mSLW-01 oraz mSLW-02 - testy

kurus

klew wrote: Wed Nov 08, 2023 9:51 am

Ogólnie był tutaj błąd w implementacji suwaka na iOS (rysował małe kropki w odwróconych pozycjach - tzn. na 90% rysował tam gdzie jest 10% itd.
Będzie to poprawione w kolejnym wydaniu apki.
Dokładnie tak jak piszesz tak to działa obecnie, super że będzie poprawione ;)
klew wrote: Wed Nov 08, 2023 9:51 am Natomiast duże koło w sterowaniu grupowym zawsze pojawia się na pozycji "0" i jak klikasz, to ustawia elementy z grupy, które są reprezentowane przez małe kropki. Także małe kropki informują o aktualnym stanie poszczególnych kanałów, a duże koło pokazuje gdzie ostatnio był palec.
Na Android to działa trochę inaczej i przy jednym urządzeniu w grupie jest tylko duże koło, które pamięta stan. Ale tego teraz nie będziemy zmieniać, bo w planach jest odświeżanie tych widoków, więc wtedy to będziemy przerabiać i ujednolicać.
W sumie ma to sens bo małe kropki pokazują Ci jasność poszczególnych kanałów z grupy, a jak klikniesz to wszystkie małe kropki znajda się w dużym bo wyrównasz jasność na wszystkich kanałach.
klew wrote: Wed Nov 08, 2023 9:54 am
Grupa kanałów to nadal dwa osobne kanały i serwer wysyła osobne komendy na oba kanały. Także jakaś minimalna różnica w czasie może wystąpić. Natomiast u mnie to działa szybciej i takich dużych różnic w czasie nie widziałem.
Serwer publiczny czy prywatny? Jaki zasięg Wi-Fi ma mSLW?
Serwer publiczny svr8 zasięg wifi 100% łącze, światłowód 350/50.

Wrzucam jeszcze jedno nagranie gdzie widać wszystkie 4 kanały jak od lewej zapala się pierwszy i w takiej kolejności są podłączone do mSLW, nie żeby mi to jakoś przeszkadzało ale opóźnienie występuje, dodam że z przycisku wszystkie idealnie równo się załączają.

https://drive.google.com/file/d/1NpZGK5 ... p=drivesdk
klew wrote: Wed Nov 08, 2023 11:10 am
kiler88 wrote: Wed Nov 08, 2023 11:06 am Dlatego właśnie pisałem, bo nie wiedziałem, a moim zdaniem w zwykłym dimmerze też by się przydały do zapamiętywania samej jasności.
Ok, to pewnie weźmiemy pod uwagę, gdy nad apką będziemy w tym zakresie pracować. Dzięki za sugestię
Też się pod tym podpisuje aby w dimmerze były te przyciski z jasnością ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Lucas

Mój egzemplarz mSWL-01 dotarł do mnie w piątek, ale z powodu wyjazdu dopiero wczoraj w nocy udało mi się go podłączyć i uruchomić testowo. Ja, gdy ledy są nieużywane odłączam w całości zasilanie od sterownika i tutaj zauważyłem, że podobnie jak przy H801 pojawia mi się krótkotrwały rozbłysk przy podaniu napięcia na sterownik.

Mam wrażenie, że sterowanie kanałami RGB wpływa w jakiś sposób również na kanał W, bo przy włączeniu wszystkich kanałów z przycisku (ustawienie, że przycisk steruje RGB+W) wyłączenie RGB z aplikacji powoduje również wyłączenie W.
Jeżeli mam ustawiony kanał W na jasność 100% i świeci się również coś z RGB, to po wyłączeniu z fizycznego przycisku (RGB+W) kolejne włączenie RGB w aplikacji zaświeca również W.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Lucas wrote: Thu Nov 09, 2023 6:23 am Mój egzemplarz mSWL-01 dotarł do mnie w piątek, ale z powodu wyjazdu dopiero wczoraj w nocy udało mi się go podłączyć i uruchomić testowo. Ja, gdy ledy są nieużywane odłączam w całości zasilanie od sterownika i tutaj zauważyłem, że podobnie jak przy H801 pojawia mi się krótkotrwały rozbłysk przy podaniu napięcia na sterownik.

