Sonoff BASIC R4 magic switch

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Zibi_007 wrote: Tue Mar 04, 2025 8:46 pm
OK, soft wgrany (bez problemów). Podłączyłem wszystko na stole. Działa, tak jak powinno. Mam nawet wrażenie, że przełącza lepiej niż oryginał. Tłumaczę o co chodzi. W oryginale nie zawsze przełącza mi światło. Czasem (tak na 4-5 razy) trzeba przełączyć ponownie, aby zadziałało (włączyło/wyłączyło światło). Tutaj działa prawie zawsze (może raz na 10-12 nie zadziała, a miałem i serię 25 przełączeń bez problemu). Specjalnie użyłem tego samego włącznika schodowego, aby wyeliminować możliwość jego wpływu na testy. Pewnie chodzi tu o ustawioną zwłokę. Dla mnie dobrana jest idealnie.
W aplikacji widać R4 jako kolejny włącznik zasilania
No i nie może być tak, aby nie było jakiś uwag ;-) W zasadzie mam jedną. Nie działa mi przycisk w R4, tzn. nie przełącza przekaźnika po wciśnięciu. Natomiast generalnie działa, bo dłuższe przytrzymanie wprowadza moduł w tryb konfiguracyjny.
Po wejściu na adres IP urządzenia/update pokazuje się menu aktualizacji. Update przechodzi normalnie, ale podczas aktualizacji przekaźnik dostaje "kuku", tzn. cały czas go przełącza i słychać charakterystyczne cykanie.
I jeszcze jedna rzecz (trochę dziwna) ale powtórzyła się kilka razy. Po kilku minutach R4 potrafi się samo włączyć/wyłączyć. Po chwili włącza/wyłącza się ponownie. Nie wiem co może powodować taką reakcję. Na dłuższą metę trochę to denerwujące.
Na chwilę obecną więcej uwag i obserwacji brak. Czekam na nowe wersje (jeśli będą), bo ze względu na powyższe na razie nie podmieniam modułów w lampach.
Thx za feedback.
Właśnie dopisuje drobne rzeczy ale strasznie upierdliwy ten moduł bo nie mam jak go porządnie zdebugować. Ja sam też mam baaaardzo daleko do poziomu klew, vajera, lukfud lub inni więc kod się poprawia wolniej niż powinien :)
Ad rem:
1. to cykanie/bzyczenie podczas upgradu musi być. Po mojemu przestaje działać podstawowy kod ale przypisanie pinu dalej działa i przekaźnik reaguje na zero cross. Chyba by wymagało to nadpisania biblioteki update, żeby przed upgradem zmienił/wyłączył ten pin. Prawdopodobnie jest to jedna, max dwie linijki ale level nie ten. Może się douczę - na razie nie widzę tam pola do częstych upgradów. Podobnie się dzieje przy zapisie cfg
2. Do testów nie mam typowego schodowego klawisza i na moim lepiej zaczął działać przy dłuższym czasie, ok. 1000-1500μs, najbliższa wersja będzie to miała ustawiane w cfg (tak samo debounce, defaultowo 5ms) - przy takich ustawieniach nie zdarzyło mi się cyknięcie
3. Jeszcze próbuję ogarnąć stan przekaźnika po resecie i będzie new release
YoMan
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

