ok, ale to mam wymontować zasilacze z oprawrobertklepacki94 wrote: Fri Feb 06, 2026 7:18 pmPrzecież te szynoprzewody są normalnie na 230VAC, w szynach montuje się dedykowane zasilacze.
Sama oprawa jak najbardziej jest na 48VDC, tu dochodzi jeszcze kwestia jak steruje się barwą i jasnością.
Niestety strona producenta jest tak biedna że nie ma nawet podstawowej instrukcji.
Omówmy mój projekt
-
Karollo
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Tu masz zasilacz który montujesz na początku szyny https://szynoprzewody.com.pl/45-akcesoria-do-slimtrackKarollo wrote: Fri Feb 06, 2026 7:23 pmok, ale to mam wymontować zasilacze z oprawrobertklepacki94 wrote: Fri Feb 06, 2026 7:18 pmPrzecież te szynoprzewody są normalnie na 230VAC, w szynach montuje się dedykowane zasilacze.
Sama oprawa jak najbardziej jest na 48VDC, tu dochodzi jeszcze kwestia jak steruje się barwą i jasnością.
Niestety strona producenta jest tak biedna że nie ma nawet podstawowej instrukcji.? jakich informacji więcej potrzebujesz? Mogę wrzucić informację technicze których nie ma stronie, Jedyne czym chcę sterować to natężenie.
Wrzuć co masz od producenta bo wydaje mi się że wyważasz już otwarte drzwi.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Wg mnie ten rysunek odpowiada przyp 2Karollo wrote: Fri Feb 06, 2026 7:11 pmW kontekście sposobu nr 3 sugeruje się tym schematem podłączenia, tyle że na wejściu do sterownika masz 24V a nie 230v. W tym przypadku stosujesz centralny zasilacz do kilku obwodów. Tutaj pokazane jest sterowanie 230V, ale przecież można użyć tam sterownika RGBW i wyciągnąć 5 żył do led.
Przy rozwiązaniu nr 3 sterownik cały czas ma napięcie.![]()
Przycisk jest tutaj podłączony do sterownika i sterownik ma cały czas zasilanie.
W 3 włącznik był przed sterownikiem, więc odcinał zasilanie.
Z drugiej strony może coś innego miałeś na myśli, bo tam nie ma wszystkich przewodów narysowanych tylko pojedyncze kreski;)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Karollo
Więc błąd po mojej stronie. Elektryk zapowiedział się w wizytą za 7 dni, więc pozwólcie na kilka szybkich pytań.
DO LED monokolorowych - mSLW-02 - 4 kanały po 2A - 1 zasilanie = 4 niezależne taśmy. Przy zastosowaniu przycisków dzwonkowych można uzyskać efekt przyciemniania poprzez przytrzymanie przycisku np w dół -ściemnianie?
DO RGBW mSLW-02 -1 sterownik = 1 taśma RGBW - Przy zastosowaniu przycisków dzwonkowych i zastosowania do oświetlenia można uzyskać efekt przyciemniania poprzez przytrzymanie przycisku np w dół -ściemnianie?
D0 światła 230V - ROW-02 Dwukierunkowy - jedno zasilanie = dwa niezależne źródła światła - Przy zastosowaniu przycisków dzwonkowych można uzyskać efekt przyciemniania poprzez przytrzymanie przycisku np w dół -ściemnianie?
SRW-01 - żaluzje - jeden sterownik = dwie żaluzje. Da się tu ustawić obracanie lamelami, poprzez np przytrzymanie przycisku?
Przy SRW-01:
- jest możliwość ustawienia, że np przytrzymanie, któregoś przycisków od żaluzji w salonie, zamyka wszystkie żaluzje w salonie.
- połączenie supli z pogodynką i ustawienie otwieranie/zamykanie żaluzji o odpowiedniej porze?
DO LED monokolorowych - mSLW-02 - 4 kanały po 2A - 1 zasilanie = 4 niezależne taśmy. Przy zastosowaniu przycisków dzwonkowych można uzyskać efekt przyciemniania poprzez przytrzymanie przycisku np w dół -ściemnianie?
DO RGBW mSLW-02 -1 sterownik = 1 taśma RGBW - Przy zastosowaniu przycisków dzwonkowych i zastosowania do oświetlenia można uzyskać efekt przyciemniania poprzez przytrzymanie przycisku np w dół -ściemnianie?
D0 światła 230V - ROW-02 Dwukierunkowy - jedno zasilanie = dwa niezależne źródła światła - Przy zastosowaniu przycisków dzwonkowych można uzyskać efekt przyciemniania poprzez przytrzymanie przycisku np w dół -ściemnianie?
