Omówmy mój projekt

Karollo

Na początek, jako świeży użytkownik - Cześć wszystkim!

Pozwoliłem sobie założyć ten temat ponieważ jestem w trakcie ustalania szczegółów odnośnie instalacji, którą będzie kładł elektryk. Po spotkaniach z różnymi firmami z branży smart, zdecydowałem się na oparcie systemu o Suplę.

W załączeniu wklejam zdjęcia poziomów z zaznaczonymi punktami oświetlenia, napięciem z prośba o ewentualne sugestie. Projekt domy Odważny 1 - tak, żeby było łatwiej to sobie wyobrazić.

Image
Image

Główne założenia:
- zostawiamy tradycyjny układ przełączników
- nie chcemy szklanych paneli, zastosowane będą tradycyjne przełączniki monostabilnych
- stosujemy centralny zasilacz do instalacji niskiego napięcia
- większość instalacji w gwiazdę
- stosujemy moduły dopuszkowe
- system alarmowy oparty na kamerach z czujnikami ruchu. Jeden z modeli został nam pokazany w czasie prezentacji domu z Fibaro. System kamer był zintegrowany z satelem, a czujniki z kamer wspomagały system Fibaro - możliwe jest to do wykonania w Supli?
- ogrzewanie pompą ciepła, ok 9 stref grzewczych - w przypadku Ampio i Loxone sugerują zastosowanie ich czujników i połączenie tego ze sterowaniem strefowych ogrzewaniem - fajnie brzmi, ale poddaję to pod dyskusję
- 9 szt żaluzji fasadowych - sterowane niezależnie - silniki 230V
- 13 rolet okien dachowych od Fakro. Jeszcze ich nie zakupiłem więc mam możliwość wyboru 230V czy inne.
- kilka punktów świetlnych na 48V. Lampy mają możliwość sterowania DALI, on/off, 0/1-10V, Zigbee, Bluetooth, Tuya, WiFi, - da się to podpiąć pod Suplę?

Poniżej przykładowe scenariusze, które by mnie interesowały, oczywiście bez oczywistych tj podlewanie ogrodu, sceny itd
- żaluzje automatycznie zamykają się jak się robi ciemno na zewnątrz (wszystkie lub częściowo) i otwierają rano automatycznie jak system wykryje gdy się obudziliśmy
- wyjście z domu - uzbrojenie alarmu, zamyka się zamek drzwi, gasną wszystkie światła, odbiorniki TV, wył żelazko, klima off, elektrozawór odcina wodę itp
- Powrót Dom - otwierają się drzwi, rozbraja alarm, po zmroku zapalają światła w holu na 3min i na stałe w korytarzach, salonie, kuchni, włącza się TV/Audio
- Ogrzewanie - w każdym pomieszczeniu może być inna komfortowa temp. Intuicyjny interfejs do zmiany temp z pozycji smartfona i tableta.
- Alarm - automatyczne uzbrajanie wieczorem kontaktronów, niektórych czujek. Automatyczne rozbrojenie rano jak wyjdzie się z sypialni.
- System wyśle nam wiadomość jeśli zapomnieliśmy włączyć alarm. Będzie zawsze uzbrojony kiedy trzeba i bez naszej ingerencji
Będę wdzięczny za sugestie.
- Noc - po wciśnięciu przycisku w sypialni automatycznie uzbraja się alarm, wyłącza wszędzie światło, TV, dostajemy pusha jeśli są otwarte okna tarasowe a powinny być zamknięte
- Światła wieczorem - zapalają się wybrane światła w salonie, korytarzu po wykryciu ruchu w domu pod warunkiem, że jest już zmierzch

W ramach rozrywki prowadzimy również profil pokazujący budowę https://www.instagram.com/nasz_odwazny_dom Jakby to kogoś interesowało :)

Będę wdzięczny za sugestie i krytykę, byle konstruktywną  ;)