YoMan wrote: Tue Mar 04, 2025 9:09 pm
Zibi_007 wrote: Tue Mar 04, 2025 8:46 pm
OK, soft wgrany (bez problemów). Podłączyłem wszystko na stole. Działa, tak jak powinno. Mam nawet wrażenie, że przełącza lepiej niż oryginał. Tłumaczę o co chodzi. W oryginale nie zawsze przełącza mi światło. Czasem (tak na 4-5 razy) trzeba przełączyć ponownie, aby zadziałało (włączyło/wyłączyło światło). Tutaj działa prawie zawsze (może raz na 10-12 nie zadziała, a miałem i serię 25 przełączeń bez problemu). Specjalnie użyłem tego samego włącznika schodowego, aby wyeliminować możliwość jego wpływu na testy. Pewnie chodzi tu o ustawioną zwłokę. Dla mnie dobrana jest idealnie.
W aplikacji widać R4 jako kolejny włącznik zasilania
No i nie może być tak, aby nie było jakiś uwag ;-) W zasadzie mam jedną. Nie działa mi przycisk w R4, tzn. nie przełącza przekaźnika po wciśnięciu. Natomiast generalnie działa, bo dłuższe przytrzymanie wprowadza moduł w tryb konfiguracyjny.
Po wejściu na adres IP urządzenia/update pokazuje się menu aktualizacji. Update przechodzi normalnie, ale podczas aktualizacji przekaźnik dostaje "kuku", tzn. cały czas go przełącza i słychać charakterystyczne cykanie.
I jeszcze jedna rzecz (trochę dziwna) ale powtórzyła się kilka razy. Po kilku minutach R4 potrafi się samo włączyć/wyłączyć. Po chwili włącza/wyłącza się ponownie. Nie wiem co może powodować taką reakcję. Na dłuższą metę trochę to denerwujące.
Na chwilę obecną więcej uwag i obserwacji brak. Czekam na nowe wersje (jeśli będą), bo ze względu na powyższe na razie nie podmieniam modułów w lampach.
Thx za feedback.
Właśnie dopisuje drobne rzeczy ale strasznie upierdliwy ten moduł bo nie mam jak go porządnie zdebugować. Ja sam też mam baaaardzo daleko do poziomu klew, vajera, lukfud lub inni więc kod się poprawia wolniej niż powinien :)
Ad rem:
1. to cykanie/bzyczenie podczas upgradu musi być. Po mojemu przestaje działać podstawowy kod ale przypisanie pinu dalej działa i przekaźnik reaguje na zero cross. Chyba by wymagało to nadpisania biblioteki update, żeby przed upgradem zmienił/wyłączył ten pin. Prawdopodobnie jest to jedna, max dwie linijki ale level nie ten. Może się douczę - na razie nie widzę tam pola do częstych upgradów. Podobnie się dzieje przy zapisie cfg
2. Do testów nie mam typowego schodowego klawisza i na moim lepiej zaczął działać przy dłuższym czasie, ok. 1000-1500μs, najbliższa wersja będzie to miała ustawiane w cfg (tak samo debounce, defaultowo 5ms) - przy takich ustawieniach nie zdarzyło mi się cyknięcie
3. Jeszcze próbuję ogarnąć stan przekaźnika po resecie i będzie new release
Za mną kilka godzin testów.
Odkryłem ciekawą rzecz.
Pisałem, że po kilku minutach moduł potrafi sam z siebie się przełączyć.
Miałem nawet taką sytuację, że przełączał się nawet co kilka sekund.
Nie dawało mi to spokoju i... doszedłem do tego co jest grane.
Najpierw kompilowałem sam soft z różnymi czasami (od 650 do 1500) - większych zmian w działaniu nie zauważyłem.
A później padło na instalację. I tu bingo!
Jeśli w obwodzie, do którego podłączony jest R4 z Twoim softem jest też podłączone jakieś źródło światła z LED, to każde włączenie lub wyłączenie tego źródła powoduje "wariowanie" R4. Wystarczy nawet lampka nocna zasilana z sieci i moduł potrafi tak sfiksować, że aż się zawiesi :(
I teraz ciekawostka. Na oryginalnym sofcie Sonoff'a nic takiego się nie dzieje. Dla pewności sprawdziłem dwukrotnie, aby nie mieć wątpliwości. No i się potwierdziło. Wystarczy włączyć cokolwiek z ledami na tym samym obwodzie i dzieją się cuda. I to tylko przy Twoim sofcie (wgrywałem ten z 27.02 i 28.02 oraz sam kompilowałem - zawsze to samo)
Oczywiście w budynkach, które były budowane już według normalnych zasad, albo takich, gdzie był remont instalacji elektrycznej problemu nie będzie, bo każdy odbiornik ma swój osobny obwód. Ale tam też nikt raczej nie będzie używał funkcji "magic switch", bo do przełączników ma doprowadzone "pełne" zasilanie. Problem może być tam, gdzie na jednym obwodzie jest kilka odbiorników. U mnie wystarczyło zmienić miejsce podłączenia R4, ale ciekawostką jest to, że na oryginalnym sofcie takiego problemu nie ma.
Nie wiem, czy komuś jeszcze będą dziać się takie rzeczy, ale lepiej być świadomym, a nie tak jak ja przez ostatnie godziny zmieniać softy i odprawiać jakieś "czary mary" ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
YoMan

