samoczynne otwieranie zamykanie zmiana stanu

tomekj

Nie zgodzę się z Twoją teorią.
Specjalnie zastosowałem przewody o większym przekroju ponieważ znalazłem gdzieś sugestię, że zbyt cienkie przewody mogą być źródłem tych nieprawidłowości.
Identyczna sytuacja dzieje się na trzech bramach (identycznych) w trzech różnych miejscach oddalonych od siebie w odległości około 10 km - przypadek ? - nie sądzę.
Dla pokazania, że sterowniki reagują na wstrząsy / uderzenia musiałem w niego puknąć. W rzeczywistości zadziałanie wywoływały szczekające psy przy napędzie bramy, a w pozostałych przejeżdżające „ciężkie” samochody. Dla mnie też jest to dziwne ale faktycznie tak jest. Na stole w domu przy zasilaniu napięciem stałym i przemiennym walenie wręcz w sterownik, nie powodowało żadnych problemów. Cyrki dopiero zaczynają się po podpięciu do CAME. Napędów u klientów nie monitowałem więc nie wypowiem się na ten temat ale zastosowanie SV rozwiązało problem. Przy jednym napędzie zostawiłem SBW z uwagi na lepszy zasięg WiFi ( brama za daleko od źródła WiFi) - SBW lepiej sobie radzi z zasięgiem. Sterownik wisi na przewodach i działa prawidłowo.
Kończę temat - dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rady
pzygmunt
Been thanked: 59 times

tomekj wrote: Fri Dec 20, 2024 1:37 pm Nie zgodzę się z Twoją teorią.
Po tym co zobaczyłem zaskoczyłbyś mnie jakbyś napisał inaczej.
tomekj wrote: Fri Dec 20, 2024 1:37 pm Specjalnie zastosowałem przewody o większym przekroju ponieważ znalazłem gdzieś sugestię, że zbyt cienkie przewody mogą być źródłem tych nieprawidłowości.
Trudno mi się do tego odnieść ponieważ nie znam jej treści. Użyłeś przewodów, które mogą generować inne problemy w postaci fizycznego oddziaływania na konstrukcję przy poruszaniu nimi. Z przewodami mogą być np. problemy jeśli coś się na nich indukuje.
tomekj wrote: Fri Dec 20, 2024 1:37 pm dentyczna sytuacja dzieje się na trzech bramach (identycznych) w trzech różnych miejscach oddalonych od siebie w odległości około 10 km - przypadek ? - nie sądzę.
Janek zauważył, że zawsze, gdy piecze ciasto, zaczyna padać deszcz. Po kilku takich sytuacjach stwierdza:
Moje ciasto powoduje deszcz! Jeśli chcemy uniknąć opadów, przestanę piec!

tomekj wrote: Fri Dec 20, 2024 1:37 pm Dla pokazania, że sterowniki reagują na wstrząsy / uderzenia musiałem w niego puknąć.
Aby wzbudzić przekaźnik należałoby go uderzyć pod odpowiednim kątem z odpowiednią siłą co nie oznacza, że w ogóle się da to wykonać nie niszcząc konstrukcji. Gdyby to było takie proste wiesz co by się działo z przekaźnikami w samochodach ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

tomekj wrote: Fri Dec 20, 2024 1:37 pm Nie zgodzę się z Twoją teorią.
Specjalnie zastosowałem przewody o większym przekroju ponieważ znalazłem gdzieś sugestię, że zbyt cienkie przewody mogą być źródłem tych nieprawidłowości.
Identyczna sytuacja dzieje się na trzech bramach (identycznych) w trzech różnych miejscach oddalonych od siebie w odległości około 10 km - przypadek ? - nie sądzę.
Dla pokazania, że sterowniki reagują na wstrząsy / uderzenia musiałem w niego puknąć. W rzeczywistości zadziałanie wywoływały szczekające psy przy napędzie bramy, a w pozostałych przejeżdżające „ciężkie” samochody. Dla mnie też jest to dziwne ale faktycznie tak jest. Na stole w domu przy zasilaniu napięciem stałym i przemiennym walenie wręcz w sterownik, nie powodowało żadnych problemów. Cyrki dopiero zaczynają się po podpięciu do CAME. Napędów u klientów nie monitowałem więc nie wypowiem się na ten temat ale zastosowanie SV rozwiązało problem. Przy jednym napędzie zostawiłem SBW z uwagi na lepszy zasięg WiFi ( brama za daleko od źródła WiFi) - SBW lepiej sobie radzi z zasięgiem. Sterownik wisi na przewodach i działa prawidłowo.
Kończę temat - dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rady
Z elektronicznego punktu widzenia sytuacja, którą opisujesz jest co najmniej dziwna. Przeprowadzałem dziś osobiście testy na urządzeniu uderzając je w różnych miejscach i sytuacja nie wystąpiła. Nie mniej jednak Twój przypadek nie daje mi spokoju. Zachęcam Cię do przesłania urządzeń celem diagnostyki. Proszę też o informację na PW skąd jesteś? Może nie jest to daleko od Pszczyny i będziemy w stanie zająć się tematem osobiście u Ciebie.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
klew
Has thanked: 137 times
Been thanked: 137 times

tomekj wrote: Thu Dec 19, 2024 10:29 pm
pzygmunt wrote: Tue Dec 17, 2024 10:22 amWstaw link.
oto link do filmu prezentującego działanie na uderzenie : https://drive.google.com/file/d/1DBVeWv ... drive_link
Masz może film lepszej jakości? U mnie taka miniaturka się wyświetla, że nic tam nie widać.