Spokojnego wieczoru.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - zostawiamy tradycyjny układ przełączników
Co masz na myśli ?
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm -- stosujemy centralny zasilacz do instalacji niskiego napięcia
Napisz coś więcej. Skąd taki pomysł. Padnie zasilacz i wszystko leży. Do tego problemy obciążeniowe.
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - większość instalacji w gwiazdę
Jak większość to może wszystko ?
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - stosujemy moduły dopuszkowe
Jak instalacja w gwiazdę do nie dopuszkowe tylko na szynkę TH35.
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - system alarmowy oparty na kamerach z czujnikami ruchu. Jeden z modeli został nam pokazany w czasie prezentacji domu z Fibaro. System kamer był zintegrowany z satelem, a czujniki z kamer wspomagały system Fibaro - możliwe jest to do wykonania w Supli?
Dlaczego tak ?
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - ogrzewanie pompą ciepła, ok 9 stref grzewczych - w przypadku Ampio i Loxone sugerują zastosowanie ich czujników i połączenie tego ze sterowaniem strefowych ogrzewaniem - fajnie brzmi, ale poddaję to pod dyskusję
Przyjrzyj się Auraton Smart (łączy się z Suplą)
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - 13 rolet okien dachowych od Fakro. Jeszcze ich nie zakupiłem więc mam możliwość wyboru 230V czy inne.
Zawsze wybieraj sterowanie 230V. Czy to jest roleta, żaluzja itd. Daje to później swobodę integracji.
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - kilka punktów świetlnych na 48V. Lampy mają możliwość sterowania DALI, on/off, 0/1-10V, Zigbee, Bluetooth, Tuya, WiFi, - da się to podpiąć pod Suplę?
Dlaczego takie rozwiązanie ?
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - kilka punktów świetlnych na 48V. Lampy mają możliwość sterowania DALI, on/off, 0/1-10V, Zigbee, Bluetooth, Tuya, WiFi, - da się to podpiąć pod Suplę?
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - wyjście z domu - uzbrojenie alarmu, zamyka się zamek drzwi, gasną wszystkie światła, odbiorniki TV, wył żelazko, klima off, elektrozawór odcina wodę itp
- Powrót Dom - otwierają się drzwi, rozbraja alarm, po zmroku zapalają światła w holu na 3min i na stałe w korytarzach, salonie, kuchni, włącza się TV/Audio
Sugeruję uzbrajanie i rozbrajanie robić z alarmu. Supla może czytać stan alarmu i w zależności czy rozbrajasz/uzbrajasz odpala jakąś scenę.

Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - Alarm - automatyczne uzbrajanie wieczorem kontaktronów, niektórych czujek. Automatyczne rozbrojenie rano jak wyjdzie się z sypialni.
- System wyśle nam wiadomość jeśli zapomnieliśmy włączyć alarm. Będzie zawsze uzbrojony kiedy trzeba i bez naszej ingerencji
To powinien realizować sam alarm, a nie smarthome. Osobiście nie lubię jak cokolwiek ingeruje w rozbrajanie alarmu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm Na początek, jako świeży użytkownik - Cześć wszystkim!
Hej. Odważnie!
Świetny projekt i świetne biuro projektowe :).

Tytułem wstępu: SUPLA to świetny projekt, który daje dużo możliwości, ale warto też znać jego ograniczenia.
Wiele rzeczy, które opisałeś, bez problemu zrealizujesz w SUPLI, do kilku innych będziesz musiał trochę pokombinować, a kilku pewnie nie zrealizujesz :).
Natomiast ja bym radził zejść z tym na ziemię. W moim odczuciu, Smart home ma nam ułatwiać życie. Nie wszystkie pomysły są warte realizacji. Ja osobiście wyżej cenię przewidywalność automatyzacji, niż fajerwerki, które nikt nie wie jak i dlaczego działają.

Zaraz postaram się opisać wszystko po kolei, ale tak z grubsza - jeśli to jest rzeczywiście to co chcesz osiągnąć, to może są takie systemy i tacy instalatorzy, którzy to dla Ciebie zrealizują. Ale to raczej nie jest SUPLA :).
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm Główne założenia:
- zostawiamy tradycyjny układ przełączników
- nie chcemy szklanych paneli, zastosowane będą tradycyjne przełączniki monostabilnych
Tu wszystko ok. Przy przyciskach pamiętaj, aby nie miały podświetlenia. Mają być zwykłe monostabilne (dzwonkowe) - takie w smart home są najprostsze i najwygodniejsze.
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - stosujemy centralny zasilacz do instalacji niskiego napięcia
Niskie napięcie nie lubi metrów. Jeśli mowa o 48 V, to luz, ale jeśli coś chcesz na 12 V ciągnąc, to raczej odpada. Lepiej dawać mniejsze zasilacze blisko odbiorników.
Jeśli większość w gwiazdę, to do czego chcesz moduły dopuszkowe? Przy instalacji w gwiazdę ciągniesz przewody od oświetlenia, rolet, przycisków, gniazdek itp -> do rozdzielni, po to aby tam podłączyć wszystko pod sterowniki.
Moduły dopuszkowe są raczej tam, gdzie nie masz instalacji w gwiazdę.