Zibi_007 wrote: Wed Mar 05, 2025 12:34 am
Odkryłem ciekawą rzecz.(...)
To mnie zaskoczyło :)
Piszesz o LED - masz na myśli tzw. żarówkę LED czy raczej zasilacz impulsowy 12/24v i pasek LED? Jeżeli zasilacz to załączasz za zasilaczem na 12/24v czy załączasz 230v przed zasilaczem?
Nie mam takiej instalacji - będę musiał coś zdrutować.
Generalnie to oznacza, że w obwodzie powstaje jakiś impuls/zakłócenie sinusoidy i przejścia przez 0. Bez oscyloskopu ciężko wyrokować. Jeżeli masz ochotę to wrzuć nową wersję - masz tam ustawianie parametrów w cfg już bez kompilacji. Przy uploadzie i zapisie konfiguracji dalej cyka ;) Nie jest sprawdzone jeszcze zachowanie przekaźnika po utracie zasilania.
Jeżeli będziesz testował to filtr ma zakres do 20000µs, Jeżeli będzie samoczynnie się załączał to możesz lecieć do końca skali bo może to jest jakiś dłuższy impuls niż daje włącznik i będzie można go ograniczyć od góry.
YoMan

YoMan wrote: Wed Mar 05, 2025 8:46 am
Zibi_007 wrote: Wed Mar 05, 2025 12:34 am
Odkryłem ciekawą rzecz.(...)
To mnie zaskoczyło :)
Piszesz o LED - masz na myśli tzw. żarówkę LED czy raczej zasilacz impulsowy 12/24v i pasek LED? Jeżeli zasilacz to załączasz za zasilaczem na 12/24v czy załączasz 230v przed zasilaczem?
Nie mam takiej instalacji - będę musiał coś zdrutować.
Generalnie to oznacza, że w obwodzie powstaje jakiś impuls/zakłócenie sinusoidy i przejścia przez 0. Bez oscyloskopu ciężko wyrokować. Jeżeli masz ochotę to wrzuć nową wersję - masz tam ustawianie parametrów w cfg już bez kompilacji. Przy uploadzie i zapisie konfiguracji dalej cyka ;) Nie jest sprawdzone jeszcze zachowanie przekaźnika po utracie zasilania.
Jeżeli będziesz testował to filtr ma zakres do 20000µs, Jeżeli będzie samoczynnie się załączał to możesz lecieć do końca skali bo może to jest jakiś dłuższy impuls niż daje włącznik i będzie można go ograniczyć od góry.
Mam dokładnie takie same przemyślenia. Nowy soft sprawdzę wieczorem.
Co do instalacji, to testowałem różne układy. I wychodzi na to, ze albo to robi zasilacz, albo (w przypadku jego braku) żarówka LED wypruta przez Chińczyka ze wszystkiego co możliwe. Na 100% dzieje się tak w instalacji, gdzie użyty jest kondensator przy lampie, która włączana jest minitiggerem bez "N". Ten minitigger wraz z kondensatorem muszą generować zakłócenia wzbudzające R4. Ciekawe tylko, jak w oryginalnym sofcie sobie z tym poradzili, bo tam tego problemu nie ma. Dokładni sprawdziłem. Wracam wieczorem i dam zanć, jak nowy soft. Może rzeczywiście ustawienie powyżej wartości 1500 coś da. Pozdrawiam
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
YoMan

Zibi_007 wrote: Wed Mar 05, 2025 12:59 pm
Co do instalacji, to testowałem różne układy. I wychodzi na to, ze albo to robi zasilacz, albo (w przypadku jego braku) żarówka LED wypruta przez Chińczyka ze wszystkiego co możliwe. Na 100% dzieje się tak w instalacji, gdzie użyty jest kondensator przy lampie, która włączana jest minitiggerem bez "N". Ten minitigger wraz z kondensatorem muszą generować zakłócenia wzbudzające R4. Ciekawe tylko, jak w oryginalnym sofcie sobie z tym poradzili, bo tam tego problemu nie ma. Dokładni sprawdziłem. Wracam wieczorem i dam zanć, jak nowy soft. Może rzeczywiście ustawienie powyżej wartości 1500 coś da. Pozdrawiam
Czyli oprócz LED mamy jeszcze kondensator i minitriger na tym obwodzie? Kondensator chyba może zatrzymywać sinusoidę :(

