Stałe znaczenie położenia wyłączników światła.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Dziwne. Chyba nie powinno działać lokalnie bo ATeki dzialają przez net ale może coś się zmieniło. Sprawdzałeś bez netu i działa? 
YoMan
Musze to wypróbować, zdecydowanie wole bistabilne, do tej pory co jakis czas resetowalem ręcnie ustawienia przelaczników jak mnie już irytowała ich niewłaściwa pozycjamjacek wrote: Mon Dec 16, 2024 8:49 pm No więc trochę poeksperymentowałem, trochę pomyślałem i rozwiązałem problem.
Podłączyłem trigger tylko do zdarzenia "wyłącz", i ma wykonać "wyłącz".
Ponieważ nie podłączam triggera do zdarzenia "przełącz", to lokalnie działa poprawnie. Natomiast w sytuacji gdy zostało wyłączone centralnie (to u mnie najczęstszy wkurzający przypadek), przełączenie zapala lampę, a trigger po pół sekundy ją gasi - to przywraca "normalne" ustawienie.
Cały mój dotychczasowy problem polegał na tym, że wydawało mi się, iż podłączając trigger pod którekolwiek ze zdarzeń zablokuję połączenie lokalne (ze zdarzenia "przełącz klawisz" na funkcię "przełącz przekaźnik") i zdam się wyłącznie na internet. A prawda jest taka, że to by się stało tylko, gdybym podłączył trigger pod zdarzenie "przełącz".
Nie sprawdzałem tego, ale logika mówi mi że mógłbym podłączyć jeszcze trigger pod "wyłącz" i wyłączać przez serwer - ale ten use case nie ma u mnie praktycznego znaczenia.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Na ROW/mROW jest też opcja "motion sensor" jako typ przycisku (do ustawienia w trybie cfg na http://192.168.4.1). On działa na takiej zasadzie, że przełączenie na "włączony", zawsze włącza, a wyłączenie przycisku zawsze wyłącza. Dodatkowo nie pamięta on stanu sprzed resetu, tylko ustawia zgodnie z przyciskiem.mmiikk wrote: Wed Dec 18, 2024 1:04 pmMusze to wypróbować, zdecydowanie wole bistabilne, do tej pory co jakis czas resetowalem ręcnie ustawienia przelaczników jak mnie już irytowała ich niewłaściwa pozycjamjacek wrote: Mon Dec 16, 2024 8:49 pm No więc trochę poeksperymentowałem, trochę pomyślałem i rozwiązałem problem.
Podłączyłem trigger tylko do zdarzenia "wyłącz", i ma wykonać "wyłącz".
Ponieważ nie podłączam triggera do zdarzenia "przełącz", to lokalnie działa poprawnie. Natomiast w sytuacji gdy zostało wyłączone centralnie (to u mnie najczęstszy wkurzający przypadek), przełączenie zapala lampę, a trigger po pół sekundy ją gasi - to przywraca "normalne" ustawienie.
Cały mój dotychczasowy problem polegał na tym, że wydawało mi się, iż podłączając trigger pod którekolwiek ze zdarzeń zablokuję połączenie lokalne (ze zdarzenia "przełącz klawisz" na funkcię "przełącz przekaźnik") i zdam się wyłącznie na internet. A prawda jest taka, że to by się stało tylko, gdybym podłączył trigger pod zdarzenie "przełącz".
Nie sprawdzałem tego, ale logika mówi mi że mógłbym podłączyć jeszcze trigger pod "wyłącz" i wyłączać przez serwer - ale ten use case nie ma u mnie praktycznego znaczenia.![]()
Poza tym można też z apki włączyć/wyłączyć i dopóki przycisk się nie przestawi, to tak będzie jak poszło z apki.
Najlepsze suple dla Twojego domu