Osobiście polecam w gwiazdę pociągnąć: oświetlenie, rolety, przyciski (wszystko osobno do rozdzielni), oraz kilka wybranych/kluczowych obwodów zasilających (np. takie, które chcesz opomiarować, albo zapewnić im większą niezależność od reszty instalacji - np lodówka, zamrażaka; albo takie, którymi chcesz osobno sterować). W praktyce większość gniazdek potem bywa używana do losowych rzeczy i ciężko to dobrze zaprojektować na etapie budowy.
Ja mam w domu gniazdka pociągnięte tradycyjnie - po około 5 gniazdek na obwód. Osobno mam klimę, reku, wyciąg w kuchni, lodówkę/zamrażarkę, indukcję.
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - system alarmowy oparty na kamerach z czujnikami ruchu. Jeden z modeli został nam pokazany w czasie prezentacji domu z Fibaro. System kamer był zintegrowany z satelem, a czujniki z kamer wspomagały system Fibaro - możliwe jest to do wykonania w Supli?
SUPLA nie jest systemem alarmowym i jako taka nie ma żadnych certyfikatów w tym kierunku. Natomaist są na forum integracje SUPLI z Satelem. Z reguły da się stany wszystkich wejść w Satelu wyciągnąć do SUPLI, a także uzbrajać i rozbrajać alarm (z tym, że rozbrajanie trzeba ostrożnie, bo SUPLA nie jest systemem alarmowym i nie ma certyfikatów ;) ).
Nie znam się na alarmach, a tymbardziej na alarmie opartym o kamery.
SUPLA obecnie nie ma jeszcze żadnego wsparcia dla kamer. Natomiast jeśli kamera wystawia sygnał 0/1 (bezpośrednio lub przez Satela), to ten sygnał można "wstawić" do SUPLI i z niego korzystać (przez integrację z Satelem, lub używając urządzeń, które mają tego typu "wejścia", np. INW-01).
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - ogrzewanie pompą ciepła, ok 9 stref grzewczych - w przypadku Ampio i Loxone sugerują zastosowanie ich czujników i połączenie tego ze sterowaniem strefowych ogrzewaniem - fajnie brzmi, ale poddaję to pod dyskusję
W zasadzie podobnie. W pokojach musisz zamontować przynajmniej termometry, albo jakieś termostaty ścienne. To spinasz ze sterownikiem siłowników.
Obecnie w SUPLI do dyspozycji masz:
- rozwiązanie od Zamela -> tam są do pomieszczeń GKW-01 lub GKW-02, do tego listwa i siłowniki (viewtopic.php?t=17458 ). Tutaj wszystko pracuje na zasilaniu 230 V, które trzeba dociągnąć do miejsca montażu GKW. Dalej z GKW trzeba pociągnąć przewód sygnałowy (w stylu 2x1,5 mm2) od każdego GKW do listy przy rozdzielaczu).
- rozwiązanie od Auratona -> potrzeba Auraton Box (bramka do SUPLI), listwy FHC oraz termometrów (TS) lub termostatów ściennych HM (zerknij tutaj https://www.auraton.pl/oferta/inteligentny-dom-smart )
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - 9 szt żaluzji fasadowych - sterowane niezależnie - silniki 230V
- 13 rolet okien dachowych od Fakro. Jeszcze ich nie zakupiłem więc mam możliwość wyboru 230V czy inne.
Do fasadówek polecam mSRW-01 (są bardziej precyzyjne niż pozostałe SRW).
Do okien dachowych zamów rolety sterowane napięciem 230 V (z przewodami fazowymi góra i dół - zresztą żaluzje fasadowe też muszą być tak samo sterowane). To nich możesz podłączyć dowolne SRW-01, mSRW-01, SRW-02m (do rozdzielni - w przypadku instalacji w gwiazdę).
Tutaj można jeszcze polecić urządzenia od SmartBob - większe sterowniki na 4 lub 8 rolet w jednym urządzeniu (na szynę)
DALI oficjalnie w SUPLI nie ma. Chyba, że jakiś projekt na forum ktoś kiedyś wrzucił, ale z pamięci nie kojarzę.
Natomiast to by można ugryźć jakimś sterownikiem DALI, który ma wystawiony jakiś interfejs - np. przez USB(uart), TCP, HTTP, MQTT. To można spiąć pod jakieś esp32, lub na mały PC z linuxem i dać do SUPLI jako ściemniacze.
Ogólnie wykonalne, ale nie jest to raczej coś co kupisz i zamontujesz. Tylko trzeba do tego podejść z sercem, czasem i technicznymi umiejętnościami.
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm Poniżej przykładowe scenariusze, które by mnie interesowały, oczywiście bez oczywistych tj podlewanie ogrodu, sceny itd