Sama żarówka LED raczej nie powinna nic robić. Tam jest mostek prostowniczy, diody kilkunastowoltowe w szeregu i układ pilnujący temperatury, praktycznie nic więcej. Zasilacz impulsowy załączany na pierwotnym 230v może robić kuku, na pewno są kondensatory, które się ładują na starcie i robią sporo zakłócenia. Testuj, dawaj znać - coś się wymyśli.
YoMan

YoMan wrote: Wed Mar 05, 2025 1:32 pm
Zibi_007 wrote: Wed Mar 05, 2025 12:59 pm
Czyli oprócz LED mamy jeszcze kondensator i minitriger na tym obwodzie? Kondensator chyba może zatrzymywać sinusoidę :(

Sama żarówka LED raczej nie powinna nic robić. Tam jest mostek prostowniczy, diody kilkunastowoltowe w szeregu i układ pilnujący temperatury, praktycznie nic więcej. Zasilacz impulsowy załączany na pierwotnym 230v może robić kuku, na pewno są kondensatory, które się ładują na starcie i robią sporo zakłócenia. Testuj, dawaj znać - coś się wymyśli.
Ok. Nowy soft zainstalowany. Testy zrobione.
I tak:
1. Jeśli w obwodzie jest zasilacz (impulsowy) do LED, to ustawienie czasu na 2000-2500 zdaje się całkowicie eliminować problem samoczynnego wzbudzania przełącznika w R4. Jest już dobrze i przy 1800, ale tutaj po kilkudziesięciu minutach lubi "mrugnąć", więc bezpiecznie ustawić na 2000. Włącznik schodowy (przynajmniej mój) działa bez problemu (9 na 10 razy).
2. Jeśli w obwodzie jest kondensator (np. do zasilania minitiggera bez "N") to dopiero ustawienie wartości "Filter" na 11000 przynosi pożądany efekt. Ale niestety, coś za coś. Wtedy mój włącznik schodowy działa w 50%, to znaczy łapie średnio co drugie przełączenie.

Info dla Forumowiczów. Powyższe jest oczywiście obserwacją dla moich warunków testowych (obwodów) i przełącznika (mam kilka wolnych, to potestuję jeszcze) i u kogoś innego może to działać inaczej. Proszę tych wartości nie brać za pewnik.

@YoMan - super sprawa z możliwością wpisania wartości "Filter", napisz jeszcze tylko, co dokładnie robi "Debounce"?
YoMan

No to gitara ;)
Zibi_007 wrote: Wed Mar 05, 2025 6:55 pm @YoMan - super sprawa z możliwością wpisania wartości "Filter", napisz jeszcze tylko, co dokładnie robi "Debounce"?
Debounce ... działa jak debounce;)
To jest rodzaj filtru eliminujący wielokrotne mikro zwieranie i rozwieranie styków przy załączaniu, co się zdarza. Wprowadzone 3-5 ms eliminują ten problem. Dla testow wpisz 1000 to nie będziesz mógł przełączyć światła częściej niż co 1 sek. 😉 aczkolwiek chyba nie jest w tym układzie niezbędny/potrzebny.

Będę potrzebował pomocy kogoś z wyeliminowaniem przełączania przekaznika przy upgrade i zapisie cfg

Edit:
Zibi_007 wrote: Wed Mar 05, 2025 6:55 pm

1. Jeśli w obwodzie jest zasilacz (impulsowy) do LED, to ustawienie czasu na 2000-2500 zdaje się całkowicie eliminować problem samoczynnego wzbudzania przełącznika w R4. Jest już dobrze i przy 1800, ale tutaj po kilkudziesięciu minutach lubi "mrugnąć", więc bezpiecznie ustawić na 2000. Włącznik schodowy (przynajmniej mój) działa bez problemu (9 na 10 razy).
2. Jeśli w obwodzie jest kondensator (np. do zasilania minitiggera bez "N") to dopiero ustawienie wartości "Filter" na 11000 przynosi pożądany efekt. Ale niestety, coś za coś. Wtedy mój włącznik schodowy działa w 50%, to znaczy łapie średnio co drugie przełączenie.
Czy tak samo się zachowuje oryginał?
Last edited by YoMan on Thu Mar 06, 2025 8:21 am, edited 1 time in total.
YoMan

YoMan wrote: Wed Mar 05, 2025 8:21 pm
Czy tak samo się zachowuje oryginał?
Zacząć trzeba od tego, że udało Ci się zrobić coś, czego nie zrobili programiści z Sonoffa/eWelinka. Brawo!!! W oryginale nie ma możliwości regulacji żadnego parametru związanego z "magic switch". To znaczy dokładnie jest jeden. Można tę funkcję wyłączyć lub włączyć i to wszystko.

