Shelly1PM - supla - powiadomienie (pushover) o braku poboru

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Wed Mar 15, 2023 8:58 am Sprawdziłem to u siebie (publiczny serwer) i działa bez problemu.
Ustawiłem wyłącznie:
1. "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów": {{state(26818).phases[0].powerActive <= 0}}
2. Wysłanie powiadomienia

Bez problemu działa.

Jeśli nie działa Ci to na prywatnej instancji, to możliwe, że webhooki jakoś nie przechodzą między serwerem skryptów a Cloudem.
chyba nie. Kolega może mieć rację. Wczoraj wpisałem warunki dla testów i 4 razy testowałem (chyba wystarczająco jak na poradę) i wszystko było OK dlatego też mu pisałem, że coś robi źle. Niestety potem przez 3h nie udało mi się tego powtórzyć. Nie działa i koniec a robię na cloudzie.
Jakoś tuż po północy wszystko wywaliłem i jeszcze raz wpisałem testową scenę i ruszyła. I tak mnie naszło, że już komp był wyłączony i robiłem z tel. więc może problem istnieje w zależności od przeglądarki. Na czym testujesz? Linux/win?
YoMan

Ja testowałem przez chrome w windows, ale dziwne jak to by miało mieć wpływ na to co wpisuje, sprawdzę z telefonu jak będę w domu
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Wed Mar 15, 2023 12:25 pm
klew wrote: Wed Mar 15, 2023 8:58 am Sprawdziłem to u siebie (publiczny serwer) i działa bez problemu.
Ustawiłem wyłącznie:
1. "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów": {{state(26818).phases[0].powerActive <= 0}}

Bez problemu działa.

Jeśli nie działa Ci to na prywatnej instancji, to możliwe, że webhooki jakoś nie przechodzą między serwerem skryptów a Cloudem.
chyba nie. Kolega może mieć rację. Wczoraj wpisałem warunki dla testów i 4 razy testowałem (chyba wystarczająco jak na poradę) i wszystko było OK dlatego też mu pisałem, że coś robi źle. Niestety potem przez 3h nie udało mi się tego powtórzyć. Nie działa i koniec a robię na cloudzie.
Jakoś tuż po północy wszystko wywaliłem i jeszcze raz wpisałem testową scenę i ruszyła. I tak mnie naszło, że już komp był wyłączony i robiłem z tel. więc może problem istnieje w zależności od przeglądarki. Na czym testujesz? Linux/win?
Nie ma to raczej znaczenia jakiej przeglądarki używasz.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan

klew wrote: Wed Mar 15, 2023 1:00 pm
YoMan wrote: Wed Mar 15, 2023 12:25 pm
Ustawiłem wyłącznie:

Bez problemu działa.

dlatego jestem taki zdziwiony/zaskoczony :) - dzisiaj będę testował dalej
YoMan

Testowałem teraz przez Operę , scena od nowa, nawet z prostym warunkiem {{state(122).on}} tez nie wysyła powiadomienia, mimo, że widzi poprawnie zmianę stanu :( żadne powiadomienia nie przychodzą. Jak tylko dodam warunek czasu (* * * * *) to co 10 minut jeśli tylko warunek jest spełniony przychodzi powiadomienie, ale to nie rozwiązuje mojego problemu, bo po zmianie stanu potrzebuje tylko jedno powiadomienie :D
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

A testowe powiadomienie z Supla Scripts przychodzi?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
slavo_s2k

Tak, bez problemu
Screenshot_20230315_211142.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

klew wrote: Wed Mar 15, 2023 1:00 pm
no to błędny trop. Teraz działa za każdym razem.
Zmieniasz i poprawiasz istniejącą scenę czy tworzysz nową? Spróbuj ją zrobić od nowa i nie wpisuj wyzwalacza tylko skopiuj z naszych postów i tylko zmień ID (głupie ale trzeba próbować wszystkiego)
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wg mnie nie docierają webhooki o zmianie stanu.

Spróbuj ustawić scenę uruchamianą zmianą stanu przekaźnika - łatwiej będzie testować. Scena też nie musi wysłać powiadomień ,- na testy może przełączać inny przekaźnik.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
slavo_s2k

Zrobiłem test, włączenie przekaźnika miało przełączyć stan innego, powiadomienie pozostawiłem. Niestety taki sam efekt, komunikat o spełnieniu warunku się zmienia, ale nic się nie realizuje, ręczne wywołanie sceny jak spełniony warunek to przełącza wybrany przekaźnik i wysyła powiadomienie. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, przy logowaniu do scripts mam wybór logowania z Supli
scripts1.jpg
niestety wybierając tę opcję mam następujący błąd:
scripts2.jpg
Muszę się logować przez "Inne metody logowania" -> "Zaloguj się loginem i hasłem do SUPLA Scripts"
scripts3.jpg
może tutaj jest jakiś problem?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”