Witam
Ten poradnik z 1 posta jest jeszcze aktualny bo coś ostatnio przestały mi działać czujniki temperatury i próbuje zainstalować od nowa poprzez skrypt jak i na piechotę krok po kroku. Cały czas wywala jakieś błędy najpierw z instalacją python3 bluez a potem z instalacja supla device co końcowo prowadzi ze urządzenie nie rejestruje się w could. Instalował to ktoś w tym roku? Instaluje na raspberry pi 0 WH
[tutorial] RPiZeroW + odczyt z LYWSD03MMC przez BLE + Supla-Device
Powinno się zainstalować, choć na aktualnych jądrach OS może być jakiś problem.
U mnie działa aktualnie na RPi3B+, bo na PiZeroW po różnych aktualizacjach miałem problem ze stabilnością działania. Szukałem przyczyny, ale ostatecznie nie znalazłem bo wszystko mocno rozwleka się w czasie. Czasami problemem był BT czasami Wi-Fi. Przełożyłem kartę do 3B+ i od jakiegoś czasu działa mi nie przetrwanie, ale net jest po kablu.
Wieczorem postaram się sprawdzić skrypt na świeżym sprzęcie.
U mnie działa aktualnie na RPi3B+, bo na PiZeroW po różnych aktualizacjach miałem problem ze stabilnością działania. Szukałem przyczyny, ale ostatecznie nie znalazłem bo wszystko mocno rozwleka się w czasie. Czasami problemem był BT czasami Wi-Fi. Przełożyłem kartę do 3B+ i od jakiegoś czasu działa mi nie przetrwanie, ale net jest po kablu.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
RKL
Dziekilesny8 wrote: Mon May 12, 2025 8:27 am Powinno się zainstalować, choć na aktualnych jądrach OS może być jakiś problem.
U mnie to nawet fajnie działało bez żadnych problemów przez 2 lata do tego czasu . Myślałem że to wina karty a kopii nie miałem wiec próbowałem od nowa zainstalować ale wywalało błędy i nie chciało się zarejestrować w cloud
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Instalacja sd4linux powinna przejść bez problemu. Tam dependencji jest bardzo mało i są raczej mocno standardowe.RKL wrote: Mon May 12, 2025 7:23 am potem z instalacja supla device co końcowo prowadzi ze urządzenie nie rejestruje się w could. Instalował to ktoś w tym roku? Instaluje na raspberry pi 0 WH
W razie czego mogę pomóc, ale napisz na jakim etapie utknąłeś i wklej np. logi z konsoli, albo błędy kompilacji - cokolwiek.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
RKL
W razie czego mogę pomóc, ale napisz na jakim etapie utknąłeś i wklej np. logi z konsoli, albo błędy kompilacji - cokolwiek.
[/quote]
Ok
narazie dzieki
jak wrócę z pracy to wieczorkiem spróbuje zainstalować sd4linux
[/quote]
Ok
narazie dzieki
jak wrócę z pracy to wieczorkiem spróbuje zainstalować sd4linux
Hej. Sprawdziłem instalacje wszystkiego skryptem na RPiZero 2W przy użyciu aktualnego obrazu systemu Raspberry Pi OS Lite, aktualnego do wczoraj bo wczoraj wypuścili nowyRKL wrote: Mon May 12, 2025 7:23 am Witam
Ten poradnik z 1 posta jest jeszcze aktualny bo coś ostatnio przestały mi działać czujniki temperatury i próbuje zainstalować od nowa poprzez skrypt jak i na piechotę krok po kroku. Cały czas wywala jakieś błędy najpierw z instalacją python3 bluez a potem z instalacja supla device co końcowo prowadzi ze urządzenie nie rejestruje się w could. Instalował to ktoś w tym roku? Instaluje na raspberry pi 0 WH
Napotkałem na problem z instalacją "bluepy" i "pybluez", zastosowałem w skrypcie rozwiązanie, które pozwoliło zainstalować te pakiety.
