GUI Generic

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja bym w powiadomienia nie brnął. To powinno być ogarnięte po stronie serwera (albo dodatków webowych).
Tak czy siak, aby wysłać powiadomienie potrzebny jest dostęp do sieci.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88
Been thanked: 5 times

4lger wrote: Thu Feb 04, 2021 7:26 pm Witam, czy można się spodziewać powiadomień Pushover dla kontaktronów?
Dla mnie byłoby to bardziej praktyczne. Coś w rodzaju alarmu.
Teraz też możesz to zrealizować pod przekaźnik ustaw przycisk który nim steruje

Powiadomienia nie będą w żaden inny sposób rozwijane niż w aktualnej postaci trzeba poczekać na wsparcie po stronie clouda.
https://gui-generic-builder.supla.io/
dobo

Robert Błaszczak wrote: Thu Feb 04, 2021 7:28 pm Czytam ten wątek i tak sobie myślę, że @krycha88 za chwilę będzie jednak wolał wydawać frytki, niż ogarniać "chciejstwo" użytkowników :lol: :lol: :lol: .
Robert nie podpowiadaj bo jak @krycha88 zatrudni się w McDonalds to kto ogarnie GUI Generic. ;)
pilcu

dobo wrote: Thu Feb 04, 2021 1:46 pm
pilcu wrote: Thu Feb 04, 2021 10:49 am Ja tam generalnie potrzebuję tylko jednego przycisku, więc może i wystarczy tej pamięci? :D
Aż tak to nie ograniczajmy kolegi. :D
Nie ukrywam, że zależy mi na tym jednym przycisku z linkiem, bo ułatwiłoby mi to sporo sterowanie jednym obwodem w domu.
Gang

Mac to pół biedy...
Gorzej jak nam Go zabierze tuya albo amazon, chociaż patrząc na tempo krychy Alexa zaczęła by gadać po polsku w 3 dniu Jego pracy, a w drugim tygodniu doszedł by śląski i kaszubski...
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
pilcu

https://youtu.be/_l0jUUO5TPM
Tak wkomponowałem OLEDa 0.96 w gniazdko. Pod wyswietlaczem jest podklejony przycisk dotykowy, a w dziurce nad BME280. Zależy mi na dodaniu tego linka bezpośredniego, bo ten przycisk właśnie miałby sterować oświetleniem, tyle że przełączając inny moduł.
Pawele

klew wrote: Thu Feb 04, 2021 6:12 pm
Pawele wrote: Thu Feb 04, 2021 5:56 pm Będą w przyszłości obslugiwane np. pomiary napięcia czy analogowe wyjścia czujnika typu np. wilgotności? (czy jakiekolwiek urządzenia, które można wykorzystać do stacji pogodowej)
Jeśli masz na myśli jakiś konkretny czujnik, to daj znać jaki. Co do typów kanałów jesteśmy ograniczeni tym co wspiera supla. Jak będzie dostępny kanał ogólnego przeznaczenia, to będzie można dodać więcej rzeczy
Kiedyś widziałem, że "podstawiano" niektóre rzeczy pod inne (np. woltomierz pod temperaturę).
Nie to, że ja "chcę" - tak tylko mówię, że np. taki anenometr WH-SP-WS01 fajnie jakby kiedyś był dostępny w GUI. Ten soft daje duże możliwości pod względem stworzenia sobie stacji pogody na jednym wemosie - co dla kogoś zielonego, który tylko korzysta z gotowych softów (ja :D) jest naprawdę super rozwiązaniem.

A co do kilku Ds18B20 - jeśli planuję umieścić 3-4 takie termometry na kablu około 3-4 metry, to lepiej podłączyć to pod 3,3V czy pod 5V? I 4,7 k rezystor czy jakiś inny?
dobo

krycha88 wrote: Thu Feb 04, 2021 7:00 pm A czy w poprzedniej wersji było dobrze? Nie ma możliwości takiej konfiguracji, dodaj sobie drugi MCP.
Z tego co pamiętam to raczej tak ale mogę sprawdzić.
[email protected]

Macie moze jakiś pomysł dlaczego tak gubi pomiary?

Zaczelo sie to dziać po wgraniu wersji 1.1.18. (na wyższej jeszcze nie probowałem).

Wemos d1 + 4x ds18b20 i to samo na basic + 4x ds18b20. Dzieje się to tylko na 1 ds'ie i zawsze tym samym. Na wcześniejszych wersjach GENERIC GUI (nie pamiętam dokladnie na której ale temat mial okolo 30stron dopiero) takie zaniki pomiaru nie występowaly.

Nie zmieniałem nic w sprzęcie tylko wgrałem 1.1.18 i się zaczęły takie kwiatki.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

[email protected] wrote: Fri Feb 05, 2021 6:34 am Macie moze jakiś pomysł dlaczego tak gubi pomiary?

Zaczelo sie to dziać po wgraniu wersji 1.1.18. (na wyższej jeszcze nie probowałem).

Wemos d1 + 4x ds18b20 i to samo na basic + 4x ds18b20. Dzieje się to tylko na 1 ds'ie i zawsze tym samym. Na wcześniejszych wersjach GENERIC GUI (nie pamiętam dokladnie na której ale temat mial okolo 30stron dopiero) takie zaniki pomiaru nie występowaly.

Nie zmieniałem nic w sprzęcie tylko wgrałem 1.1.18 i się zaczęły takie kwiatki.
Próbowałeś wgrać starszy soft?
Próbowałeś dać tego DS-a samemu bez innych?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “GUI Generic”