- żaluzje automatycznie zamykają się jak się robi ciemno na zewnątrz (wszystkie lub częściowo) i otwierają rano automatycznie jak system wykryje gdy się obudziliśmy
Zdefiniuj co to znaczy "system wykryje gdy się obudziliśmy"? :)
Ogólnie zamykać można na podstawie zachodu słońca (ja używam "zamknij 20 min po zachodzie"), ale nie jest to idealne. Myślę, że lepiej na podstawie "jasności". Do tego potrzeba jakiegoś czujnika natężenia światła na zewnątrz. Aktualnie w SUPLI takiego nie ma. Można robić coś samemu (to dość fajna i prosta zabawa), lub skorzystać z bramki ZigBee to SUPLA i podłączyć coś na ZigBee.
U siebie rolety otwieram na podstawie harmonogramów (różnie w różnych pomieszczeniach, w sypialniach zależnie od dnia tygodnia)
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - wyjście z domu - uzbrojenie alarmu, zamyka się zamek drzwi, gasną wszystkie światła, odbiorniki TV, wył żelazko, klima off, elektrozawór odcina wodę itp
Jeśli wychodząc z domu uruchomisz ręcznie scenę, albo naciśniesz jakiś przycisk, to ruszy. Można też robić "occupancy" na podstawie np. obecności telefonów w domu, ale to nie jest niezawodne.
Wody nie odcinaj (bo pranie się nie zrobi :D ) - raczej zabezpieczenie przed zalaniem to dobre czujki i zawór (np Auraton Box + FSV + FS - link był wcześniej)
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - Powrót Dom - otwierają się drzwi, rozbraja alarm, po zmroku zapalają światła w holu na 3min i na stałe w korytarzach, salonie, kuchni, włącza się TV/Audio
Znowu, co to znaczy "powrót dom"?
Odnośnie oświetlenia nocnego, to na korytarzach/schodach polecam proste czujki ruchu i światła na 230 V i do tego delikatne podświetlenie przy podłodze. Włącza się na kilka minut po wykryciu ruchu, gdy jest ciemno. To nie musi być smart. Mam takie i nikt mnie nie przekona na bardziej wymyślne systemy.
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - Ogrzewanie - w każdym pomieszczeniu może być inna komfortowa temp. Intuicyjny interfejs do zmiany temp z pozycji smartfona i tableta.
Bez problemu na dowolnych termostatach w SUPLI :)
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - Alarm - automatyczne uzbrajanie wieczorem kontaktronów, niektórych czujek. Automatyczne rozbrojenie rano jak wyjdzie się z sypialni.
W alarm nie wnikam (j/w). Sprawdź jakie możliwości daje Ci wybrany system alarmowy. Z reguły możesz stany typu 0/1 odczytać z alarmu i przekazać do SUPLI, oraz możesz z SUPLI przekazywać stany 0/1 do alarmu i dalej coś na tej podstawie robić.
Z sypialni wychodzi się o różnych porach (także na siusiu w nocy).
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - System wyśle nam wiadomość jeśli zapomnieliśmy włączyć alarm. Będzie zawsze uzbrojony kiedy trzeba i bez naszej ingerencji
Tutaj sam sobie przeczysz. Albo zawsze sam wszystko uzbraja "kiedy trzeba" (to jest kluczowe do zdefiniowania co to znaczy), alb przypomina, gdy zapomniałeś uzbroić :).
Ale powiadomienie powinno się dać na SUPLI ogarnąć. Co prawda aktualna automatyka nie ma warunków (czyli trudno się robi rzeczy w stylu "jeżeli x to y" - ale też nie wszystko). Natomiast SUPLA się cały czas rozwija i kto wie kiedy taka "logika" się pojawi.
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - Noc - po wciśnięciu przycisku w sypialni automatycznie uzbraja się alarm, wyłącza wszędzie światło, TV, dostajemy pusha jeśli są otwarte okna tarasowe a powinny być zamknięte
Ogólnie ok, ten push warunkowy nieco trudniej (patrz uwaga powyżej). Alarm Ci się nie uzbroi gdy będziesz miał kontaktron aktywny.
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - Światła wieczorem - zapalają się wybrane światła w salonie, korytarzu po wykryciu ruchu w domu pod warunkiem, że jest już zmierzch
W ciągach komunikacyjnych polecam prostą czujkę na 230 V. Do salonu nie wiem czy to potrzebne. Pewnie lepiej to uzależnić od innych czynników (np. czy tv jest włączony).