Urządzenie jest połączone z Wi-Fi i cloud? Jak zachowuje się dioda?
Czy po odłączeniu np jednego przewodu od przekaźnika sbw problem nadal występuje?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

klew wrote: Fri Dec 20, 2024 5:57 pm Masz może film lepszej jakości? U mnie taka miniaturka się wyświetla, że nic tam nie widać.
Krzysiek, na komputerze jest trochę lepiej, bo faktycznie na telefonie to wielkość znaczka pocztowego. Ale i na komputerze jakość nie powala.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
tomekj

Robert Błaszczak

Mirosław F. wrote: Fri Dec 20, 2024 5:55 pm Z elektronicznego punktu widzenia sytuacja, którą opisujesz jest co najmniej dziwna. Przeprowadzałem dziś osobiście testy na urządzeniu uderzając je w różnych miejscach i sytuacja nie wystąpiła. Nie mniej jednak Twój przypadek nie daje mi spokoju. Zachęcam Cię do przesłania urządzeń celem diagnostyki. Proszę też o informację na PW skąd jesteś? Może nie jest to daleko od Pszczyny i będziemy w stanie zająć się tematem osobiście u Ciebie.
Generalnie info o lokalizacji bramy z tym dziwnym przypadkiem byłoby wskazane. Wystarczy miejscowość. Jeśli to gdzieś daleko od Pszczyny, to może ktoś z zaawansowanych Forumowiczów będzie miał na tyle blisko, aby przyglądnąć się temu przypadkowi.
Także @tomekj, jeśli to nie problem, podaj swoją miejscowość. Jak to jest gdzieś blisko Zielonej Góry (do 60 - 80 km), to ja się deklaruję podjechać.

Edit: Już wiemy, że chodzi o Rawicz. Może jest na Forum ktoś z tych okolic?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Niestety jest przerwa Świąteczna, ale też służę pomocą. Urządzenia również mogę wymienić ale Zamel zaczyna pracować dopiero 7 stycznia.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
tomekj

pzygmunt wrote: Fri Dec 20, 2024 5:30 pm
Po tym co zobaczyłem zaskoczyłbyś mnie jakbyś napisał inaczej.
na szybko nie znajdę gdzie to wyczytałem
Janek zauważył, że zawsze, gdy piecze ciasto, zaczyna padać deszcz. Po kilku takich sytuacjach stwierdza:
Moje ciasto powoduje deszcz! Jeśli chcemy uniknąć opadów, przestanę piec!
jeśli myślisz, że jestem przysłowiowym piekarzem - to się mylisz. Nie napisałem w pierwszym poście "mam problem: dwa działają, jeden nie - POMOCY !!! " tylko przedstawiłem swoje spostrzeżenia i uwagi w nadziei, że rozmawiam z fachowcami i profesjonalistami w swojej dziedzinie aby wspólnie przedyskutować zaistniałą sytuację - jak widać pomyliłem się.

Zawsze traktowałem Twoje wypowiedzi z poważaniem jako cenne wskazówki - teraz zostałem przyrównany do dzieciaka, który bawi się kabelkami na podwórku albo do "piekarza" - szacunek dla piekarzy.
Aby wzbudzić przekaźnik należałoby go uderzyć pod odpowiednim kątem z odpowiednią siłą co nie oznacza, że w ogóle się da to wykonać nie niszcząc konstrukcji. Gdyby to było takie proste wiesz co by się działo z przekaźnikami w samochodach ?
żeby było śmieszniej - sterownik montowałem u mechanika samochodowego i właśnie do takiego porównania nawiązaliśmy - co by było w samochodach ....
Jak wspomniałem wcześniej - na innym zasilaniu AC i DC na stole we warsztacie nic takiego się nie działo, także na innych napędach bramowych - tylko i wyłącznie ten SBW-02 + CAME serii BXV - 3 identyczne zestawy
Użyłeś przewodów, które mogą generować inne problemy w postaci fizycznego oddziaływania na konstrukcję przy poruszaniu nimi. Z przewodami mogą być np. problemy jeśli coś się na nich indukuje.
Przewody jakie zastosowałem to linka o przekroju żyły 1,0 mm2, wcześniej drut o przekroju żyły 0,5 mm2 - producent dopuszcza stosowanie przewody o przekroju do 2,5 mm2 (instrukcja obsługi - sprawdziłem)
Robert Błaszczak

Tomek, czy tam masz centralkę (płytę elektroniki) CAME ZN7?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “ZAMEL SBW-02”