Natomiast jeśli chodzi o oryginał, to u mnie na tych obwodach, na których przy Twoim sofcie wariuje (chyba, że ustawię filtr na więcej jak 11000) oryginał chodzi normalnie. To znaczy łapie 9 na 10 przełączeń. Na twoim, jak ustawię te 11-12 tysięcy, to łapie 1 na 2-4 przełączenia. Oni tam musieli (w oryginalnym sofcie) dopisać jeszcze jakiś warunek...

Testowałem jeszcze trochę i okazuje się (co w jakiś sposób można wytłumaczyć zasadami fizyki), że im dłuższa linia zasilająca R4, tym wpływ zakłóceń jest mniejszy. Nie nikną całkowicie, ale jest ich zauważalnie mniej.

Podłączyłem też R4 na Twoim sofcie do nowej instalacji. Tutaj można z filtrem zejść dowolnie nisko i działa wszystko doskonale, a przełączanie moim włącznikiem schodowym wydaje się działać lepiej niż na oryginalnym sofcie (miałem serię ponad 30 bezbłędnych przełączeń).

Sprawdziłem też inne włączniki schodowe (dokładnie 4, w tym 3 różnych producentów). Na jednych jest trochę lepiej, na drugich gorzej. Generalnie najlepiej działa na tych najstarszych (może zaśniedziałe styki dają dłuższą zwłokę przełączania ;-)). trzeba pamiętać, że mamy tu do czynienia z μs, więc dużo rzeczy może mieć wpływ.

Ten upgrade przez OTA idzie przeżyć - raz czy dwa. Na dłuższą metę jest denerwujące. Jak jest możliwość, to warto na ten czas odłączyć źródło światła. Problem u mnie niejako sam się rozwiązał, jak wgrałem nową wersję, bo dołożyłeś tam już możliwość zmiany parametrów.
Mam też pomysł, jak to zrobić, aby nie męczyć tego przekaźnika przy update.
Mało elegancki, ale powinien zadziałać. W ustawieniach na stronie configu dodaj dodatkową opcję wyłączenia przekaźnika. Jak go ktoś wyłączy przepisz GPIO na jakiś nieużywany pin i powinno zadziałać. Wtedy można dokonać update, a później znowu uruchomić przekaźnik. To tak na szybko, bo pewnie można to zrobić inaczej. Mam jeszcze inne pomysły, ale one wymagają ingerencji w biblioteki Supli (trzeba wyłapać momenty wciśnięcia przycisków i zrealizować , jak powyżej). A tak nic więcej nie musisz robić, decyzję o klikaniu, czy nie, podczas aktualizacji pozostawiasz użytkownikowi.
Jest jeszcze jedna rzecz, której brakuje do pełnej funkcjonalności. Trzeba by było przypisać przycisk R4 do przekaźnika. Wiem, że to nie specjalnie przydatne w przypadku korzystania z magic switch, ale w oryginale działa.
Mario78
Been thanked: 1 time

Widzę, że R4 już prawie działa idealnie co mnie bardzo cieszy i chyle głowę przed YoMan.
Już nie mogę się doczekać kiedy mój R4 dojdzie aby móc testować jak to zadziała w instalacji praktycznie identycznej jak u kolegi Zibi_007 tzn. Też schodowa, też na żarówkach led i też w obwodzie jest jeden minitiger z kondensatorem na żarówce.

Czy jest szansa, że R4 z magic switch pojawi się w GUI Generic? Jeśli działa to myślę, że warto już to zrobić.
Najnowsze bin. gdzie leżą Zibi? Na GITHUB?

Super robota. Wielkie brawo!!!
YoMan

Mam jeden pomysł do przetestowania. Postaram się dzisiaj wrzucić update
Mario78 wrote: Thu Mar 06, 2025 7:14 am Czy jest szansa, że R4 z magic switch pojawi się w GUI Generic?
Za slaby jestem, żeby zrobić PR do GG. Jak dogramy działanie to mogę zagadać do krycha88 czy jest w stanie to dodać. Na tą chwilę i tak wrzucam bina do release więc możesz wgrywać binarke jak GG
YoMan

Return to “Projekty użytkowników”