[tutorial] RPiZeroW + odczyt z LYWSD03MMC przez BLE + Supla-Device

Tuti
Been thanked: 1 time

Robert Błaszczak wrote: Sat Dec 27, 2025 5:53 pm
Tuti wrote: Sat Dec 27, 2025 4:21 pm Musiałem przejść z Supli 32bit na 64bit z powodu zaprzestania wsparcia 32bit.
Mam teraz problem z instalacją "bluepy" i "pybluez" na RPi OS 64bit trixie.
Możesz podać to rozwiązanie z aktualnego skryptu?
Masz rozwiązanie w informacji o błędzie. Dodaj opcję

Code: Select all

--break-system-packages
Tuti wrote: Sat Dec 27, 2025 4:21 pm Dodatkowo wyszła nowa wersja MiTemperature 2 - 6.0 ze zmienioną nazwą skryptu i opcjami chyba też.
Wydaje mi się, że akurat tu się nic nie zmieniło.
O tej opcji wiem, bez niej nie rusza wcale.
Błąd jest inny:

Building wheels for collected packages: bluepy
DEPRECATION: Building 'bluepy' using the legacy setup.py bdist_wheel mechanism, which will be removed in a future version. pip 25.3 will enforce this behaviour change. A possible replacement is to use the standardized build interface by setting the `--use-pep517` option, (possibly combined with `--no-build-isolation`), or adding a `pyproject.toml` file to the source tree of 'bluepy'. Discussion can be found at https://github.com/pypa/pip/issues/6334
Building wheel for bluepy (setup.py) ... error
error: subprocess-exited-with-error

python setup.py bdist_wheel did not run successfully.
exit code: 1

W samym skrypcie instalacyjnym chyba nie poszlaję :D, czy wystarczy ustawienie zmiennej globalnej, tak jak w linku do podanego issue?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

No to raczej nie pomogę. Parę dni temu postawiłem od nowa bramkę na RPi Zero 2 W (już w wersji 64-bit), ale zrezygnowałem z czujników Xiaomi T/H (BT) na rzecz bramki Zigbee. Na SD Linux pozostawiłem swoje pozostałe kanały, z czujnikami podłączonymi przewodowo.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Tuti

Robert Błaszczak wrote: Sat Dec 27, 2025 6:49 pm No to raczej nie pomogę. Parę dni temu postawiłem od nowa bramkę na RPi Zero 2 W (już w wersji 64-bit), ale zrezygnowałem z czujników Xiaomi T/H (BT) na rzecz bramki Zigbee. Na SD Linux pozostawiłem swoje pozostałe kanały, z czujnikami podłączonymi przewodowo.
Poszło trochę dookoła - przez sklonowanie źródeł bluepy z GitHub'a i build lokalny :D.
Robert Błaszczak

Dobrze wiedzieć. Dzięki za informację.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Tuti wrote: Sat Dec 27, 2025 4:21 pm
myxhir wrote: Wed May 14, 2025 8:27 am
lesny8 wrote: Wed May 14, 2025 5:34 am
Hej. Sprawdziłem instalacje wszystkiego skryptem na RPiZero 2W przy użyciu aktualnego obrazu systemu Raspberry Pi OS Lite, aktualnego do wczoraj bo wczoraj wypuścili nowy :lol:
Napotkałem na problem z instalacją "bluepy" i "pybluez", zastosowałem w skrypcie rozwiązanie, które pozwoliło zainstalować te pakiety.
SD4Linux skompilował się bez problemu, urządzenie zarejestrowało się w Cloud i mam wszystkie kanały z termometrami z domu widoczne w apce i na razie działa :)
Sprawdź u siebie, też powinno być ok.
Też miałem z tym problem wcześniej i musiałem szukać po necie. Dzięki że działasz i aktualizujesz swój poradnik :)
Musiałem przejść z Supli 32bit na 64bit z powodu zaprzestania wsparcia 32bit.

Dodatkowo wyszła nowa wersja MiTemperature 2 - 6.0 ze zmienioną nazwą skryptu i opcjami chyba też.
Tak szczerze to tutaj pomógł mi chat gpt wkleiłem w niego błędy i podawał co zrobić :)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Robert Błaszczak wrote: Sat Dec 27, 2025 6:49 pm No to raczej nie pomogę. Parę dni temu postawiłem od nowa bramkę na RPi Zero 2 W (już w wersji 64-bit), ale zrezygnowałem z czujników Xiaomi T/H (BT) na rzecz bramki Zigbee. Na SD Linux pozostawiłem swoje pozostałe kanały, z czujnikami podłączonymi przewodowo.
Wykrzyczała się czy padła ? Ja robię regularnie co tydzień z automatu backupa przez skrypt ale nie sprawdzałem czy to z tej kopii ruszy :)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Robert Błaszczak

myxhir wrote: Sat Dec 27, 2025 8:47 pm
Wykrzyczała się czy padła ? Ja robię regularnie co tydzień z automatu backupa przez skrypt ale nie sprawdzałem czy to z tej kopii ruszy :)
Starość. SNZB-02D ma większy i czytelniejszy wyświetlacz. :mrgreen:
Wymieniłem wszystkie LYWSD03MMC na SNZB-02D. No i bramka Zigbee Łukasza będzie mogła się wykazać :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Tuti

myxhir wrote: Sat Dec 27, 2025 8:44 pm
Tuti wrote: Sat Dec 27, 2025 4:21 pm
myxhir wrote: Wed May 14, 2025 8:27 am
Też miałem z tym problem wcześniej i musiałem szukać po necie. Dzięki że działasz i aktualizujesz swój poradnik :)
Musiałem przejść z Supli 32bit na 64bit z powodu zaprzestania wsparcia 32bit.

Dodatkowo wyszła nowa wersja MiTemperature 2 - 6.0 ze zmienioną nazwą skryptu i opcjami chyba też.
Tak szczerze to tutaj pomógł mi chat gpt wkleiłem w niego błędy i podawał co zrobić :)
I wiedział jak trzeba zmienić opcje razem z MiTemperature2.py ?
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Robert jakbyś potrzebował jeszcze większego to zobacz to 😉
https://a.aliexpress.com/_EI2lnwy
Robert Błaszczak

lukasz06 wrote: Sat Dec 27, 2025 8:56 pm Robert jakbyś potrzebował jeszcze większego to zobacz to 😉
https://a.aliexpress.com/_EI2lnwy
02D wystarczy. Aż taki stary nie jestem :mrgreen: :P :lol:

A na poważnie, to w Xiaomi LYWSD03MMC słabo rozwiązane jest mocowanie i wymiana baterii. Mając LYWSD przyklejone na taśmę dwustronną zdarzyło mi się oderwać go ze ściany przy próbie otwarcia obudowy w celu wymiany baterii. SNZB-02D ma przyklejany do ściany na stałe element z magnesem i na ten element zakłada się czujnik. Jeden egzemplarz testuję już dosyć sporo czasu (od momentu jak Łukasz dodał obsługę SNZB do bramki) i już widać, że bateria wytrzyma o wiele dłużej niż w LYWSD.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “FAQ / Jak to zrobić”