

Koniec Kropka
SUPLA.... Nareszcie w domu.
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Rozwijanie kodu na licencji GPL wymaga by źródła były publiczne. Każda osoba która tego nie robi nie rozumie na czym polega otwartość projektu i wyrządza krzywdę w ogólności pomimo dzielenia się swoimi umiejętnościami programistycznymi.
maniakson wrote: Tue Sep 24, 2019 9:37 am W imieniu użytkowników których wiedza ogranicza się do wgrywania gotowców chciałem bardzo podziękować o troskę. Oby tak dalej.
Gdyby nie ta troska, nie miałbyś czego wgrywać.

@krycha88, dzięki za zrozumienie, trzymam kciuki za rozwój Twojego rozwiązania. Proponuję by przenieść wątek do działu "Projekty użytkowników".
Dawid84

tijo wrote: Mon Sep 23, 2019 6:32 pm
Dawid84 wrote: Mon Sep 23, 2019 8:21 am Ok popoludniu sprawdze 8-)
i jak sprawdzałeś?? bo mi chyba coś nie siadło...wgrałem, pojawiła się sieć, wpisuję konfigurację, i daje save. Po 2-3 połączenie zostało zerwane i brak komunikacji z sonoff-em

Dziś miałem trochę czasu wgrałem soft do basica wszystko ok po restarcie urządzenia rozglasza sieć wszedłem 192.168.4.1 niebardzo wiem do czego jest pole ustawienia administratora ???
Do tego momentu wszystko przebiegało OK, ale nie umiemumiem ponownie wprowadzić go w tryb konfiguracji przycisk nacisniety 5 sec. i nic sie nie dzieje na stronie supla.org też niewidze urządzenia najlepsze jest to że jak odlacze od zasilania i podlacze to pojawia się sieć rozglaszana ale nie idzie się połączyć i po chwili znika.
Pozdrawiam
Dawid
krycha88

Dawid84 wrote: Tue Sep 24, 2019 7:34 pm
tijo wrote: Mon Sep 23, 2019 6:32 pm
Dawid84 wrote: Mon Sep 23, 2019 8:21 am Ok popoludniu sprawdze 8-)
i jak sprawdzałeś?? bo mi chyba coś nie siadło...wgrałem, pojawiła się sieć, wpisuję konfigurację, i daje save. Po 2-3 połączenie zostało zerwane i brak komunikacji z sonoff-em

Dziś miałem trochę czasu wgrałem soft do basica wszystko ok po restarcie urządzenia rozglasza sieć wszedłem 192.168.4.1 niebardzo wiem do czego jest pole ustawienia administratora ???
Do tego momentu wszystko przebiegało OK, ale nie umiemumiem ponownie wprowadzić go w tryb konfiguracji przycisk nacisniety 5 sec. i nic sie nie dzieje na stronie supla.org też niewidze urządzenia najlepsze jest to że jak odlacze od zasilania i podlacze to pojawia się sieć rozglaszana ale nie idzie się połączyć i po chwili znika.
Masz tak naprawdę dwa tryby konfiguracji GUI-zielone sieć się rozgłasza, ustawiasz wtedy gpio i inne rzeczy związane z urządzeniem. Wejść ponownie można przez przytrzymanie przez 5s przycisku ustawionego w konf, domyślnie jest to GPIO0.

Drugi tryb konfiguracji GUI-niebieskie. Jeżeli prawidłowo skonfigurowałeś urządzenie i połączyło się do sieci wifi to musisz wejść na IP przyznane przez router.

Ustawienia administracyjne to login i hasło dla trybu drugiego aby dało się na niego zalogować.
Last edited by krycha88 on Wed Sep 25, 2019 6:39 am, edited 1 time in total.

Return to “Projekty użytkowników”