SRW-01 - żaluzje - jeden sterownik = dwie żaluzje. Da się tu ustawić obracanie lamelami, poprzez np przytrzymanie przycisku?
Przy SRW-01:
- jest możliwość ustawienia, że np przytrzymanie, któregoś przycisków od żaluzji w salonie, zamyka wszystkie żaluzje w salonie.
- połączenie supli z pogodynką i ustawienie otwieranie/zamykanie żaluzji o odpowiedniej porze?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Przy tzw. żarowkach LED które teraz dominują, na ściemniaczu 230v będziesz miał efekt mrugania w zakresie ok. 0-25%. Raz większe, raz mniejsze. Z autopsji - trzeba operować w zakresach 30-100%. Na szczęście diw ma opcję ustawienia poziomu "zero" wiec nie trzeba "trafiać".
Jeżeli chcesz sterowac jedna taśma led, ktora przekracza 2A (niestety slw jest bardzo słaby pod względem mocy) możesz zastosować wzmacniacz PWM, chyba widziałem takie do 30A. To pozwoli na sterowanie oświetleniem w jednym pomieszczeniu bez rozdzielania tasm na kawałki.
Jeżeli chcesz sterowac jedna taśma led, ktora przekracza 2A (niestety slw jest bardzo słaby pod względem mocy) możesz zastosować wzmacniacz PWM, chyba widziałem takie do 30A. To pozwoli na sterowanie oświetleniem w jednym pomieszczeniu bez rozdzielania tasm na kawałki.
YoMan
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Do żaluzji lepiej mSRW-01 - ma większą precyzję sterowania.
Żaluzje gdy ruszają to najpierw się obracają. Możesz przytrzymać przycisk i po chwili ruszy silnik, a jak puścisz to się zatrzyma.
1 sterownik do jednego silnika.
mSLW - kliknięcie robi on/off, przytrzymanie zmienia płynnie jasność rozjaśnia i ściemnia.
Z tym że te sterowniki mają mniej wejść na przyciski niż kanały, więc trzeba wybrać czy się steruje grupą czy pojedynczym kanałem
Żaluzje gdy ruszają to najpierw się obracają. Możesz przytrzymać przycisk i po chwili ruszy silnik, a jak puścisz to się zatrzyma.
1 sterownik do jednego silnika.
mSLW - kliknięcie robi on/off, przytrzymanie zmienia płynnie jasność rozjaśnia i ściemnia.
Z tym że te sterowniki mają mniej wejść na przyciski niż kanały, więc trzeba wybrać czy się steruje grupą czy pojedynczym kanałem
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
rokoshewsky
Na początek, jako świeży użytkownik - Cześć wszystkim!
Witam również
- system alarmowy oparty na kamerach z czujnikami ruchu. Jeden z modeli został nam pokazany w czasie prezentacji domu z Fibaro. System kamer był zintegrowany z satelem, a czujniki z kamer wspomagały system Fibaro - możliwe jest to do wykonania w Supli?
- żaluzje automatycznie zamykają się jak się robi ciemno na zewnątrz (wszystkie lub częściowo) i otwierają rano automatycznie jak system wykryje gdy się obudziliśmy
Powyższe funkcje raczej trudne do efektywnego zaimplementowania za pomocą drętwych czujników ruchu. Możnaby się pokusić o zaimplementowaie jakiegoś lokalnego modelu AI np. któryś YOLO i nauczyć system co to jest normalna aktywność dzienna domowników a tym co dzieje się w porze nocnej. Ale... ta aktywność musiałaby być cały czas obserwowana przez system kamer (również w sypialni jeśli nie masz z tym problemu;) ). Ale co jeśli chciałbyś wstać siku ;. Zresztą każdy owad który usiądzie na czujniku ruchu jest dla tego czujnika 'potworem' a to definitywnie aktywuje alarm
- wyjście z domu - uzbrojenie alarmu, zamyka się zamek drzwi, gasną wszystkie światła, odbiorniki TV, wył żelazko, klima off, elektrozawór odcina wodę itp
Jeśli elektrozawór odcina wodę to również powinien wyłączyć jej ogrzewanie (brak ciśnienia w bojlerze może nie byłby tak krytyczny ale w przypadku ogrzewacza przepływowego oznacza jego zabicie) a to wiąże się z tym że może być zimna woda po powrocie szczególnie jeśli została zużyta przez domowników przed wyjściem
- Powrót Dom - otwierają się drzwi, rozbraja alarm, po zmroku zapalają światła w holu na 3min i na stałe w korytarzach, salonie, kuchni, włącza się TV/Audio
Funkcja fajna ale raczej wolałbym sterować tym głosowo i świadomie. Przynajmniej zgodne byłoby z wszelkimi kanonami SF w tym zakresie
Supla, Suplą ale sterowanie w/w projektem sugerowałbym rozwiązać za pomocą sterownika mocno zintegrowanego z AI.