Jeszcze odnośnie kontaktronów - jeśli nie macie jeszcze okien zamówionych, to polecam zamówić z wbudowanymi kontaktronami. One wykrywają także przekręcone klamki, a nie tylko uchylone okno.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Karollo

Dzięki za odpowiedzi.

- tradycyjny układ przełączników, czyli tak jak przy projekcie z tradycyjną instalacją. Chciałbym mieć możliwość włączenia ręcznie wszystkich punktów świetlnych
- 48V dlatego, że szyny które podobają się nam, mają takie napięcie. Instalacja i tak będzie puszczona 3x1,5 więc ewentualna zmiana na 230v będzie bezproblemowa. Szyny wskazane przeze mnie mają możliwość sterowania on/off więc funkcję regulacji natężenia przejmuje sterownik np Zamela.
- chętnie zainstaluję lokalne zasilacze, ale skąd pomysł na centralny? Praktycznie każdy z instalatorów, niezależnie od systemu, sugerował taką opcję, zwłaszcza żeby uniknąć późniejszych komplikacji przy "chowaniu" ich lokalnie. Poza tym chętnie poznam schemat przykładowego obwodu, w którym zasilanie jest 230V, przełącznik, lokalny zasilacz i taśma RGBW. Oczywiście z lokalnego przycisku mogę tylko on/off i zmienić natężenie. Kolor zmieniam w aplikacji. Przy wyłączeniu i ponownym włączeniu np przyciskiem światło będzie świeciło według ostatnich ustawień w aplikacji.
- na pewno będę unikał ledów 12V, rozważałem tylko 24V.
- większość w gwiazdę, ale oświetlenie i rolety. Gniazda w to nie wchodzą
- czujniki z kamer wspomagają Suplę - po to żeby nie stosować kolejnych czujników ruchu na zewnątrz, tam gdzie są czujniki kamer. Dublowanie urządzeń.
- jeżeli moduły będą centralne to będę musiał do każdego przełącznika przeciągnąć kolejne przewody do przełączników, dojdą mi znaczące koszt a np przy ledach RGBW bo będę musiał ciągnąć kable 5 wielożyłowe. Dom ma długość 30 metrów więc dojdzie tego bardzo dużo. Poza tym koszt konfiguracji wzrośnie znacząco. Koszt konfiguracji szafy pod tradycyjną instalację mam ok 20 tyś, pod automatykę w szafie 50 tyś. Do tego dochodzi koszt dodatkowego okablowana przełączników.

Scenariusz które przedstawiłem zasugerowane były, jako podstawowe, przez przedstawicie Fibaro, stąd pomysł, żeby spróbować je zaprogramować w Supli. Podrzuciłem je przykładowo, żebyście mogli zwrócić uwagę np na rozmieszczenie czujników ruchu.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zapłacisz mniej za "konfigurację szafy" to zapłacisz więcej za "konfigurację puszek". Finalnie może wyjść na to samo.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
edm
Been thanked: 2 times

Przeczytałem pobieżnie i obecnie wygląda mi to na taki projekty "fantasy" na to forum.
Pomijam aspekty techniczne typu czy pełna gwiazda czy nie, jaki zasilacz i gdzie montowany...
Sam tego nie zrobisz. Jak nie szkoda Ci czasu i pieniędzy pewnie jest to do wykonania. Zważywszy że u Ciebie jest mix kilku różnych rozwiązań, systemów, z integracją z supla nie będzie łatwo. To nie jest przetarty szlak. Osobiście nie znam firmy, która zrealizowałaby taki projekt samodzielnie w całości. Posiłkowanie się różnymi firmami, kto wie?. Żeby nie było standardowo. Płytkarz zwala winę na tynkarza a ten na murarza.
Nie miałem worka pieniędzy. Mam malutki domek. Całą instalację w gwiazdę itd. robiłem sam. U Ciebie widzę inna liga ;). Rozdzielnica o rozmiarach ~1.2m x 0.6m, która początkowo wydawała mi się bardzo duża. Ostatecznie nie pomieści wszystkiego pomimo, że moja automatyka to taki standard. Gniazda, światło, rolety, podlewanie i kilka użytecznych urządzeń np. zigbee. Mija 5-ty rok i finalnie jeszcze nie skończyłem swojego projektu. Głównie brak czasu. Dochodzi wiek i jak to zwykle bywa sporo innych spraw na głowie.

