Gui-Generic Builder Desktop

iM@rek

Na dzisiaj kończę. Sprawdzę jutro i dam znać. Dzięki za rozwiązanie problemu. 😁 👍
iM@rek

Cześć,
porobiłem dość sporo testów, z kilkoma ESP32, z parametrami i bez.
Ogólnie jest ok.
Nawet, kiedy w konfiguracji w sekcji I2C, po podaniu SCL i SDA i zapisaniu zmian, jest info: "No Dev Found" i tak poprawnie odczytuje wartości czujników (Temp, Ciśń, Wilg).
Dopiero, kiedy w parametrach kompilacji podaję adres BME (0x76), w konfiguracji widzi czujnik i podane parametry (adr i wysokość npm.)
No i poprawnie przekazuje parametry sieci/servera/mail, trzeba tylko zaznaczyć, że ma je przekazywać ;-)

Tak, że tylko jest "problem" z automatycznym wykrywaniem BME, co działa w starym GGB Krychy.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

iM@rek wrote: Tue Jul 14, 2026 12:39 pm Cześć,
porobiłem dość sporo testów, z kilkoma ESP32, z parametrami i bez.
Ogólnie jest ok.
Nawet, kiedy w konfiguracji w sekcji I2C, po podaniu SCL i SDA i zapisaniu zmian, jest info: "No Dev Found" i tak poprawnie odczytuje wartości czujników (Temp, Ciśń, Wilg).
Dopiero, kiedy w parametrach kompilacji podaję adres BME (0x76), w konfiguracji widzi czujnik i podane parametry (adr i wysokość npm.)
No i poprawnie przekazuje parametry sieci/servera/mail, trzeba tylko zaznaczyć, że ma je przekazywać ;-)

Tak, że tylko jest "problem" z automatycznym wykrywaniem BME, co działa w starym GGB Krychy.
Tu pewnie też zadziała jak zmienisz wartości pinów od i2c i potem ustawisz poprawne, po prostu ja od razu podaje piny żeby nie trzeba było tego klikać na urządzeniu, a to wykrywanie załącza się na zmianę pinów lub zapisz, już nie pamiętam.

Chyba że jeszcze gdzieś o czymś nie wiem, ale to jest to samo GG tylko sparametryzowane
iM@rek

Tak robię, tzn. w konfiguracji I2C ustawiam piny, daję zapisz i potem odświeża ekran i pojawia się info, że nie znajduje urządzenia.
Na dzień dobry piny I2C są wyłączone.
[email protected]

Zobaczę jak znajdę jakiś czujnik na i2c
[email protected]

iM@rek wrote: Tue Jul 14, 2026 2:13 pm Tak robię, tzn. w konfiguracji I2C ustawiam piny, daję zapisz i potem odświeża ekran i pojawia się info, że nie znajduje urządzenia.
Na dzień dobry piny I2C są wyłączone.
Sprawdziłem to, po wgraniu GG Online jest to samo, po zapisie GPIO niekoniecznie od razu znajduje urządzenia, za to jak się zapisze, wyjdzie i wróci to pokaże. Także co złego to nie ja :P
z tego co widzę w kodzie to akcja wyszukiwania urządzeń jest uruchamiana po załadowaniu strony lub po zapisie GPIO, więc powinna pokazać w zasadzie zawsze.

Jak spróbowałem ponownie kilka razy to znów działa jak powinno :roll:
[email protected]

Wersja 2.0.17 udostępnia możliwość wgrania jak i aktualizacji Bramki Zigbee.
Bramka na starcie zapisuje plik z wersją, a GGBD szuka tego pliku, odczytuje zawartość i porównuje z dostępnymi wersjami bramki na Githubie, pobiera wybraną i pozwala wgrać.

Ostrzeżenie: Github API ma limity wywołań, może się zdarzyć, że przy kilkukrotnej aktualizacji któryś zostanie naruszony, i wtedy trzeba będzie czekać albo godzinę albo dzień :(
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

@[email protected] Nie chciał byś się pochylić nad dodaniem wspracia dla czujnika odległości ale na kanale GMP? :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
[email protected]

robertklepacki94 wrote: Thu Jul 23, 2026 8:22 am @[email protected] Nie chciał byś się pochylić nad dodaniem wspracia dla czujnika odległości ale na kanale GMP? :)
A którym? Tym co już jest?
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

[email protected] wrote: Thu Jul 23, 2026 9:20 am
robertklepacki94 wrote: Thu Jul 23, 2026 8:22 am @[email protected] Nie chciał byś się pochylić nad dodaniem wspracia dla czujnika odległości ale na kanale GMP? :)
A którym? Tym co już jest?
Wiekszość osób chyba korzysta z JSN-SR04T ale on działa z tego co pamiętam natywnie na HC-SR04.

Znajomy walczy z pomiarem ilości soli w zmiękczaczu i że dla większości osób było by to ułatwienie jak taki kanał byłby w GG.
Tu trzeba by dodać odrazu jakiś poziom mini i max do kalibrowania odległości. :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “GUI Generic”