Mam wrażenie, że sterowanie kanałami RGB wpływa w jakiś sposób również na kanał W, bo przy włączeniu wszystkich kanałów z przycisku (ustawienie, że przycisk steruje RGB+W) wyłączenie RGB z aplikacji powoduje również wyłączenie W.
Jeżeli mam ustawiony kanał W na jasność 100% i świeci się również coś z RGB, to po wyłączeniu z fizycznego przycisku (RGB+W) kolejne włączenie RGB w aplikacji zaświeca również W.
Apka na Android tak ma. To stary błąd, który zgłaszałem kilka lat temu, ale niestety jeszcze nie doczekał się poprawki.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Sk_uter
Has thanked: 1 time

A właśnie u mnie z podłączonym SLW-02 mogę fajnie sterować jasnością, ale poniżej 5 procent wyłącza mi się światło całkowicie, a przy 6 czy 7 świeci mi jakby połowę sufitu. Czy nowy moduł mógłby temu pomóc?
Mirosław F.
Been thanked: 22 times

Pytanie ile metrów masz paska?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Sk_uter

40
Mirosław F.
Been thanked: 22 times

I masz po drodze wzmacniacz?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Sk_uter

Tak. Chyba nawet 2, bo 1 zasilacze są
veeroos
Been thanked: 9 times

No to pierwsze testy. Stanowisko testowe:
IMG_20231109_191047.jpg
Taśma LED RGBW 14,4W/m, odcinek 2m w profilu aluminiowym, zasilacz 36W. Telefon z systemem Android, aplikacja w wersji Beta. Urządzenie po podaniu zasilania powoduje rozbłysk światła niebieskiego na pasku LED. Konfiguracja przez aplikację przebiegła pomyślnie, moduł poprawnie się dodał do Clouda, konfiguracja ręczna i naciśnięcie przycisku Save, powoduje i u mnie błąd
Screenshot_2023-11-09-19-13-37-449_com.android.chrome.jpg
Naciśnięcie przycisku Save & Restart konfiguruje poprawnie urządzenie i dodaje je do Clouda. Regulacja zarówno kolorów jak i ściemniacza bez problemów. Wyłączanie i załączanie z przełącznika działa poprawnie. Wywołanie z poziomu cloud trybu konfiguracyjnego prawidłowe, z przycisku też. Reset do ustawień fabrycznych metodą 5 sekund przycisk żeby moduł wszedł w tryb konfiguracji i wciśnięcie na kolejne 5 sekund do resetu urządzenia przebiega prawidłowo, wszystkie ustawienia są kasowane. Urządzenie jak wcześniej koledzy wspomnieli grzeje się w trybie bezczynności, ale to ze względu na grzanie się modułu ESP, jest to normalne, urządzenie jest lekko ciepłe. Po 2 godzinach załączenia na maksa ściemniacza oraz ustawieniu koloru białego na RGB lekko się zagrzało, ale bez tragedii, raczej to normalne.
Minimalna jasność w trybie ściemniacza:
IMG_20231109_191111.jpg
.
Lekko diody świecą jak to widać na zdjęciu. Kolejne testy że zmianą trybów urządzenia będą kontynuowane i zdana relacja 😉. Jak na razie wszystko działa tak jak powinno, z tym rozbłyskiem kolory niebieskiego można by było coś pomyśleć
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
robgold

Dziś dotarł i mój egzemplarz :)

Przyzwyczajenie (co by nie napisać zboczenie) zawodowe już na wstępie pokusiło mnie zajrzeć do środa.
Fajnie upakowany modulik. Jest ESP32 na płytce "kopulantce" podłączone przez chyba złączkę Molexa.
4x mosfety (Toshiby?). Za pewne ich sposób montażu i termika ogranicza prąd do 2A bo sam tranzystor to ma według datasheeta 32A :D

Na chwilę obecną z większych problemów:
- znany już temat, przy załączaniu z apki na Androidzie lub wejścia IN, moduł nie pamięta ostatniego stanu i dołącza zawsze oprócz koloru RGB również pasek W
- migniecie (głównie paskiem W) po podaniu zasilania ale to zapewne wynika z resetu GPIO w ESP. Chyba, że można to usunąć software'owo ?
- jak zrobić tak aby po podaniu zasilania moduł zawsze startował z ostatnim kolorem a nie pozostawał w stanie OFF ?
- u mnie również naklejka z numerem seryjnym na warstwie bottom była pomarszczona (od ciepła tranzystorów czy "rework" jakiś był ?)
- pytanie poza konkursem, co wymusiło zastosowanie kondensatora elektrolitycznego (tego 100uF) w wersji THT a nie SMD ?

Na pierwszym zdjęciu porównanie rozmiarowe mSLW z Sonoff mini. Niestety Sonoff jest po przejściach i gdzieś zapodziałem obudowę od niego ale widać, ze moduł Zamela jest mniejszy :)

Return to “Nowości”