Pozdrawiam, Jarek
Witam również
- system alarmowy oparty na kamerach z czujnikami ruchu. Jeden z modeli został nam pokazany w czasie prezentacji domu z Fibaro. System kamer był zintegrowany z satelem, a czujniki z kamer wspomagały system Fibaro - możliwe jest to do wykonania w Supli?
- żaluzje automatycznie zamykają się jak się robi ciemno na zewnątrz (wszystkie lub częściowo) i otwierają rano automatycznie jak system wykryje gdy się obudziliśmy
Powyższe funkcje raczej trudne do efektywnego zaimplementowania za pomocą drętwych czujników ruchu. Możnaby się pokusić o zaimplementowaie jakiegoś lokalnego modelu AI np. któryś YOLO i nauczyć system co to jest normalna aktywność dzienna domowników a tym co dzieje się w porze nocnej. Ale... ta aktywność musiałaby być cały czas obserwowana przez system kamer (również w sypialni jeśli nie masz z tym problemu;) ). Ale co jeśli chciałbyś wstać siku ;. Zresztą każdy owad który usiądzie na czujniku ruchu jest dla tego czujnika 'potworem' a to definitywnie aktywuje alarm
- wyjście z domu - uzbrojenie alarmu, zamyka się zamek drzwi, gasną wszystkie światła, odbiorniki TV, wył żelazko, klima off, elektrozawór odcina wodę itp
Jeśli elektrozawór odcina wodę to również powinien wyłączyć jej ogrzewanie (brak ciśnienia w bojlerze może nie byłby tak krytyczny ale w przypadku ogrzewacza przepływowego oznacza jego zabicie) a to wiąże się z tym że może być zimna woda po powrocie szczególnie jeśli została zużyta przez domowników przed wyjściem
- Powrót Dom - otwierają się drzwi, rozbraja alarm, po zmroku zapalają światła w holu na 3min i na stałe w korytarzach, salonie, kuchni, włącza się TV/Audio
Funkcja fajna ale raczej wolałbym sterować tym głosowo i świadomie. Przynajmniej zgodne byłoby z wszelkimi kanonami SF w tym zakresie
Supla, Suplą ale sterowanie w/w projektem sugerowałbym rozwiązać za pomocą sterownika mocno zintegrowanego z AI.
Pozdrawiam, Jarek
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zgadzam się z kolegą @rokoshewsky. Zdecydowanie wolę sterować świadomie. Bo jak np. wracam o 4:30 z imprezy w stanie nader wskazującym, że jestem w klubie kilku promilirokoshewsky wrote: Sat Feb 07, 2026 2:06 pm - Powrót Dom - otwierają się drzwi, rozbraja alarm, po zmroku zapalają światła w holu na 3min i na stałe w korytarzach, salonie, kuchni, włącza się TV/Audio
Pozdrawiam, Jarek
No chyba że zamontujesz alkomat przed drzwiami i uwarunkujesz tą automatykę zawartością alkoholu w wydychanym powietrzu
A na poważnie, to ja np. wyłączyłem harmonogramy rolet. Wydawałoby się że to najprostsza do zrealizowania i przydatna "automatyka". Zdarza mi się, że np. zostaję dłużej w pracy i na drugi dzień przychodzę na późniejszą godzinę. Mogę więc dłużej pospać. A tu 6:00 podnoszą się rolety, bo zapomniałem wieczorem wyłączyć harmonogramu. Natomiast uzbrajając system alarmowy wykorzystuję sygnał o uzbrojeniu alarmu do wyłączenia np. oświetlenia w domu.
Wracając do autora tematu, to ja bym się mocno przemyślał, czy aby na pewno założenia które sobie przyjąłeś będą w realiach mieszkania w tym domu wykorzystywane.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Ja powiem coś na temat zasilania centralnego z rozdzielni jest to powszechne teraz @klew spadkami się nie martw ze względu na to że stosuję się zasilacze na szynę TH z możliwością regulacji napięcia i mierniki w rękę każdy ustawisz tak żeby mieć przy SLW wymagane napięcie oczywiście najlepiej 24v.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton