Ciężkie nowego początki

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Brnąc dalej w szare i ciemne zakamarki SD, c++ i Arduino ..... zagwozdka taka:
chcę wysłać powiadomienie z urządzenia

Code: Select all

Supla::Notification::SendF
i podać w tytule lub treści nazwę tego kanału. Na razie wyłuskałem jak przesłać domyślną nazwę ustawioną w kodzie ale ją potem zmieniamy w cloud.
Jak mogę wyciągnąć z clouda tę informację?
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Thu Sep 12, 2024 2:29 pm Na razie wyłuskałem jak przesłać domyślną nazwę ustawioną w kodzie ale ją potem zmieniamy w cloud.
Jak mogę wyciągnąć z clouda tę informację?
Aktualnie urządzenie nie ma dostępu do nazwy ustawionej w Cloud.
Jedyna opcja to odpytanie Clouda poprzez API, ale to trzeba zestawić połączenie szyfrowane, ustawić klucze i jakieś inne rzeczy. Ja tego nigdy nie robiłem, ale na forum gdzieś kiedyś ktoś o tym pisał ;P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan

Hmmm.... a nie powinno to być jakieś.... prostsze? Może w formie mapowania? Przecież komunikaty idą przez serwer
YoMan

YoMan wrote: Thu Sep 12, 2024 4:28 pm Hmmm.... a nie powinno to być jakieś.... prostsze? Może w formie mapowania? Przecież komunikaty idą przez serwer
Nie ma takiej wiadomości na interfejsie server-urządzenie.
Także jest, jak jest :P.
YoMan

klew wrote: Thu Sep 12, 2024 4:35 pm
YoMan wrote: Thu Sep 12, 2024 4:28 pm Hmmm.... a nie powinno to być jakieś.... prostsze? Może w formie mapowania? Przecież komunikaty idą przez serwer
To może jakiś issue żeby było inaczej? ;)
YoMan

YoMan wrote: Thu Sep 12, 2024 4:49 pm
klew wrote: Thu Sep 12, 2024 4:35 pm
To może jakiś issue żeby było inaczej? ;)
Boję się, że ktoś wpadnie na pomysł przesyłania danych do urządzenia za pomocą zmiany nazwy kanału :p

Możesz dodać issue, ale obawiam się że to utknie w poczekalni na lata.
YoMan

klew wrote: Thu Sep 12, 2024 5:03 pm
Boję się, że ktoś wpadnie na pomysł przesyłania danych do urządzenia za pomocą zmiany nazwy kanału :p

Możesz dodać issue, ale obawiam się że to utknie w poczekalni na lata.
Nie powiem żeby nie korciło ... ;)

Ale tak na serio ... chciałbym wysłać info o rozładowanej baterii. Przy kilku sensorach zrobi się problem bo ponazywam pokój, kuchnia, ogród ... nie zapamietam ktory był 1 2,3. To może inaczej rozwiązać ... udostępnić powiadomienia dla showbatterylevel? Teraz trzeba osobny kanał zrobić.
YoMan
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

A nie możesz na przykład zrobić komunikatu ustawianego w webserwerze, tak jak ja to zrobiłem w swoim czuj iku bateryjnym, wtedy zakładasz na przykład do kuchni czujnik i ustawiasz w webserwerze nazwę pomieszczenia. Nie musisz kanałów do tego ustawiać.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
klew

Tutaj można zrobić jeszcze jedną rzecz.
Powiadomienie można wysyłać dla kanału, a nie dla całego urządzenia. Wtedy w Cloud masz do skonfigurowania osobno powiadomienie dla każdego kanału i tam możesz np. ustawić nazwę kanału w tytule powiadomienia.

Jeszcze mam jeden pomysł (wymagający zmian na serwerze) ale chyba byłby on dość prosty. Można pomyśleć nad dodaniem "zmiennej" {name}, w której miejsce serwer będzie podstawiał aktualną nazwę kanału.
YoMan

veeroos wrote: Wed Sep 18, 2024 12:49 pm A nie możesz na przykład zrobić komunikatu ustawianego w webserwerze, tak jak ja to zrobiłem w swoim czuj iku bateryjnym, wtedy zakładasz na przykład do kuchni czujnik i ustawiasz w webserwerze nazwę pomieszczenia. Nie musisz kanałów do tego ustawiać.
jest to jakies rozwiązanie natomiast jakoś bardziej logiczne wydawalo mi się zeby zglaszal z nazwą w cloud - wtedy jest spojnie i bezkonfliktowo. Inaczej musisz zmieniac w dwoch miejscach nazwę jeżeli zmienisz umiejscowienie czujnika (lub dokładasz nowy ... lub robisz bazę czujnikow 1,2,3,... i po umiejscowieniu przypisujesz im nazwy w cloud - tak jak to sie robi z wszystkimim modułami)
YoMan

Return to “supla-dev”