Najistotniejsze chyba na koniec. Nawet jak ktoś zrealizuje takiego "składaka". To w przypadku awarii, zginiesz. Nie poradzisz sobie. Pierwszy lepszy elektryk, czy automatyk może nie podjąć się naprawy. To są kilometry przewodów, zależności. Grunt to wszystko logicznie oznakowane, opisane (każdy koniec przewodu itd.). Oraz zakończone czytelną rozpiską, a najlepiej projektem. Nad samym logicznym rozplanowaniem i opisami można spędzić tygodnie. A i tak podczas realizacji będą korekty. Piszę to z własnego doświadczenia.
Z firm które wymieniłeś, raczej Loxone jest najbardziej elastyczne dając dużą funkcjonalność i możliwości integracyjne.

Nie odbieraj tego jako krytykę, lecz jako ostrzeżenie.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Wed Feb 04, 2026 9:23 pm (...)
Karollo wrote: Wed Feb 04, 2026 6:32 pm - stosujemy centralny zasilacz do instalacji niskiego napięcia
Niskie napięcie nie lubi metrów. Jeśli mowa o 48 V, to luz, ale jeśli coś chcesz na 12 V ciągnąc, to raczej odpada. Lepiej dawać mniejsze zasilacze blisko odbiorników.
Jestem nieco odmiennego zdania. Sam zrobiłem centralne zasilanie na 24v w postaci 4x500W (+1x500w zapas) równolegle. To eliminuje ryzyko braku światła w przypadku awarii zasilacza. Żeby ograniczyć straty napięcia wykorzystałem przewody, które (już) były do 230v (chyba 2,5mm2 ale może tylko 1,5mm2 - nie pamiętam dokładnie). Spadek napięcia do 0,5v na maks kilkunastu metrach.
klew wrote: Wed Feb 04, 2026 9:23 pm
Osobiście polecam w gwiazdę pociągnąć: oświetlenie, (...).
Nie wyobrażam sobie oświetlenia led w gwiazde z zasilaczami przy odbiornikach w przypadku supli 😀
YoMan

YoMan wrote: Thu Feb 05, 2026 9:38 pm
Nie wyobrażam sobie oświetlenia led w gwiazde z zasilaczami przy odbiornikach w przypadku supli 😀
Też sobie tego nie wyobrażam.
Gdy ktoś mówi "oświetlenie", ja słyszę 230 V i o gwieździe w takim wydaniu pisałem.

W SUPLI LED to praktycznie tylko SLW/mSLW. Tutaj z reguły zasilanie dociągasz byle jak, potem zasilacz na stałe i dalej dopiero sterownik
klew

Karollo wrote: Thu Feb 05, 2026 6:10 pm
- 48V dlatego, że szyny które podobają się nam, mają takie napięcie. Instalacja i tak będzie puszczona 3x1,5 więc ewentualna zmiana na 230v będzie bezproblemowa. Szyny wskazane przeze mnie mają możliwość sterowania on/off więc funkcję regulacji natężenia przejmuje sterownik np Zamela.

...
Scenariusz które przedstawiłem zasugerowane były, jako podstawowe, przez przedstawicie Fibaro, stąd pomysł, żeby spróbować je zaprogramować w Supli. Podrzuciłem je przykładowo, żebyście mogli zwrócić uwagę np na rozmieszczenie czujników ruchu.
Zamel w SUPLI nie ma sterowników LED na 48 V. Ogólnie w SUPLI nie ma obecnie żadnych sterowników na 48 V, chyba że jakieś nieoficjalne urządzenia się znajdą.

Co do scenariuszy, to dla mnie kluczowe jest określenie co te sceny ma uruchamiać? Jak wygląda logika zdarzeń (stany czujek itp), które prowadzą do uruchomienia danej sceny.
Karollo

pzygmunt wrote: Thu Feb 05, 2026 9:24 pm Zapłacisz mniej za "konfigurację szafy" to zapłacisz więcej za "konfigurację puszek". Finalnie może wyjść na to samo.
Puszki zamierzam instalować sam, tak sam planuję całą instalację. Problem w tym, że kogo nie zapytam, to każdy ma inne zdanie i koncepcje.

Dlatego spróbuję zrealizować swoją koncepcję.

Return to “Pomoc”