[tutorial] RPiZeroW + odczyt z LYWSD03MMC przez BLE + Supla-Device

RKL

Witam
Ten poradnik z 1 posta jest jeszcze aktualny bo coś ostatnio przestały mi działać czujniki temperatury i próbuje zainstalować od nowa poprzez skrypt jak i na piechotę krok po kroku. Cały czas wywala jakieś błędy najpierw z instalacją python3 bluez a potem z instalacja supla device co końcowo prowadzi ze urządzenie nie rejestruje się w could. Instalował to ktoś w tym roku? Instaluje na raspberry pi 0 WH
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Powinno się zainstalować, choć na aktualnych jądrach OS może być jakiś problem.
U mnie działa aktualnie na RPi3B+, bo na PiZeroW po różnych aktualizacjach miałem problem ze stabilnością działania. Szukałem przyczyny, ale ostatecznie nie znalazłem bo wszystko mocno rozwleka się w czasie. Czasami problemem był BT czasami Wi-Fi. Przełożyłem kartę do 3B+ i od jakiegoś czasu działa mi nie przetrwanie, ale net jest po kablu.
Wieczorem postaram się sprawdzić skrypt na świeżym sprzęcie.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
RKL

lesny8 wrote: Mon May 12, 2025 8:27 am Powinno się zainstalować, choć na aktualnych jądrach OS może być jakiś problem.
U mnie działa aktualnie na RPi3B+, bo na PiZeroW po różnych aktualizacjach miałem problem ze stabilnością działania. Szukałem przyczyny, ale ostatecznie nie znalazłem bo wszystko mocno rozwleka się w czasie. Czasami problemem był BT czasami Wi-Fi. Przełożyłem kartę do 3B+ i od jakiegoś czasu działa mi nie przetrwanie, ale net jest po kablu.
Wieczorem postaram się sprawdzić skrypt na świeżym sprzęcie.
Dzieki
U mnie to nawet fajnie działało bez żadnych problemów przez 2 lata do tego czasu . Myślałem że to wina karty a kopii nie miałem wiec próbowałem od nowa zainstalować ale wywalało błędy i nie chciało się zarejestrować w cloud
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

RKL wrote: Mon May 12, 2025 7:23 am potem z instalacja supla device co końcowo prowadzi ze urządzenie nie rejestruje się w could. Instalował to ktoś w tym roku? Instaluje na raspberry pi 0 WH
Instalacja sd4linux powinna przejść bez problemu. Tam dependencji jest bardzo mało i są raczej mocno standardowe.

W razie czego mogę pomóc, ale napisz na jakim etapie utknąłeś i wklej np. logi z konsoli, albo błędy kompilacji - cokolwiek.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RKL

W razie czego mogę pomóc, ale napisz na jakim etapie utknąłeś i wklej np. logi z konsoli, albo błędy kompilacji - cokolwiek.
[/quote]

Ok
narazie dzieki
jak wrócę z pracy to wieczorkiem spróbuje zainstalować sd4linux
lesny8
Has thanked: 10 times

RKL wrote: Mon May 12, 2025 7:23 am Witam
Ten poradnik z 1 posta jest jeszcze aktualny bo coś ostatnio przestały mi działać czujniki temperatury i próbuje zainstalować od nowa poprzez skrypt jak i na piechotę krok po kroku. Cały czas wywala jakieś błędy najpierw z instalacją python3 bluez a potem z instalacja supla device co końcowo prowadzi ze urządzenie nie rejestruje się w could. Instalował to ktoś w tym roku? Instaluje na raspberry pi 0 WH
Hej. Sprawdziłem instalacje wszystkiego skryptem na RPiZero 2W przy użyciu aktualnego obrazu systemu Raspberry Pi OS Lite, aktualnego do wczoraj bo wczoraj wypuścili nowy :lol:
Napotkałem na problem z instalacją "bluepy" i "pybluez", zastosowałem w skrypcie rozwiązanie, które pozwoliło zainstalować te pakiety.
SD4Linux skompilował się bez problemu, urządzenie zarejestrowało się w Cloud i mam wszystkie kanały z termometrami z domu widoczne w apce i na razie działa :)
Sprawdź u siebie, też powinno być ok.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
RKL

ok
dzięki u mnie tez poszło i działa
myxhir
Has thanked: 6 times

lesny8 wrote: Wed May 14, 2025 5:34 am
Hej. Sprawdziłem instalacje wszystkiego skryptem na RPiZero 2W przy użyciu aktualnego obrazu systemu Raspberry Pi OS Lite, aktualnego do wczoraj bo wczoraj wypuścili nowy :lol:
Napotkałem na problem z instalacją "bluepy" i "pybluez", zastosowałem w skrypcie rozwiązanie, które pozwoliło zainstalować te pakiety.
SD4Linux skompilował się bez problemu, urządzenie zarejestrowało się w Cloud i mam wszystkie kanały z termometrami z domu widoczne w apce i na razie działa :)
Też miałem z tym problem wcześniej i musiałem szukać po necie. Dzięki że działasz i aktualizujesz swój poradnik :)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Tuti
Been thanked: 1 time

myxhir wrote: Wed May 14, 2025 8:27 am
lesny8 wrote: Wed May 14, 2025 5:34 am
Też miałem z tym problem wcześniej i musiałem szukać po necie. Dzięki że działasz i aktualizujesz swój poradnik :)
Musiałem przejść z Supli 32bit na 64bit z powodu zaprzestania wsparcia 32bit.
Mam teraz problem z instalacją "bluepy" i "pybluez" na RPi OS 64bit trixie.
Możesz podać to rozwiązanie z aktualnego skryptu?

Dodatkowo wyszła nowa wersja MiTemperature 2 - 6.0 ze zmienioną nazwą skryptu i opcjami chyba też.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Tuti wrote: Sat Dec 27, 2025 4:21 pm Musiałem przejść z Supli 32bit na 64bit z powodu zaprzestania wsparcia 32bit.
Mam teraz problem z instalacją "bluepy" i "pybluez" na RPi OS 64bit trixie.
Możesz podać to rozwiązanie z aktualnego skryptu?
Masz rozwiązanie w informacji o błędzie. Dodaj opcję

Code: Select all

--break-system-packages
Tuti wrote: Sat Dec 27, 2025 4:21 pm Dodatkowo wyszła nowa wersja MiTemperature 2 - 6.0 ze zmienioną nazwą skryptu i opcjami chyba też.
Wydaje mi się, że akurat tu się nic nie zmieniło.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “FAQ / Jak to zrobić”