SD4Linux skompilował się bez problemu, urządzenie zarejestrowało się w Cloud i mam wszystkie kanały z termometrami z domu widoczne w apce i na razie działa
Sprawdź u siebie, też powinno być ok.
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Też miałem z tym problem wcześniej i musiałem szukać po necie. Dzięki że działasz i aktualizujesz swój poradniklesny8 wrote: Wed May 14, 2025 5:34 amHej. Sprawdziłem instalacje wszystkiego skryptem na RPiZero 2W przy użyciu aktualnego obrazu systemu Raspberry Pi OS Lite, aktualnego do wczoraj bo wczoraj wypuścili nowyRKL wrote: Mon May 12, 2025 7:23 am Witam
Ten poradnik z 1 posta jest jeszcze aktualny bo coś ostatnio przestały mi działać czujniki temperatury i próbuje zainstalować od nowa poprzez skrypt jak i na piechotę krok po kroku. Cały czas wywala jakieś błędy najpierw z instalacją python3 bluez a potem z instalacja supla device co końcowo prowadzi ze urządzenie nie rejestruje się w could. Instalował to ktoś w tym roku? Instaluje na raspberry pi 0 WH![]()
Napotkałem na problem z instalacją "bluepy" i "pybluez", zastosowałem w skrypcie rozwiązanie, które pozwoliło zainstalować te pakiety.
SD4Linux skompilował się bez problemu, urządzenie zarejestrowało się w Cloud i mam wszystkie kanały z termometrami z domu widoczne w apce i na razie działa
Sprawdź u siebie, też powinno być ok.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
Tuti
- Been thanked: 1 time
Musiałem przejść z Supli 32bit na 64bit z powodu zaprzestania wsparcia 32bit.myxhir wrote: Wed May 14, 2025 8:27 amTeż miałem z tym problem wcześniej i musiałem szukać po necie. Dzięki że działasz i aktualizujesz swój poradniklesny8 wrote: Wed May 14, 2025 5:34 amHej. Sprawdziłem instalacje wszystkiego skryptem na RPiZero 2W przy użyciu aktualnego obrazu systemu Raspberry Pi OS Lite, aktualnego do wczoraj bo wczoraj wypuścili nowyRKL wrote: Mon May 12, 2025 7:23 am Witam
Ten poradnik z 1 posta jest jeszcze aktualny bo coś ostatnio przestały mi działać czujniki temperatury i próbuje zainstalować od nowa poprzez skrypt jak i na piechotę krok po kroku. Cały czas wywala jakieś błędy najpierw z instalacją python3 bluez a potem z instalacja supla device co końcowo prowadzi ze urządzenie nie rejestruje się w could. Instalował to ktoś w tym roku? Instaluje na raspberry pi 0 WH![]()
Sprawdź u siebie, też powinno być ok.![]()
Mam teraz problem z instalacją "bluepy" i "pybluez" na RPi OS 64bit trixie.
Możesz podać to rozwiązanie z aktualnego skryptu?
Dodatkowo wyszła nowa wersja MiTemperature 2 - 6.0 ze zmienioną nazwą skryptu i opcjami chyba też.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Masz rozwiązanie w informacji o błędzie. Dodaj opcjęTuti wrote: Sat Dec 27, 2025 4:21 pm Musiałem przejść z Supli 32bit na 64bit z powodu zaprzestania wsparcia 32bit.
Mam teraz problem z instalacją "bluepy" i "pybluez" na RPi OS 64bit trixie.
Możesz podać to rozwiązanie z aktualnego skryptu?
Code: Select all
--break-system-packagesWydaje mi się, że akurat tu się nic nie zmieniło.Tuti wrote: Sat Dec 27, 2025 4:21 pm Dodatkowo wyszła nowa wersja MiTemperature 2 - 6.0 ze zmienioną nazwą skryptu i opcjami chyba też.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl